Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor April 2015

Vremenska postaja z napako

Majhnih napravic, ki merijo temperaturo doma in njegove zunanjosti, imamo vsi polno, malce manj pa so razširjeni modeli, ki se povezujejo s pametnimi telefoni. Tokrat smo preizkusili drug tak model.

Že pred časom smo preizkusili napravo podjetja Netatmo, ki je bilo pionir na tem področju, in jo zelo pohvalili. Zmotila nas je le cena, a smo bili, kot kaže, v manjšini, saj so se vremenske postaje Netatmo lepo razširile, tudi pri nas. O tem se najlaže prepričamo, če obiščemo naslov www.netatmo.com/weathermap, kjer so zbrani temperaturni podatki vseh uporabnikov, ki so se strinjali s prenosom podatkov v internet. Mimogrede, na voljo so tudi (brezplačne) mobilne aplikacije, ki počnejo isto in so zelo uporabne, če se na hitro odločamo, v katero smer bi se radi odpeljali na nedeljski izlet. Kajti uporabnikov, ki z nami delijo te podatke, je veliko tudi v Sloveniji.

No, pa bodi dovolj o prvem med enakimi, posvetimo se cenejši konkurenci, ki prihaja iz podjetja Archos. Slednjega že dolga leta poznamo iz sveta ročnih računalnikov in tablic, kjer ni bilo najuspešnejše, morda se prav zato poskuša uveljaviti tudi na področju naprav Internet of Things (če poenostavimo – to so pač naprave z vgrajenim vmesnikom Wifi). Naprava s pomenljivim imenom Weather Station poskuša biti točno to, kar je tudi zgoraj omenjeni Netatmo – vremenska postaja, ki na pametnem telefonu prikazuje »atmosfersko stanje« doma in njegove okolice. V paketu so priloženi trije moduli – en je namenjen popisovanju stanja v stanovanju in ga priklopimo v električno vtičnico, drugi deluje na baterije AAA in ga namestimo na zunanjo stran stene, tretji pa je namenjen spremljanju stanja v zemlji (na vrtičku?), saj ga zapičimo v zemljo. Ta deluje z dvema gumbnima baterijama in je odporen proti vremenskim vplivom.

Notranja enota je »glavna« in skrbi za povezovanje z našim omrežjem Wifi in za komunikacijo z drugima dvema moduloma. Ko ga prižgemo, je takoj vidna pametnemu telefonu, na katerega smo s tržnice namestili Archosovo aplikacijo, prek te pa nato vpišemo podatke omrežja Wifi, v katero naj se poveže. In to je v resnici vse – odtlej imamo na telefonu vidne podatke, ki jih spremljajo vsi trije moduli, in to z zgodovino, v obliki grafikona. Notranji modul zna spremljati temperaturo, vlažnost, pritisk, stopnjo CO2 in glasnost, zunanja dva pa le temperaturo in vlažnost.

Napravice znajo podatke spremljati tudi v obliki grafikona. Razen, kadar odpovejo in se grafikonska črta zravna …

Napravice znajo podatke spremljati tudi v obliki grafikona. Razen, kadar odpovejo in se grafikonska črta zravna …

Sliši se idilično in tudi je. Dokler napravice delujejo. Mi smo jih namreč namestili in nato za nekaj dni pozabili nanje, nato pa opazili – da ne delujejo več. V resnici je bilo treba vse tri dele izklopiti iz napajanja (električna vtičnica, baterije …) in jih znova vklopiti, da je zadeva spet začela delovati. Za napravo, ki naj bi bila namenjena dolgotrajnemu samostojnemu delovanju, to zagotovo ni najbolje.

Pritožiti se moramo tudi nad tem, da vse skupaj deluje le v okviru krajevnega omrežja. Če zgoraj omenjeni Netatmo pošilja podatke v »oblak«, od koder jih lahko beremo od koderkoli in od koder jih lahko gledajo tudi uporabniki spleta, če jim to dovolimo, nam Archos o domačih temperaturah ne zna povedati nič, če naš telefon ni v dometu domačega Wifija. S tem se uporabnost 130 evrov drage napravice drastično zmanjša, priznajte.  

Archos Weather Station

Prodaja: www.conrad.si.

Cena ob objavi: 129 EUR.

✓    Zelo enostavna raba.

✗    Nezanesljivost, ne deluje zunaj krajevnega omrežja.

4651295

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji