Objavljeno: 31.5.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2016

Lenovo ThinkPad E460

Pred kratkim smo preizkusili Lenovov novi ThinkPad E560, preprost prenosnik s procesorjem iz Intelove nove družine Skylake. Tokrat smo dobili na preizkus še njegovega manjšega brata, model E460. Glavna razlika je seveda v velikosti zaslona. Model T78a ima namreč 14-palčni zaslon. S tem so se nekoliko zmanjšale tudi druge mere, prenosnik je nekoliko manjši v vseh smereh (v debelino meri dobra dva centimetra), pa tudi nekoliko lažji (konkretno slaba 2 kilograma, odvisno tudi od sestave).

Ohišje je na videz zelo podobno modelu E560, zelo zadržano, lahko bi rekli kar dolgočasno. V rabi je kakovostna temna plastika, ki je rahlo ukrivljena in daje soliden občutek. Tečaja sta dovolj močna, tudi vpetje tipkovnice je solidno. Slednja je zelo dobra, vsaj za ta cenovni razred. Tipke so rahlo ukrivljene in ponujajo solidno povratno informacijo, na sredini je tipična rdeča krmilna paličica. Pod tipkovnico je dovolj velika sledilna ploščica, vanjo sta spodaj vgrajeni dve tipki (torej nista samostojni), nad njo so še tri samostojne tipke (namenjene rabi s krmilno paličico).

Preizkušeni model je uporabljal zaslon razmeroma nizke ločljivosti, 1366 × 768 pik. Pohvalimo lahko to, da ni bleščeč, a se nam ni posebej prikupil. Vsekakor priporočamo izbiro zaslona višje ločljivosti, torej FullHD (1920 × 1080), ta uporablja tudi bolj kakovostno matriko IPS. Zvok dveh zvočnikov ne izstopa posebej ne v eno ne v drugo smer.

Osrčje prenosnika predstavlja Intelov procesor i5-6200U. Tako kot pri Thinkpadu E560 je tudi ta procesor iz Intelove nove generacije. Gre za vstopni model med i5 procesorji, njegov takt je 2,3 GHz (v zahtevnih okoliščinah se lahko pohitri na 2,8 GHz), ima dve jedri in 4 niti. Po našem mnenju gre za odličen procesor z dobrim razmerjem med zmogljivostjo in varčnostjo. Pomnilnika je 4 GB, lahko si omislimo tudi sestave z več. Pogon je bil v preizkušenem prenosniku klasični HDD velikosti 500 GB. V prenosnikih res vsem priporočamo uporabo pogonov SSD, tudi ta bi v takem primeru res zaživel. Za grafiko skrbi Intelova integrirana rešitev, ki v zadnji generaciji brez težav podpira tudi video 4K. Zdržljivost akumulatorja je solidna, na našem preizkusu je zdržal tri ure in dobrih štirideset minut, seveda je to odvisno od več dejavnikov (svetlost zaslona, vrsta opravil itd.).

Pri vmesnikih ni nobenih presenečenj. Na voljo so trije USB 3.0, eden izmed njih lahko zunanje naprave polni tudi takrat, ko je prenosnik sicer ugasnjen (torej lahko prek njega polnimo pametni telefon ali katerokoli drugo napravo). Vmesnika VGA ni več, je pa seveda na voljo navaden HDMI. Za priklop v omrežja imamo klasični omrežni vmesnik, brezžični vmesnik pa podpira tudi omrežja 802.11ac.

Lenovo ThinkPad E460

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 8

Poslovni indeks SYSmark 2012 ( Office Productivity): 158.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 155.

Trajanje delovanja: 3 ure 41 minut.

Mere: 34 × 24 × 2,3 cm, 2 kg.

Značilnosti: Intel i5-6200U 2,3 GHz, 4 GB RAM, 500 GB HDD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 650 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Za: Tipkovnica, solidna kakovost izdelave glede na ceno.

Proti: Ločljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji