Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Marec 2011

Opera s prizidkom

Večno četrti med brskalniki (pravzaprav peti, saj so po priljubljenosti trenutno pred njim Internet Explorer, Firefox, Chrome in Safari) kljub majhnemu deležu še vedno prav lepo živi in se razvija. Nič čudnega, saj približno en odstotek uporabnikov, kolikor jih trenutno dosega Opera, še vedno pomeni kakih dvanajst milijonov ljudi.

Opera uspeva tudi zato, ker stabilna baza uporabnikov na osebnih računalnikih pomeni dobro osnovo za širitev na mobilni trg, kjer se je Opera že dodobra zasidrala in predstavlja marsikomu edini pravi način brskanja. A danes ne bomo govorili o mobilni Operi, temveč o novi različici za osebne računalnike, ki nosi visoko številko enajst. V preteklosti je bila marsikatera različica Opere inovativna in je prinašala novosti, ki so jih drugi kmalu kopirali. Poglejmo, ali bo tudi tokrat tako.

Opera sicer ni bila prvi brskalnik z jezički, jih je pa posvojila prva med velikimi. V prejšnji različici so jezičke temeljito nadgradili in jih nadomestili s sličicami spletnih strani (čeprav lahko še vedno delate tudi "po starem", s tekstovnimi jezički), tokrat pa so vpeljali skupine jezičkov, oziroma tab stacking. V praksi to pomeni, da lahko primete jeziček, ga odpeljete na drug jeziček in nastala bo skupina, ki jo v orodjarni predstavlja le en jeziček, pa puščica se pokaže na njegovi desni. V skupino lahko namečete poljubno količino spletnih strani, seveda pa jih lahko iz nje tudi odstranite. Skupino lahko razširite, tako da pokaže vse ugnezdene jezičke, kajpak pa jo lahko tudi skrčite. Skratka - funkcija, ki bo nekatere pustila hladne (recimo mene), drugi (denimo moja žena) pa bodo popolnoma navdušeni in bodo skakali do stropa.

Če se vam zdi, da tak način zavzema preveč prostora, pa ukinete sličice jezičkov, povečate Opero čez ves zaslon in v trenutku se potratna glavna orodjarna spremeni v vrstico jezičkov, ki je skrita kar v okvir okna. Tam je tudi glavni menu, ikona za odpiranje blokiranih prikaznih (pop-up) oken in še kaj. Opera je torej lahko kičasta in bleščeča ali pa brutalno funkcionalna. Kakor vam drago.

Med vidnejše novosti spadajo tudi vizualne geste. Ko pritisnete desni mišji gumb na spletni strani in malce počakate, se okoli kazalčka nariše pomoč, ki vam pojasni, kam je treba potegniti miš, da se bo sprožila gesta in naredila svoje. Koristno za začetnike, pa tudi bolj izkušenih uporabnikov novost ne bo motila, saj se pomoč ne prikaže, če gesto naredite brez čakanja.

Dodelali so vrstico za vnos in prikaz spletnega naslova, ki po novem prikazuje varnost povezave (normalna, zaščitena, varna), spletni naslov v njej pa je izpisan tako, da je domena dobro vidna, manj pomembni deli (www., vse za prvim znakom /) so sivi in manj vidni, parametri (tisto, kar se skriva za prvim znakom ?) pa sploh ni vidno, dokler ne kliknete polja. Moram reči, da je to prav prijetno, ko se enkrat navadiš.

Ena od večjih novosti Opere 11 je združevanje jezičkov v skupine.

Zadnja velika, pravzaprav velikanska novost pa so razširitve. Tako je, Opera je končno (prav res končno) dobila možnost razširjanja z dodatki zunanjih razvijalcev. Seveda se je takoj našlo precej razširitev, a še zdaleč ne toliko, kot jih ima Firefox; kljub temu si uporabniki Opere že lahko privoščimo zaporo oglasov, prenašanje videov z YouTuba, samodejno prevajanje spletišč s storitvijo Google Translate in še in še.

Malce smo si pogledali še konkurenco, vsaj tisto bolj odprto, ki zanima nas računalnikarje. Firefox 4 bo tudi uvedel skupine jezičkov, malce bo tudi prekopiral videz jezičkov, dodali pa bodo tudi usklajevanje nastavitev in zaznamkov po spletu, kar je Opera dobila že v različici 10. Bo pa zato FF dobil podporo WebGL, ki je Opera nima.

Za novi Chrome je na voljo manj podatkov, videti pa je, da bo tudi poznal WebGL; dobil bo še zanimivo razširitev Chrome Instant, ki bo začela nalagati spletno stran že med tem, ko bo uporabnik vpisoval spletni naslov.

Glede na to, da je Opera tako oh in sploh super, se ponuja enostavno vprašanje - zakaj je ne uporablja več uporabnikov? Največja ovira je verjetno vztrajanje pri spletnih standardih. Opera je brskalnik, ki najbolj strogo upošteva spletne standarde, zaradi česar na njej kar nekaj spletišč ne deluje pravilno. Podobne težave se prikažejo pri bolj zapletenih spletiščih, ki so optimizirana za glavne brskalnike, Opera pa se v to elitno skupino ne uvršča, saj - kdo se bo pa trudil za en odstotek uporabnikov?

Opera 11

Spletni brskalnik.

Izdeluje: www.opera.com

Cena: Brezplačno.

Za: Hitro delovanje, koristne novosti.

Proti: Občasno velika poraba pomnilnika, hitro najdemo spletne strani, ki v Operi ne delujejo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji