Objavljeno: 27.6.2023 | Avtor: Matej Šmid

Novi mesec, nova ura Huawei

Huawei počasi postaja kot nekoč Nokia, ki je svet preplavila z množico zelo podobnih in hkrati različnih mobilnih telefonov.

Prepričani smo, da se povprečnemu kupcu tehnoloških igrač, kamor sodijo tudi pametne/športne ure, ne sanja, v čem se razlikujejo posamezne ure Huawei. Priznamo, tudi pri Monitorju, kjer nas tovrstne naprave nadpovprečno zanimajo in smo imeli še čisto vsako tudi osebno v rokah, imamo težave.

Načelno pa gre takole: ure Huawei lahko razdelimo na podskupini Watch in Watch GT. Prve so menda običajne pametne ure, druge so nekoliko bolj »športne«. Oboje so trenutno (tudi) še pri številki 3, torej Watch 3 in Watch GT 3. Prve so ravnokar prilezle do številke 4, o tem tudi tokratni članek. Prve so na voljo v dveh podrazličicah, Pro in »navadni«, druge pa v podrazličicah »navadna«, Pro, Runner in Ultimate. Večina vseh teh podrazličic je na voljo še z gumijastimi, s kovinskimi (titan) in z usnjenimi paščki. Tako teorija, kako pa je v praksi?

Običajno velja »manj denarja, manj muzike«, toda razlike so majhne oziroma zelo specifične. Nekatere ure imajo vse potrebno za merjenje EKG (da, to v resnici deluje, čeprav sistema nikakor ne priporočam(j)o kot nadomestka za zdravnika) ali otrdelosti arterij, pri drugih se moramo zadovoljiti le z beleženjem srčnega utripa in nasičenosti krvi s kisikom (SpO2). Posamezni modeli imajo vgrajeno tudi tipalo za merjenje globine pri potapljanju, drugi zgolj barometrski višinomer. Ali vmesnik za mobilno telefonijo LTE in Wi-Fi, ki ga drugi nimajo. Prav vse pa imajo bolj ali manj enako programsko opremo, ki se iz vgrajenih tipal in strojnih dodatkov trudi izvleči, izračunati in včasih kar uganiti karseda največ in s tem zadovoljiti radovednost uporabnika. Programska oprema včasih tudi nima katere od specifičnih nastavitev. Uporabnik včasih ne more izbrati prav vsakega urinega videza (watch face), sistem stalnega prikaza na zaslonu je včasih malce bolj primitiven kot na dražji uri.

Toda večinoma se vse zgoraj omenjene ure Huawei prek bluetootha povežejo s pametnim telefonom Android, omogočajo beleženje in pregledovanje ključnih športnih aktivnosti (tek, kolesarjenje, celo plavanje), prikaz aplikacijskih obvestil s telefona in prek vnaprej vpisanih pripravljenih odgovorov odgovarjanje na njih ter celo telefoniranje »v stilu Jamesa Bonda«.

Nekatere pa omogočajo še kaj več. Najnovejša ura serije 4, Huawei Watch 4 Pro, denimo, ima vgrajen tudi »modem« LTE, kar pomeni, da jo lahko uporabljamo tudi kot pravi telefon – z njo kličemo in sprejemamo klice, prek miniaturne tipkovnice pa tudi pišemo sporočila SMS. Potrebujemo seveda dodatno mobilno naročnino operaterja, ki podpira t. i. eSIM. Mi smo uro preizkusili v omrežju Telekoma Slovenije. Žal povezava LTE (ali Wi-Fi, ki je tudi vgrajen) ne podpira »breztelefonskega« pošiljanja telefonskih obvestil na uro. Ker slovenski operaterji tega ne podpirajo, bomo z eSIMom dobili tudi drugo številko, kot jo imamo na telefonu (glej Uvodnik v februarski številki Monitorja), kar je … nerodno.

Vse pametne ure so v resnici najprej – športne ure. Včasih tudi malce nenatančne, če lahko sodimo po začetnem srčnem utripu ob kolesarjenju … po ravnini.

V resnici se ura Watch 4 od predhodnikov najbolj razlikuje po nekoliko izbočenem steklu in ustrezno preoblikovanem uporabniškem vmesniku, ki to izbočenost še dodatno potencira. Uporabniški vmesnik je s tem res lep in tekoč, zato ga je užitek uporabljati. K vmesniku sodi tudi res odličen sistem stalno vključenega zaslona, ki je skorajda enak kot običajen urin zaslon. Žal pa za delo potrebuje veliko energije – na testu je ura vsakih 24 ur porabila kar 30 odstotkov energije (brez športnih aktivnosti!). Če stalno vključeni zaslon izklopimo, je poraba približno pol manjša. Še vedno pa ura niti približno ne zdrži tako dolgo kot nazadnje preizkušena najdražja trojka – model Watch 3 Ultimate. Morebiti zaradi vmesnika Wi-Fi in LTE in/ali ustrezno manj prostora za litij-ionsko celico? Strojno je opremljena najbolje kot Huawei zna, omogočala naj bi tudi beleženje potapljanja, pravijo. Toda mi tega nismo mogli preizkusiti, menda bo to znala šele programska oprema, ki bo prišla z nadgradnjo.

Nokii se je taktika poplavljanje tržišča telefonov nekoč obrestovala. Se bo tudi Huaweiju?

Zahvaljujemo se podjetju Telekom Slovenije, ki je za čas preizkusa ure uredil testno naročnino in »kartico« eSIM.

Huawei Watch 4 Pro

pametna ura z vgrajeno povezljivostjo LTE

Cena: 630 evrov, model »ne Pro« 480 evrov

Za: Zelo lep in prijazen uporabniški vmesnik, zelo dober sistem stalno vključenega zaslona (always on). Dobra, vendar ne odlična trajnost baterije, vgrajen sistem LTE (e-SIM).

Proti: Stalno vključen zaslon zmanjša trajnost baterije za polovico. Beleženje potapljanja zaenkrat še ne deluje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji