Objavljeno: 20.4.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2012

Spletno oko

Nadzorni sistemi, kot jih poznamo iz filmov, so vedno bolj dostopni tudi navadnim smrtnikom. Za dosegljiv znesek si sestavimo kombinacijo kamere in snemalnika, ki zmore arhivirati ves mesec dogajanja okoli hiše. Nato navezo naučimo, da se proži le ob dogodku, in dokaz o nečednih poslih sosedovega psa na našem vrtu bo na disku, kot bi mignil.

Nova kamera podjetja D-Link je kakor nalašč za zgled iz uvoda. Z različnimi oblikami zapisa, stiskanja in nočnim snemanjem bo ujela še tako zvitega nepridiprava. Večja količina posnetega gradiva po nižji ceni v obliki prostora za zapisovanje ter sovje oči, ki v temi vidijo do štirih metrov in pol, pa nista edini svetli točki naprave. Kamera DCS-942L ima obilo adutov. Najprej je tu podpora spletišču Mydlink, ki omogoča dostop do žive slike na daljavo prek spletnega brskalnika ali ob pomoči mobilne naprave. Namenske aplikacije so na voljo za iPhone, iPad in za naprave z operacijskim sistemom Android. Za vključitev spletnega očesa v krajevno omrežje je na voljo preprosta namestitev, ki brez dodatnega posredovanja poskrbi za vse odvisnosti, kot je na primer zahteva po paketu Microsoft Visual C++ 2005 SP1 Redistributable Package, ki je potreben za nadzor nad delovanjem kamere. Poleg programske podpore nam namestitvena aplikacija ponudi tudi pomoč pri fizičnem priklopu. Ko je vse nared, se preselimo v spletni brskalnik, kjer poteka nadaljnje ukvarjanje s kamero.

Spletni vmesnik za delo s kamero solidno deluje v vseh priljubljenih brskalnikih.

Poleg različnih oblik zapisa, obenem s stiskanjem v formatu H.256, in nastavitev zvoka v uporabniškem vmesniku nastavimo še omreženost, ki je lahko ožičena ali zračna, pošiljanje zajetih posnetkov na FTP strežnik in po elektronski pošti, snemanje na vstavljeno kartico SD in možnost zaznave premikanja. Slednje je nadgrajeno s tipalom PIR, ki se odziva na spremembe v temperaturi okolice in zato manjkrat sproži lažni alarm zaradi hitrega spreminjanja svetlobe. Pri označevanju nadzorovanega območja je treba paziti na barvo, saj prostor pod nadzorom obarvamo rdeče, to pa je nasprotno načinu, ki ga poznajo lastniki kamer 932l in 930l. Pri njih je edina možna barva modra in z njo pobarvano območje, izvzeto iz pregledovanja. Fino nastavljanje teh tipal je nujno, saj se sprva neodzivno (ali, nasprotno, preveč občutljivo) proženje lahko nastavi do stopnje zadovoljivih rezultatov. Odstotek občutljivosti je najlaže nastaviti primerno razmeram, če s premikajočim objektom pred kamero upoštevamo ikono na nadzorni plošči, ki ponazarja uspešno zaznavo premikanja.

Preklapljanje med dnevnim in nočnim načinom v slabo osvetljeni sobi dobesedno ponori. To je skrajno moteče, a žal med nastavitvami ni možnosti, da bi težavo odpravili sami.

Slabosti seveda so. Štirikratna digitalna povečava ni omembe vredna, za nameček pa je upravljanje nerodno, sploh, če se ga lotimo z mobilno aplikacijo. Za nadzor na daljavo z večjim številom kamer je treba aplikacijo nadgraditi v Mydlink+. To je, milo rečeno, oderuško, saj Plus ne pozna niti celozaslonskega pogleda, ki ga zastonjski Lite z veseljem prikaže. Nočni način je dobrodošel, a se izkaže, da kamera sredi belega dne vse prevečkrat preklopi med njima. Občutljivosti namenskega tipala na spremembe v svetlobi žal ni mogoče nastaviti. Ob dobrem nadzoru na daljavo ob pomoči spletnega vmesnika smo pogrešali tudi odsotnost mehanskih kontrol.

D-Link DNR-322L

Vidi se, da DNR-322L meri na neuke uporabnike. Na vsakem koraku nas prepričuje, da sta namestitev in upravljanje z nadzornimi kamerami ter diskovnim poljem za snemanje preprosta kot pasulj. Priznamo, da D-Linku v zastavljeni enostavnosti kar uspeva.

Omreženi videorekorder je za predstavljeno kamero nadvse primeren tovariš. Vse, kar ona vidi, se z njegovo pomočjo zapiše na enega od dveh 3,5-palčnih diskov. S poceni diski zna tvoriti polje RAID 1, kar omogoča preprosto zrcaljenje zapisanega. Ko se razpoložljivi prostor zapolni, snemalnik reciklira starejše posnetke in sprosti potreben kos diska, da se novi zapisi uspešno shranijo. Za svoje delovanje porabi malo energije. Deluje po D-Linkovem standardu Green, ki zagotavlja skromne potrebe po elektriki. Z diskovnim poljem DNR-322L povezane nadzorne kamere za delovanje ne potrebujejo prižganega PCja in upravljanje z njimi ne bi smelo predstavljati težav nikomur. Z uporabniškim vmesnikom nastavimo obliko zapisa, stopnjo stiskanja, število sličic na sekundo in ločljivost ožičenih oči. Nato se odločimo med nepretrganim snemanjem ali delovanjem po urniku. Omreženi videorekorder zna prožiti snemanje tudi ob poprej določenih dogodkih, med katerimi je daleč najbolj uporabno že predstavljeno snemanje ob zaznavanju premikanja oziroma sprememb v okolici. Vse zapise si ogledujemo, medtem ko naprava snema nove. Sočasnost omenjenih dejavnosti je dobrodošla zmožnost, ki pomeni dodatno vrednost za napravo nižjega cenovnega ranga.

Žal je našteto mogoče le na namiznem računalniku oziroma v spletnem vmesniku storitve Mydlink. Ob čudovitem partnerstvu, ki ga ima videorekorder z D-Linkovimi kamerami, je odsotnost podpore v mobilnih aplikacijah, tako zastonjskih kot tudi plačljivih, nerazumljiva. Bržkone pride na vrsto, do takrat pa bo diskovno polje, ki podpira do devet hkrati priključenih kamer, namenjeno zgolj manjšim trgovinam in pisarnam, domači navdušenci pa bomo počakali na stoodstotno podporo s strani matičnega podjetja. Brez razkazovanja domače spalnice kolegu prek mobilnega telefona zadnje generacije, to pač ni to.

D-Link DCS-942L

Omrežena kamera.

Prodaja: www.xenya.si

Cena: 303 EUR.

ZA: Lepa in čista slika, snemanje v temi, detektor sprememb temperature v okolici.

PROTI: Menjavanje dnevnega in nočnega načina, odsotnost mehanskih kontrol.

D-Link DNR-322L

Diskovno polje za snemanje video toka z omreženih nadzornih kamer.

Prodaja: www.xenya.si

Cena: 175 EUR.

ZA: Uporablja poceni diske, hkratno snemanje in predvajanje, cena.

PROTI: Mobilne aplikacije ga (za zdaj) ne podpirajo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji