Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2016

Tehnomanija

Tehnomanija

V sezoni 2016/2017 bodo organizatorji Formule E pripravili prvo prvenstvo robotsko krmiljenih dirkalnih avtomobilov. Dirke bodo neposredno pred tekmami Formule E.

U 30.11.2015

Poročilo revije BusinessWeek je razkrilo zanimive podrobnosti o višini sredstev, ki jih korporacije s področja visoke tehnologije vsako leto porabijo za raziskave in razvoj. V poročilu zbode predvsem podatek, da Apple kot vodilno podjetje porabi na leto le okoli 3,5 % sredstev za to področje, vsi tekmeci pa zapravijo bistveno več. Google, denimo, 15 %, Qualcomm 22 %, Facebook 21 %. Toda teh 3,5 % še vedno pomeni 8,1 milijarde dolarjev, v absolutnem znesku precej več kot pri vseh naštetih podjetjih. Zanimiv je razlog, zakaj delež pri Applu ni večji – večino raziskav in razvoja pravzaprav opravijo dobavitelji, ki močno tekmujejo, da bi si zagotovili pogodbo s podjetjem, ki zaenkrat še vedno spremeni v suho zlato domala vse, česar se loti.

U 28.11.2015

Raspberry Pi postaja vedno bolj kultni računalnik »za nas druge«. Najnovejši model Zero, ki stane le 5 dolarjev, so v prvi pošiljki 30.000 kosov razprodali v manj kot 24 urah. Zanimivo, da je imel pri nastanku modela Zero pomembno vlogo Eric Schmidt, predsednik družbe Google (oziroma Alphabet). Ne samo s tem, da je fundaciji, ki stoji za mini računalniki, odobril milijon dolarjev za financiranje razvoja, temveč je spremenil smer razmišljanja za nadaljnje projekte. Pred meseci je namreč srečal Ebena Uptona, ustanovitelja fundacije Raspberry Pi, in ga prepričal, da je najteže konkurirati najcenejšim izdelkom. Pred tem je Upton stremel predvsem k še zmogljivejši različici mini računalnika s ceno okoli 60 dolarjev, a je nato opustil zamisel in se lotil projekta, ki je dal Zero.

U 16.11.2015

Naslednja stopnja v razvoju digitalnih plačilnih sredstev je, kot kaže, zmožnost posredovanja digitalnih plačil med posamezniki po načelu P2P. Vsi dosedanji sistemi so namreč usmerjeni v plačila od kupcev k trgovcem in zahtevajo na strani prodajalca precejšnjo naložbo v opremo. Apple menda razmišlja, da bi v naslednjih različicah sistema Apple Pay vgradil možnost plačevanja med posamezniki, recimo pri nakupu rabljenih izdelkov, storitev, seveda tudi navadnih nakazil. Transportni mehanizem naj bi bila menda kar sporočila iMessage, seveda ustrezno okrepljena z vsemi varnostnimi sistemi. Nekaj podobnega ponujajo danes že eBay, Venmo, Facebook in Airbnb, a v manjšem obsegu. Ne dvomimo, da bodo sledili tudi drugi.

U 30.11.2015

Samsung je izbranim vlagateljem na srečanju v Singapuru dal vedeti, da bo leta  2016 bistveno več vložil v proizvodnjo tipal za branje biometričnih podatkov v napravah, kot so pametne ure. To je predvsem odziv na to, da se dobičkonosnost razvoja na področju pametnih telefonov vsaj za Samsung hitro zmanjšuje. Načrtujejo precej zmogljivejša tipala, kot so današnji izdelki, saj bodo poleg srčnega utripa znala meriti še pritisk, glukozo v krvi, stopnjo hidracije, temperaturo in še kaj. Nedavno so patentirali sistem, ki več tipal razporedi po večji površini pametne naprave, še bolj pa po pasu, da se poveča zanesljivost odčitka.

U 04.12.2015

Trg osebnih računalnikov PC se hitro zmanjšuje in v takih razmerah prihaja do nenavadnih poslovnih potez. Trojica japonskih velikanov, Toshiba, Fujitsu in Vaio (lani izločen iz družbe Sony), razmišlja o združitvi svojih oddelkov, povezanih z osebnimi računalniki PC. Prvi cilj je seveda zmanjšanje stroškov na vseh področjih, toda novo podjetje bi se čez noč zavihtelo na vrh po velikosti, vsaj na Japonskem, verjetno pa tudi marsikje drugod po svetu, in najbrž lažje konkuriralo velikanom, kot so Lenovo, HP, Dell in drugi. Nekateri menijo, da utegnejo podobne koalicije skleniti tudi tajvanski izdelovalci računalnikov PC.

U 27.11.2015

V svetu motorističnih športov lahko že drugo leto spremljamo prvenstvo električno gnanih avtomobilov Formula E, ki postaja vedno bolj priljubljeno. Organizatorji so na začetku nove sezone presenetili z napovedjo, da bodo v sezoni 2016/2017 organizirali prvo prvenstvo robotsko (samodejno) krmiljenih dirkalnih avtomobilov, dirke pa bodo neposredno pred tekmami Formule E. Tekmovalo bo deset moštev s po dvema dirkalnikoma, vsa vozila bodo enaka, dopuščali pa bodo razlike v algoritmih umetne inteligence. Za nameček bodo v eni izmed ekip lahko sodelovali prostovoljci z vsega sveta, ki bodo tako lahko prispevali k izgradnji najučinkovitejših algoritmov. Ob pomoči crowdsourcinga naj bi skušali spodbuditi talente k razvoju algoritmov za samodejno vožnjo vozil v vsakdanjem življenju.

U 04.12.2015

V nekaterih afriških državah se je razvila zanimiva, a vsiljiva metoda zbiranja podatkov o načinu rabe pametnih telefonov in uparjanja s profili uporabnikov. Banke, denimo, z nameščanjem posebnih programov v telefone potencialnih strank spremljajo vzorec rabe, od tega, kako pogosto uporabnik pošilja sporočila SMS, do tega, kako pogosto polni telefon. Z analizo teh podatkov se nato odločajo, kolikšno je tveganje pri podeljevanju  bančnih kreditov posamezniku. V Afriki je to še posebej koristno za banke, saj mnogi tam še vedno nimajo pravih bančnih računov, ki bi rabili za oceno tveganj. Strokovnjaki menijo, da je le še vprašanje časa, kdaj se bo ta navada preselila tudi na zahod.

U 01.12.2015

Ali se pripravlja začetek konca 32-bitnih operacijskih sistemov? Google je nedavno objavil, da bo marca 2016 opustil podporo 32-bitni različici brskalnika Chrome v operacijskem sistemu Linux. To pomeni, da za staro kodo ne bo več izvajal popravkov in nadgradnje, bo pa mogoče v lastni režiji prevesti sveže kopije odprtokodne različice Chromium. Morda se zdi prezgodaj, a podobno bi znali ukrepati tudi drugi izdelovalci, saj zanje to pomeni dodaten strošek pri razvoju, a pičel zaslužek. Pri 32-bitnih sistemih gre pretežno za stare izdelke. Ali smo pripravljeni na to?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji