Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Mitja Rutnik | Monitor Junij 2013 | Teme: android

Za glasbene navdušence

Glasba ima v življenju mnogih velik pomen. Melodije in zvoki glasbenih izvajalcev lahko poslušalca odpeljejo v drug svet, daleč stran od vsakdanjih težav. Glasba nam sprošča in umirja telo ter ga napolni z novo energijo. Po zaslugi pametnih telefonov nas lahko danes spremlja na vsakem koraku.

TuneIn Radio

TuneIn Radio je ena izmed najbolj priljubljenih aplikacij za poslušanje radijskih postaj na androidnih mobilnikih. Razlogi za to so očitni, saj lahko uporabnik izbira med kar 70.000 različnimi radijskimi postajami z vsega sveta. Vse od Avstralije pa do Zimbabveja. Aplikacijo krasi odličen in preprost grafični vmesnik, ki omogoča nadvse enostavno uporabljanje in iskanje želene radijske postaje. Te lahko filtriramo na kar nekaj različnih načinov, in sicer po kategoriji (glasba, novice, šport ...), zvrsti glasbe (rock, pop, oldies ...) in celo državi oziroma jeziku.

Aplikacija zlahka najde tudi krajevne radijske postaje v bližini uporabnika. Najljubše postaje lahko s preprostim dotikom shranimo med priljubljene, to nam prihrani kar nekaj časa ob vsakem zagonu aplikacije, saj jih ni treba znova iskati. TuneIn Radio nam glede na našo izbiro radijske postaje celo priporoča druge, podobne postaje, ki spadajo v isto kategorijo. Med priljubljene se lahko sproti shranjujejo tudi pesmi, ki se vrtijo po radiu in jih kasneje vidimo na posebnem seznamu znotraj aplikacije.

TuneIn Radio je brezplačen za uporabo, saj ga podpirajo oglasi. Na voljo je tudi plačljiva različica brez oglasnih sporočil, ki pa dodatno omogoča še avtomatsko snemanje želene radijske postaje ob določeni uri dneva. O tem, da je aplikacija TuneIn Radio zares priljubljena, priča to, da jo vsak mesec uporablja že več kot 40 milijonov androidnih uporabnikov.

TuneIn radio

Predvajalnik radijskih postaj.

Kje: tunein.com/get-tunein.

Cena: Brezplačna in plačljiva različica (3,84 EUR).

✓    Velik nabor radijskih postaj.

✗    (Pre)dolgo nalaganje postaj ob zagonu.

Poweramp Music Player

Vedno več je tistih, ki jim standardni predvajalnik glasbe, ki ga najdemo na androidnih mobilnikih, ni všeč oziroma ne dosega njihovih kriterijev. Ti se v tem primeru obrnejo na Play Store, kjer je na voljo kup različnih predvajalnikov, ki ponujajo nekaj več. Eden izmed tistih, ki iz množice najbolj izstopajo, se imenuje Poweramp Music Player in ima od vseh najverjetneje največjo bazo oboževalcev oziroma uporabnikov.

Uporabniki so nad omenjeno aplikacijo navdušeni predvsem zaradi izjemno stilsko dovršenega uporabniškega vmesnika, ki je res odličen na pogled. Obenem pa je tudi dovolj preprost, da z uporabo aplikacije ne bodo imeli težav niti manj izkušeni. Poweramp prepozna dolg seznam avdio formatov – MP3, MP44/M4A, OGG in WMA so le nekateri.

Vse pesmi lahko seveda znotraj aplikacije sortirate po želji, in sicer po albumih, skladbah, izvajalcih ... Uporabnik si lahko ustvari tudi lastne glasbene sezname (Playlists), sestavljene iz različnih skladb. Zanimiva funkcionalnost predvajalnika Poweramp je tudi to, da lahko uporabnik vsako skladbo oceni na lestvici od ena do pet in skladbe po oceni tudi razvrsti.

Še eden izmed plusov je možnost prilagoditve zvoka glasbe po lastnem okusu. Teh nastavitev je kar precej in bodo zadovoljile tudi naprednejše oziroma zahtevnejše poslušalce. Poweramp ponuja tudi nekaj različnih gradnikov, tako da bo brez težav vsak uporabnik našel takega, ki mu najbolj ustreza.

Poweramp Music Player

Glasbeni predvajalnik.

Kje: powerampapp.com.

Cena: Brezplačna in plačljiva različica (3 EUR).

✓    Odličen uporabniški vmesnik.

✗    Preveč nastavitev.

Shazam

Velikokrat se znajdemo v položaju, ko po radiu in televiziji v domačem brlogu ali pa na terenu v kakšni restavraciji ali nakupovalnem centru slišimo izjemno pesem, ki nam še več dni roji po glavi. Na srečo mnogih je na voljo preprostejša in veliko hitrejša rešitev, kot je brskanje po spominu – prihaja v obliki mobilne aplikacije Shazam.

Delovanje je nadvse enostavno, saj mora uporabnik, ko zasliši odlično in neznano skladbo, aplikacijo preprosto zagnati in pritisniti na gumb. Vso drugo težko delo pa bo opravil Shazam. Ta namreč zelo hitro (v nekaj sekundah) najde in izpiše ime izvajalca pesmi, naslov pesmi, v nekaterih primerih pa še naslov albuma in žanr. To pa še zdaleč ni vse. Shazam obenem po svoji bazi pobrska in poišče tudi besedilo pesmi, različne video vsebine na dverih Youtube, obenem pa uporabniku predlaga tudi podobne pesmi, za katere meni, da bi mu lahko bile všeč. Na voljo je tudi povezava do Amazonove glasbene trgovine, kjer lahko tisti bolj pošteni pesem tudi legalno prenesejo na svojo napravo (proti plačilu seveda).

Seveda je omogočeno tudi to, da si pesem delimo s prijatelji v raznih družabnih omrežjih, kar je dandanes že skorajda samoumevno. Prav zato Shazam uporablja že 300 milijonov uporabnikov po vsem svetu.

Shazam

Prepoznava glasbenih izvajalcev.

Kje: www.shazam.com/music/web/getshazam.html.

Cena: Brezplačno.

✓    Izjemna hitrost.

✗    V redkih primerih se prav grdo zmoti.

Ringtone Maker

Še ne dolgo tega so melodije za mobilnike pomenile velik posel. Uporabniki so bili zanje pripravljeni odšteti nekaj evrov in posledično so tisti, ki so potrošnike nagovarjali predvsem prek nadležnih (tudi televizijskih) reklam, v svoje žepe pospravljali kar lepe kupčke denarja.

Danes so se zadeve na tem področju precej spremenile, saj zaradi preprostega in brezplačnega dostopa uporabnikov do raznih melodij te niso več tako donosen posel. Na voljo je kup različnih aplikacij, prek katerih dosežemo več tisoč raznih zvokov, ki si jih lahko preprosto naložimo na mobilno napravo. Za tiste, ki bi radi ustvarili lastne, unikatne melodije iz različnih pesmi, pa je prav tako na voljo nekaj odličnih aplikacij.

Bolj priljubljena izmed njih se imenuje Ringtone Maker, raba je preprosta in učinkovita. Ob zagonu aplikacije se nam izpišejo pesmi, ki jih imamo shranjene na napravi. Eno izmed teh izberemo in že se lahko lotimo dela. Ob pomoči odličnega uporabniškega vmesnika preprosto izrežemo del pesmi, ki se nam zdi primeren za melodijo.

Po želji lahko melodiji, ki jo pripravljamo, dodamo še poseben učinek postopnega zviševanja in zniževanja zvoka (fade in, fade out), kar je posebej priporočljivo, če jo bomo uporabljali za alarm, saj nas bodo s tem potem vsako jutro prebudili malce nežnejši zvoki. Na koncu pa novo melodijo preprosto shranimo v svojo napravo in ji določimo opravilo. Zadeva je enostavna, hitra in učinkovita, prav nihče se najbrž ne bo pritoževal, če omenim še, da je popolnoma brezplačna.

Ringtone Maker

Izdelava melodij.

Kje: Google Play.

Cena: Brezplačno.

✓    Enostavna raba.

✗    Premalo različnih učinkov.

Perfect Piano

Za vse tiste, ki ste bolj glasbeno nadarjeni in uživate ob zvokih klavirja, oziroma za vse tiste, ki bi se klavir radi naučili igrati, je na voljo Perfect Piano. Aplikacija oblikovno in zvočno posnema klavir, saj se vam ob zagonu prikažejo vse potrebne tipke tega zanimivega inštrumenta. Tistim, ki imate z igranjem klavirja že izkušnje, najbrž ne bo težko in se boste lahko ure in ure zabavali ob prijetnih zvokih, ki jih boste sami ustvarili.

A Perfect Piano ni namenjen samo glasbeno nadarjenim, saj ga lahko brez težav uporabljajo tudi začetniki, ki na tem področju nimajo nikakršnih izkušenj. Slednji se bodo ob pomoči programa lahko naučili zaigrati nekaj svetovno znanih uspešnic, ki jih je moč najti v zbirki podatkov. Treba je le izbrati eno izmed njih, Perfect Piano pa bo uporabniku povedal oziroma pokazal, katero tipko na klavirju mora pritisniti in kdaj. Kljub pomoči je treba vendarle vložiti kar nekaj truda, da določene uspešnice, še posebej zahtevnejše, zaigramo tako, kot je treba oziroma pravilno. Pri igranju takega inštrumenta pač potrebujemo obilo potrpežljivosti in pa precej spretnosti, to pa uporabnik pridobi s časom.

Na voljo je še nekaj drugih zanimivih funkcionalnosti, kot je možnost snemanja glasbenih podvigov posameznika, ki se lahko potem shranijo na napravo za bahanje pred prijatelji.

Perfect Piano

Igranje klavirja.

Kje: www.revontuletsoft.com.

Cena: Brezplačno.

✓    Velika izbira pesmi.

✗    Moteči oglasi.

Equalizer

Pri poslušanju glasbe je kakovost zvoka precej pomembna. Tistim uporabnikom, ki želijo zvok izboljšati, priporočamo uporabo izenačevalnika zvoka. Ob pomoči tega se lahko zvok prilagodi vsakemu žanru posebej, saj je ponekod treba malce močnejši bas, drugod spet malenkost nižji. Čisto odvisno od vrste pesmi.

Določeni glasbeni predvajalniki za Android, kot je zgoraj opisani Poweramp Music Player,  imajo sicer integriran lasten izenačevalnik zvoka, a v to skupino ne spadajo vsi, temveč le najnaprednejši. Izenačevalnika zvoka na primer ne boste našli pri standardnem androidnem predvajalniku. Prav tu priskoči na pomoč Equalizer, s katerim lahko uporabnik kakovost zvoka prilagaja svojim potrebam. Equalizer lahko uporabljamo skupaj z že omenjenim androidnim predvajalnikom glasbe, drugi pa ga na žalost večinoma ne podpirajo.

Je pa zagotovo eden izmed boljših na trgu, saj ponuja kopico odličnih in uporabnih funkcij. Na voljo je 11 že pripravljenih zvočnih možnosti, ki se med seboj razlikujejo glede na žanr glasbe (hip hop, pop, jazz). Zelo enostavno je ob pomoči preprostih krmil pripraviti lastne zvočne nastavitve, ki jih lahko potem seveda tudi shranimo in uporabimo, kjer pač želimo.

Pričakovano lahko posebej prilagajamo tudi intenzivnost basa (Bass Booster). To je precej pomembno predvsem za živahnejše »komade«. Za hitrejši dostop je na voljo tudi gradnik, katerega videz je z dodatnimi preoblekami (skins) mogoče menjavati.

Equalizer

Nastavljanje zvoka.

Kje: www.smartandroidapps.com/portfolio.

Cena: Brezplačna in plačljiva različica (1,49 EUR).

✓    Že pripravljene zvočne izbire.

✗    Ne deluje z vsemi predvajalniki.

SoundCloud

SoundCloud je eno izmed največjih glasbenih omrežij na svetu. Namenjeno je vsem ljubiteljem glasbe, od tistih, ki ga ustvarjajo, pa do tistih, ki se samo sproščajo ob njegovih zvokih. V tem omrežju si lahko vsak preprosto ustvari brezplačen račun in svetu oziroma vsaj uporabnikom SoundClouda pokaže svoje glasbene spretnosti. Uporabljajo ga tako amaterski izvajalci kot tudi tisti malce bolj izkušeni in znani. Vsak uporabnik v glasbeno omrežje SoundCloud naloži svojo glasbo, da jo lahko vsi drugi poslušajo, komentirajo, delijo s prijatelji ...

Sound Cloud je prava uspešnica med amaterskimi glasbenimi ustvarjalci, ki iščejo svojih pet minut slave in ne izpustijo nobene priložnosti za promocijo. Razvijalci se radi pohvalijo, da je omrežje postalo že tolikšno, da uporabniki vanj naložijo več kot 10 ur glasbenih vsebin vsako minuto.

SoundCloud lahko uporabljamo tudi ob pomoči androidne aplikacije, ki je med uporabniki zelo priljubljena. Omogoča hiter pregled in poslušanje glasbe, ki je razvrščena po različnih glasbenih žanrih. Prav tako so na voljo vse možnosti za komentiranje in deljenje všečnih komadov, pa tudi možnost snemanja avdio vsebine, ki jo lahko uporabnik potem naloži na Sound Cloud.

Vse skupaj je hitro in enostavno, saj delo z aplikacijo olajša odličen uporabniški vmesnik. Aplikacija je popolnoma brezplačna za rabo, še bolje pa je to, da je popolnoma brez oglasov, ki med uporabniki niso priljubljeni.

SoundCloud

Glasbeno omrežje.

Kje: soundcloud.com/apps/android.

Cena: Brezplačno.

✓    Brez oglasov.

✗    Obvezna prijava za rabo.

Android Karaoke

Le kdo ne pozna karaok! Veljajo za enega najuspešnejših izvoznih »artiklov« Japonske, kjer so glavni vir zabave prebivalcev dežele vzhajajočega sonca. Karaoke so lep odziv doživele tudi v večini drugih držav, med katere štejemo tudi Slovenijo. Prepevanje pesmi glasbenih izvajalcev je nadvse zabavno (včasih tudi precej smešno), tako za tistega, ki prepeva, kot za tiste, ki ga opazujejo.

Vsem ljubiteljem karaok priporočamo uporabo aplikacije androidnih karaok, ki bo poskrbela za obilo zabave, morda celo smeha. Aplikacijo sestavlja seznam povezav do glasbenih video posnetkov na Youtubu z dodanim besedilom pesmi. Teh je na voljo okoli 1000, in sicer vseh bolj znanih svetovnih izvajalcev. Zbirka teh posnetkov se nenehno veča, saj se novi dodajajo vsak dan.

Vendar moramo o aplikaciji Android Karaoke izreči tudi kakšno grajo. Uporabniški vmesnik je nadvse neprivlačen, manjkajo tudi dodatne možnosti filtriranja pesmi oziroma njenih izvajalcev. Prav tako aplikacija ni optimizirana za tablične računalnike, tako da je na slednjih videti še bolj neprivlačna.

Kljub nekaj pomanjklivostim pa svoje delo opravlja odlično, saj lahko uporabnik na enem mestu najde obilico različnih karaoke video posnetkov, kar zagotovo prihrani  kar nekaj dragocenega časa.

Android Karaoke

Karaoke.

Kje: www.maxdroid.com

Cena: Brezplačna in plačljiva različica (1,48 EUR).

✓    Veliko video posnetkov.

✗    Neprivlačen uporabniški vmesnik.

GigBeat

Danes je na glasbenem prizorišču veliko število odličnih izvajalcev, ki si jih želimo videti in poslušati v živo na kakšnem koncertu. Spremljati vse zanimive je časovno potratno, saj moramo obiskati spletno stran vsakega izvajalci posebej, da bi preverili, kdaj oziroma ali sploh se bodo v sklopu njihove turneje ustavili v nam bližnjem mestu. V želji po prihranku časa in večji preglednosti nad koncerti nam zanimivih izvajalcev je smiselno uporabljati aplikacijo GigBeat.

Slednja ob prvem zagonu pregleda zbirko podatkov glasbenih izvajalcev na mobilni napravi in prikaže vse njihove koncerte (turnejo) v bližnji prihodnosti. Če na napravi ne shranjujemo glasbe, lahko GigBeat povežemo s svojim Rdio ali pa Last.fm računom in tako v svoj profil uvozimo vse izvajalce, ki jih poslušamo. Omogočeno je tudi iskanje izvajalcev in pregled koncertov njihove prihajajoče turneje, prav tako  lahko s sprejemnikom GPS preverimo vse koncerte v naši okolici v bližnji prihodnosti. Z aplikacijo je mogoč dostop tudi do storitve SongKick, prek katere lahko za izbrani koncert kupimo vstopnice.

Največja prednost aplikacije pa je ta, da nas samodejno opomni na nove koncerte izbranih izvajalcev v mestih, ki jih spremljamo. To pomeni, da nam ni treba vseskozi preverjati aplikacije za naslednji termin koncerta, saj GigBeat to stori namesto nas. In to popolnoma brezplačno.

GigBeat

Spremljanje glasbenih koncertov.

Kje: www.gigbeat.fm

Cena: Brezplačno.

✓    Spremljanje koncertov v več mestih hkrati.

✗    Na trenutke prepočasno delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji