Objavljeno: 2.11.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2017

Sony Alpha A9

Sony se je v zadnjih letih močno uveljavil med profesionalnimi fotografi, tako pri tistih, ki fotografirajo v studiu, kot vsemi, ki se ukvarjajo s poulično, pokrajinsko pa tudi poročno fotografijo. Edino področje, kjer je nekoliko zaostajal, je športna fotografija. Z novim modelom A9 se resneje loteva tudi tega področja.

Profesionalni aparati se namreč tradicionalno delijo na tiste, ki ponujajo res vrhunsko kakovost slike, a na rovaš počasnejšega zajema zaporednih fotografij, in one, ki ponujajo visoko hitrost in občutljivost, a zato nižjo ločljivost in malenkost slabši dinamični razpon. Brezzrcalni modeli, h katerim štejemo tudi tega, so se doslej večinoma bolje znašli v prvi skupini, vsaj po hitrosti in natančnosti ostrenja.

Pri tem modelu so očitno vložili veliko truda v sistem samodejnega ostrenja. Ta je res hiter in zelo natančen, odlično se obnese tudi pri sledenju premikajočim se objektom (denimo kolesarjem, tekačem, avtomobilom itd). Odlična je tudi hitrost zaporednega fotografiranja – zmore 20 slik na sekundo pri polni ločljivosti, in to do 241 fotografij v obliki RAW (ali 362 JPEG). Pri tem je dodatni bonus ta, da se okular nikoli ne zatemni kot pri navadnih DSLRjih. Tu pač ni fizičnega zaklopa, ki bi se moral dvigniti in s tem zakriti svetlobno pot do okularja.

Ohišje je zelo kakovostno, v uporabi je magnezijeva zlitina, obenem je tudi odporno na prah in vremenske vplive. Na desni strani je odebeljen ročaj, kljub temu pa je aparat tanjši in manjši od primerljivih DSLRjev. V primerjavi z Nikonovim D5 in Canonovim EOS-1D X je tudi nižji, saj nima vgrajenega držala na spodnji strani, lahko ga pač dokupimo. Na strani sta dve reži za pomnilniški kartici SD, tu nas je malo presenetilo, da nima podpore karticam XQD kot, denimo, tokrat preizkušeni Nikon D850, sploh ker smo pri slednjem imeli ravno Sonyjev bralnik za omenjene kartice.

Tipke in kolesca so smiselno postavljeni po ohišju, v primerjavi z Alpho A7R je nova tudi krmilna paličica, ki jo upravljamo s palcem. Glavni kolesci (za izbiro programa in hitrost zajema) imata na sredini tipki, ki ju pridržimo za njuno vrtenje. S tem se prepreči nezaželeno spremembo, sploh pri športnih dogodkih, kjer imajo profesionalni fotografi okoli vratu pogosto dva aparata. Večino tipk lahko tudi sami nastavimo na poljubne funkcije.

Okular je seveda digitalni, gre za enega najboljših digitalnih okularjev doslej. Pokriva celotno območje fotografiranja, po diagonali meri 1,3 centimetra in ponuja odlično ločljivost. Uporablja zaslon OLED s posebnim premazom proti odbojem, hitrost osveževanja je zelo visokih 120 slik na sekundo. Zadaj je tripalčni zaslon, občutljiv za dotik, tega lahko tudi nagibamo.

Sony je eden najpomembnejših igralcev na področju optičnih tipal, njihova tipala uporablja tudi marsikateri konkurent. Tu je v rabi tipalo polne velikosti (torej 35 mm) ločljivosti 24 milijonov pik. Občutljivost seže od ISO 100 do ISO 51.200, to lahko digitalno povečamo na 50-204.800. Kakovost fotografij je odlična, tudi pri nekoliko višjih občutljivostih (tam do ISO 6400–12.800). Sicer se od ISO 3200 že začne kazati nekaj šuma, a je dobro nadzorovan, brez večjega padca ostrine.

Ostaja pa ena pomanjkljivost brezzrcalnih aparatov (v primerjavi z DSLRji): razmeroma visoka poraba energije. Po podatkih Sonyja zdrži baterija v tem aparatu 480 fotografij, na našem preizkusu bi to vsaj okvirno potrdili, je pa to bistveno manj od konkurenčnih modelov DSLR. Tam smo vajeni dvakrat toliko posnetkov, v nekaterih primerih pa še več. Tu bomo pač računali še na kakšno dodatno baterijo, za zahtevnejše pa baterijsko držalo.

Alpha A9 nadaljuje Sonyjevo zgodbo odličnih brezzrcalnih aparatov s tipalom klasičnega Leica formata. Tokrat so visoko ločljivost zamenjali za visoke hitrosti fotografiranja in ostrenja in jim je dobro uspelo. Žal pa to terja tudi zelo visoko ceno – brez objektivov bomo za aparat odšteli 4899 evrov.

Sony Alpha A9

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 6000 × 4000.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,6 × 23,8 mm, CMOS, brez faktorja povečave goriščnice.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 4899 EUR (ohišje).

Za: Kakovost fotografij, hitrost in natančnost ostrenja, hitrost zaporednega fotografiranja.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji