Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor December 2012 | Teme: foto

Ključno je primerno orodje

Ko se odločamo za tisk foto knjige, verjetno večina najprej pomisli na ceno, ki jo bo ponudnik zahteval od nas. A bi bilo bolje, ko bi pomislili na kakovost vmesnika, s katerim si bomo "postavili" oz. uredili želeno knjigo.

Med preizkušenimi vmesniki, ki so namenjeni oblikovanju foto knjig, se je znašlo nekaj spletnih različic in nekaj programov, ki zahtevajo namestitev v računalnik. Praviloma so slednji zmogljivejši in omogočajo bolj napredno oblikovanje foto knjig, a je za njihovo rabo potrebna namestitev, ki je velikokrat omogočena le v okolju Windows. To je dandanes že vsaj nenavadno, saj številni nadobudni oblikovalci in fotografi uporabljajo okolje Mac OSX. Med redkimi tokrat preizkušenimi ponudniki, ki ponujajo tako programsko kot spletno različico, so ponudniki Sprint, Hofer in CEWE. Tisti, se najbolje znajdejo v okolju Linux, pa so tako ali tako povsem omejeni na slednjega.

Prednost dela s krajevno nameščenim programov je očitna - izdelana foto knjiga je shranjena neposredno v našem računalniku. Tako knjigo imamo lahko na disku shranjeno nedoločen čas in ne le mesec ali dva, kakor večinoma omogočajo ponudniki spletnega oblikovanja. Vendar pa takšna knjiga izgine, če se nam na primer med oblikovanjem okvari računalnik, tista, shranjena v spletu, pa ostane (vsaj teoretično). "Spletno" knjigo lahko tudi kadarkoli oblikujemo na drugem računalniku. S tem se nekateri ponudniki celo pohvalijo. Drugi pa molčijo, da njihova storitev ne ponuja shranjevanja foto knjig za vnovično izdelavo enake knjige, niti za nadaljevanje oblikovanja na drugi napravi. Še večja težava nastane, kadar se med oblikovanjem knjige kaj zalomi in shranjene ure oblikovanja nenadoma izpuhtijo. Na takšno težavo smo med samim preizkusom naleteli tudi sami - izgubili smo dobri dve uri dela in na koncu ostali brez foto knjige, oblikovane po naših željah.

Oblikovanje je v resnici precej zapletena znanost, tudi če se je lotimo amaterji, kot smo vsi povprečni razvijalci domačih fotografij. In pri tem prav nič ne pomaga, če oblikovalsko orodje sistemu ni doraslo. Na prvo težavo, povezano z oblikovanjem, smo, recimo, naleteli že ob izbiri formata. Čeprav bi v praksi pričakovali ravno nasprotno, nekateri ponudniki enostavno ne ponujajo pokončnega formata s trdimi platnicami. Tako smo bili pri ponudnikih Fotoknjiga in Fotonaredi prisiljeni izbrati ležeče foto knjige, ponudnika Blurb in Poyomi pa sta od nas zahtevala izbiro nekoliko manjše knjige z nekoliko drugačnim razmerjem stranic.

Druga velika težava, na katero smo naleteli, je oblikovanje besedila. Pri ponudnikih iz tujine so najpogostejša težava (še vedno!) šumniki, pri mnogih pa naletimo tudi na omejitve pri določanju vrste pisave in velikosti.

Pomembno je tudi, da ima uporabnik vedno dober pregled nad sličicami, katere nam vmesnik večinoma prikazuje na levi strani, vendar to žal ne drži za vse ponudnike, včasih niti za najboljše ne. Nasprotno so se v tem pogledu zelo dobro odrezali nekateri manj znani ponudniki, ki sicer ponujajo manj možnosti pri oblikovanju, denimo Fotoknjiga.

Večina ponudnikov je tako omejena, da moramo obseg knjige določiti vnaprej, saj smo zelo omejeni z izbiro števila strani. Program Pošte Slovenije tako omogoča le izbiro med 28, 44 in 68 strani dolgimi fotoknjigami, pri čemer smo izbrali najmanjšo. Menimo, da je takšna izbira preveč okorna. Nam je, recimo, zmanjkalo prostora za eno izmed fotografij. Še bolj poseben primer je ponudnik Fotoknjiga, ki nam v primeru foto knjige, ki je daljša od 60 strani, pošlje kar dve foto knjigi. Vsaj tako opozarjajo v svojem vmesniku.

V tem pogledu se zelo dobro odreže ponudnik Poyomi, ki omogoča poljubno izbiro števila strani (omejeni smo le z največjim številom), pa tudi cena je natanko določena glede na število uporabljenih strani.

Pri ponudniku Poyomi najdemo celo aplikacijo za izdelavo fotoknjige na tablici Ipad

Povezava s spletnimi albumi!

Vedno več je uporabnikov, ki digitalnega fotoaparata sploh nimajo. Enostavno ga ne potrebujejo, saj jim zadostuje telefon, kljub temu pa bi svoje amaterske izdelke včasih "objavili" v foto knjigi. Takšni uporabniki svoje fotografije velikokrat kar neposredno objavljajo v različnih spletnih storitvah "v oblaku" ali v družbenih omrežjih a la Facebook. Tudi sicer so spletni albumi in Facebook vedno bolj priljubljeni, zato mnogi ponudniki tiska foto knjig omogočajo tudi tak, neposreden prenos fotografij. Nekateri omogočajo celo "krajo" iz spleta, oziroma najbolj znanih spletnih strani.

Tako vmesnik ponudnika CEWE omogoča iskanje fotografij po spletnih straneh Wikipedia, Geonames in Locr, in neposreden uvoz v foto knjigo. Zelo dobro povezanost s spletom ponuja tudi Poyomi, katerega vmesnik omogoča uvoz fotografij neposredno iz sistema Dropbox in družabnih omrežij Facebook in Twitter, kjer ima uporabnik dostop do številnih svojih fotografij in fotografij prijateljev. Žal za uporabo njihovega vmesnika potrebujemo vtičnik za Flash, katerega uporabe nekateri izdelovalci na svojih napravah ne omogočajo več. Da, iPad. Vendar Poyomi ponudi brezplačno aplikacijo za iPad, na kateri lahko oblikujemo foto knjige zelo hitro in še enostavneje kot prek spleta.

In ravno na tem trgu je še veliko prostora, saj je segment uporabnikov, ki svoje fotografije večinoma pregledujejo in obdelujejo na pametnih telefonih in tablicah. Med njihovo rabo si vzamejo tudi več časa za urejanje in oblikovanje kot na računalnikih, poleg tega vmesniki, prilagojeni za dotik, ponujajo dodatne možnosti pri oblikovanju in poenostavijo določene operacije. Na tem področju je po našem mnenju možnosti še veliko, saj bi ob večji dostopnosti takih aplikacij foto knjigo naročil še marsikdo, ki do danes o tem sploh še ni razmišljal. Mimogrede, tudi Apple je pred časom ponudil aplikacijo, ki omogoča pošiljanje pravih voščilnic kar prek iPhona. In marsikateri lastnik jabolčnega računalnika sploh ne ve, da gigant ponuja celo oblikovanje in pošiljanje foto knjig v izdelavo - kar prek hišnega programa iPhoto 11. Seveda (!) te njihove storitve niso na voljo na nepomembnem slovenskem trgu, a prav v tem imajo prednost domači ponudniki, ki bi lahko v ta segment zavili med prvimi.

Še korak dlje ali, bolje rečeno, v tretjo smer pa je s svojimi aplikacijami segel Blurb, ki sicer prav tako omogoča povezovanje z najbolj znanimi spletnimi storitvami. S pomočjo aplikacij za prenosne naprave Blurb omogoča tudi oblikovanje elektronskih foto knjig, ki jim lahko dodajamo celo večpredstavne učinke. Takšne lahko kasneje tudi prodamo prek njihove spletne strani ali jih podarimo prijateljem.

Oblikovanje je šele začetek

Samo oblikovanje je kljub temu le pol poti do dobre foto knjige. Po oblikovanju je pomembna izdelava, saj je ravno kakovost tiska in papirja tista, ki doda foto knjigi pridih profesionalnosti. Medtem ko večji ponudniki za izdelavo foto knjig izkoriščajo tehnologijo digitalnega indigo tiska, ki je v grobem zelo podoben pravemu tisku, se manjši večinoma še vedno poslužujejo laserskega izpisa.

Ta ponuja veliko manj enakomeren nanos na površino, zato foto knjiga nima tako profesionalnega videza kot prave knjige ali revije, temveč je bolj podobna doma odtisnjenim izdelkom. Prednosti digitalnega tiska so še nižja cena izpisa in praktično popolna ponovljivost izpisa, saj se barvni tisk izvede v enem koraku. V primerjavi s cenejšim, klasičnim tiskom je kakovost lahko celo boljša, poleg tega je digitalni tisk do približno tisoč izvodov večinoma cenejši, saj zanj priprava tiskarskih plošč ni potrebna. Visoka je le cena stroja za takšno tiskanje, zato tak tisk najdemo le pri ponudnikih, ki vsak mesec izdelajo veliko število foto knjig.

Poleg tehnologije tiska in papirja je pomembno tudi dobro sodelovanje s programsko opremo in pravilen prevod iz zapisa barv RGB, v kakršnem so prikazane fotografije na našem monitorju, v zapis CMYK, kakršnega poznajo tiskarski stroji. Le tako lahko uporabnik prejme foto knjigo, ki je kar najbolj podobna tistemu, kar lahko vidi na barvno pravilnem oz. kalibriranem monitorju. Na našem preizkusu se je znašlo kar nekaj ponudnikov, ki svoje foto knjige tiskajo ob pomoči laserske tehnologije, kjer so debelejši in neenakomerni nanosi barve jasno prepoznavni. Kljub temu sama barvna pravilnost in kakovost prehodov ni vedno pogojena s tehnologijo izdelave.

Lahko pa zapišemo, da sta za dober videz knjige najpomembnejši dve sestavini - profesionalen videz tiska, za kar je zadolžena tehnologija izdelave in pravilne barve, ter kakovost prehodov, za kar je večinoma zadolžena nastavitev strojev in sodelovanje s programsko opremo.

Ne nazadnje sta zelo pomembni tudi kakovost platnic in vezava. Platnice varujejo vsebino knjige pred poškodbami in dodatno pripomorejo k dobremu vtisu, sama vezava pa je pomembna za tiste, ki si knjigo velikokrat ogledajo ali pa želijo, da z leti, ko materiali nekoliko popustijo, ne bi postala kup nepovezanega papirja. Ne nazadnje smo se za tisk knjige vendarle odločili z namenom, da bi se naši spomini ohranili na varnem, se spomnite?

Blurb Bookify

Blurb je bil do nedavna ena ugodnejših izbir za tisk foto knjig, na tokratnem preizkusu pa je cenovno segel precej visoko, poleg tega tudi raven kakovosti ni najvišja, predvsem ko govorimo o pravilnosti barv. Njihov spletni vmesnik Bookify je enostavnejša rešitev za pošiljanje foto knjig, ki je v primerjavi z njihovim namenskim programom nekoliko omejena z možnostmi. Tega Blurb prav tako ponuja na svoji spletni strani in je namenjen zahtevnejšim uporabnikom, ki lahko posežejo celo za vtičnikom za Indesign.

Med naročilom nam Bookify daje tudi napotke za delo, v našem primeru smo imeli nekaj težav s fotografijami visoke ločljivosti.

Težave so nastale kar pri 17 uporabljenih fotografijah, kjer je vmesnik sporočil napako v datoteki oz. prenosu. Tudi po večkratni ponovitvi, zato smo jih nekoliko pomanjšali z zmanjševanjem kakovosti jpeg. Fotografije, ki ne presegajo 8 MB, ne povzročajo težav, kljub temu pa smo naleteli na oviro tudi pri postavitvi ležeče fotografije čez dve navpično postavljeni strani. Zato je bilo treba fotografije zopet ročno razrezati v Photoshopu. Zamudno, ni kaj, še posebej, ker nas sam vmesnik ni opozoril na velikost datotek, temveč je to ugotovitev prepustil nam. Drugače omogoča Bookify tudi uvoz iz programa iPhoto od različice operacijskega sistema OSX 10.5 naprej.

Samo oblikovanje knjige je precej enostavno, kljub temu da smo nekatere možnosti pogrešali. Na splošno jih je za spletni vmesnik na voljo dovolj, nekaj zmede pri postavljanju foto knjige pa nam je pričaral še varnostni rob, kjer naj bi v tiskarni knjigo obrezali. Ta je v vmesniku prikazan precej široko, tako da uporabnik ne ve, kaj lahko pričakuje od končnega izdelka.

Poleg nekoliko omejenega urejanja besedila vmesnik ne podpira šumnikov, zato za slovenska besedila ni uporaben. Tudi velikost črk lahko povečamo največ do velikosti 96 pik, kar je bilo v našem primeru za urejanje naslovnice, pri kateri smo želeli črke, velike 150 pik, odločno premalo.

Kakovost knjige, ki smo jo prejeli skoraj en teden pred zagotovljenim rokom, je sicer dobra, le barve so nekoliko preveč rdečkaste in tudi kakovost prehodov ni tako dobra kot pri najboljših. Sama vezava je dobra, vendar je cena za ponujeno kljub temu precej visoka. Za knjigo z 28 stranmi smo odšteli več kot 35 evrov, to je skoraj dvakrat toliko kot pri nekaterih drugih ponudnikih, ki ponujajo foto knjige na enaki ali pa celo višji ravni kakovosti. Prednost ponudnika Blurb je predvsem v možnosti prodaje lastnih izdelkov, kjer lahko določimo tudi lastno "dajatev", ki se izdelku pri naročilu s strani tretje osebe prišteje. To pride prav predvsem profesionalcem, ki svoje izdelke večinoma pošiljajo neposredno v obliki PDF. V našem primeru pa se Blurb žal ni izkazal.

Blurb Bookify

Spletni naslov: www.blurb.com

Barvna pravilnost/pravilnost prehodov: 9/8.

Kakovost vezave/tiska: 7,5/9,5.

Vmesnik: 8.

Cena: 35 EUR.

Za: Enostaven vmesnik, kakovost tiska, možnost trženja knjige.

Proti: Cena, izbira formatov, omejitve z velikostjo fotografije, šumniki.

CEWE Fotoknjiga - inačica Muller

CEWE je podjetje, ki je navzoče na številnih evropskih trgih, v Sloveniji pa lahko njihove storitve uporabljamo prek devetih slovenskih podjetij. Izbira med njimi tako na splošno ni preveč pomembna, saj ta podjetja večinoma ponujajo tudi podobne cene, razen v primeru sezonskih akcij.

Program vsebuje nekaj funkcij, ki so nekoliko nejasno razvrščene, tu in tam pa izvede tudi kakšen popravek, ki ga uporabnik ne razume. Zelo dober in pregleden je urejevalnik besedila, le umeščanje neposredno po urejanju je nekoliko prepuščeno naključju.

Na začetku smo imeli težave tudi pri postavljanju fotografij na sredino strani, vendar se je kasneje izkazalo, da so te možnosti nekoliko bolj odročno skrite v menujih. Tako se je kasneje izkazalo tudi, da program odlično obvlada postavljanje ležeče fotografije čez dve strani. Fotografijam lahko sicer tudi natančno določamo velikost in postavitev na strani, kar nam omogoča, da na vseh straneh prilagodimo fotografije na točno določeno razdaljo od roba. Pohvalno pa je tudi to, da program podpira tudi ukaza ctrl-c in ctrl-v, s katerima lahko postavitve posameznih strani močno pohitrimo s kopiranjem.

Zelo dobrodošla je tudi možnost razveljavitve ukazov, vse spremembe pa lahko tudi sproti shranjujemo in se obvarujemo pred morebitno izgubo časa, ki smo ga posvetili oblikovanju.

Fotoknjiga nas je v poslovalnici pričakala 6 dni po naročilu, vendar nas je močno zmotilo to, da bi lahko vzeli izdelke kateregakoli uporabnika, ki se je odločil za to poslovalnico. Ko o tem opozorimo zaposlene, pa le skomignejo z rameni in se nasmehnejo.

Kakovost prejete foto knjige je tokrat vrhunska v vseh pogledih, saj gre za zelo kakovosten tisk na dobrem papirju. Pri CEWE so se zelo dobro odrezali celo pri tisku drobnega besedila, med najboljše na testu pa so se uvrstili pri izbiri barv in osvetlitve fotografij. Natančno takšne so, kot smo želeli, le za odtenek preveč barvno nasičene. Povprečno izraženi so le prehodi, zelo dobra je tudi vezava, le ovitek na platnicah se robovom ne prilega tako natančno kot pri najboljših. Vendar gre tu res za malenkosti.

Pri CEWE se lahko pohvalijo z vrhunskim končnim izdelkom, ki je osvojil najvišje ocene na našem preizkusu. Nekoliko visoka je z 31 evri le cena, pa tudi program za oblikovanje na začetku terja nekaj privajanja.

CEWE Fotoknjiga - inačica Muller

Spletni naslov: www.cewe-fotoknjiga.si

Barvna pravilnost/pravilnost prehodov: 10/8.

Kakovost vezave/tiska: 8/9.

Vmesnik: 8,5.

Cena: 31 EUR.

Za: Barvna pravilnost in prehodi, vmesnik za različna okolja.

Proti: Cena, težave z zasebnostjo pri prevzemu.

Forma - Foto 123

Storitev foto123.si, za katero stoji podjetje Forma iz Brežic, ponuja oblikovanje foto knjige ob pomoči programa, ki ga namestimo v računalnik.

Ta se obnese dobro in omogoča veliko prilagajanja fotografijam v smislu premikanja in umeščanja na samo stran. Tudi tu lahko fotografijam določamo velikost glede na širino ali višino, program pa ponuja na izbiro tudi številna ozadja. Prilagajanja barv samih fotografij in in podobnih popravkov program ne omogoča; to je po eni strani dobro, saj so temu namenjena druga orodja in lahko takšni popravki velikokrat pripeljejo do neželenih rezultatov. Kljub temu pa program ponuja nekaj učinkov, kot je monokromatska fotografija ipd.

Različnim delom besedila v istem oknu lahko prav tako določimo različne velikosti, zmoti pa dodatno potrjevanje pisav ob vsaki menjavi. Nekoliko omejeni smo tudi pri določanju točne lege elementov, čeprav nam program omogoča natančno določanje sredine lege elementov v obeh smereh.

Omogočeno je tudi kopiranje in lepljenje elementov, pri čemer se ohrani tudi položaj, kar nam olajša oblikovanje več podobno oblikovanih strani, kakršne so bile v našem primeru. Prav tako je mogoče ležečo fotografijo raztegniti čez dve strani, pri enostranskih fotografijah pa smo nekoliko omejeni pri določanju različnih oblikovalskih slogov za vsako posebej.

Program ponuja tudi nekaj mask, namenjenih uporabnikovem oblikovanju okvirov, po oddanem naročilu pa nam je vselej omogočeno vnovično naročilo, saj se izdelki shranjujejo na disk našega računalnika.

Končni izdelek smo prejeli po 6 dneh, za knjigo pa smo odšteli 28 evrov. Kljub temu da je papir dovolj debel in čvrst, je razlika med belo površino in črno - potiskano, preveč izrazita. Nanos je zelo debel, zaradi česar so bele površine matirane, črne pa svetleče in se ob prepogibanju papirja začnejo hitro luščiti, besedilo pa ob dotiku močno izstopa od same podlage. Barvni prehodi na fotografijah so nekoliko preveč stopničasti, pravilnost barv pa sodi v zgornje povprečje.

Kakovost naslovnice in vezave je zelo dobra in knjiga si je kot celota zaslužila dovolj dobre ocene, vendar se ne more meriti z najboljšimi.

Forma - Foto 123

Spletni naslov: www.foto123.si

Barvna pravilnost/pravilnost prehodov: 8/6.

Kakovost vezave/tiska: 10/7,5.

Vmesnik: 9.

Cena: 28 EUR.

Za: Vmesnik in oblikovanje, kakovost vezave.

Proti: Kakovost tiska in nekaterih prehodov.

Foto Feliz

V podjetju Foto Feliz se ukvarjajo s posredovanjem nemške storitve Libro Fototprodukte, za oblikovanje svoje foto knjige pa ponujajo spletni vmesnik. Mi smo izbrali njihovo ponudbo Premium srednja foto knjiga, saj nam je omogočila pokončno postavitev in trde platnice.

Prenos fotografij v spletni vmesnik poteka zelo hitro, tam lahko izbiramo med postavitvami od ene pa do osem fotografij na stran. Fotografije lahko v že postavljenih okvirih povečujemo in pomanjšujemo do velikosti določenih okvirov.

Vmesnik omogoča tudi zapolnitev albuma z enim klikom, pri katerem izbiramo med razporeditvijo po datumu, imenu ali pa trenutni razvrstitvi fotografij. V praksi se takšna razporeditev izkaže za precej klavrno, vsaj v našem primeru.

Tudi sicer je oblikovanje knjige omogočeno le znotraj vnaprej določenih predlog, ki so v nekaterih primerih precej slabo zasnovane, tako kar zadeva oblikovanje kot tudi izkoriščanje prostora. Težava je tudi v tem, da so različni slogi pri sami izbiri težko prepoznavni, poleg tega se ponavljajo. Prav tako so nekatere vrste oblikovanja točno določene za levo in desno stran in jih ni mogoče zamenjati. Besedilo je vselej lahko le pod samo sliko in nikakor v sami fotografiji. Enako žal velja tudi pri oblikovanju naslovnice. Oblikovanje besedila je nadvse nadležno opravilo, saj vmesnik ne shrani vselej oblikovanja besedila in velikosti ali pa ga čez čas povrne v prejšnjo obliko. Tudi velikosti besedila v pikah so povsem nepravilne. Zelo težavno je tudi umeščati besedilo na sredino, saj se vselej prestavi po svoje in nikakor ne na sredino.

Za konec pa je vmesnik ob pošiljanju še zmrznil in ga ni prebudiloniti enourno čakanje. Zato smo na hitro izdelali samodejno zapolnjeno foto knjigo, ki jo je vmesnik brez težav obdelal in poslal.

Prejeli smo knjigo slabo razvrščenega samodejnega oblikovanja in jo reklamirali, vendar jim zaradi delne naše krivde ni uspelo vnovič natisniti foto knjige kljub izjemnemu prizadevanju slovenskega zastopništva. Uporabnike tako opozarjamo, da jih o težavah obvestijo na njihov elektronski naslov, na katerega hitro in pozorno odgovarjajo.

Kakovost prejete foto knjige je sicer zelo dobra, tisk in papir sta na zelo profesionalni ravni, barvna pravilnost fotografij pa sodi nekako v povprečje. Zelo dobro so izraženi barvni prehodi, dobra je tudi izdelava naslovnice.

V podjetju Foto Feliz ponujajo dobre končne izdelke, vendar je njihova težava ravno v spletnem vmesniku, ki jo je v našem primeru še močno zagodel. Izgubili smo skoraj 3 ure oblikovanja foto knjige za prazen nič in prejeli zgolj s preizkusnim namenom postavljeno foto knjigo. Takšno, pri kateri je jasno razvidno, da je ni ošvrknilo človeško oko.

Foto Feliz

Spletni naslov: www.fotofeliz.si

Barvna pravilnost/pravilnost prehodov: 7/8.

Kakovost vezave/tiska: 7/9.

Vmesnik: 6.

Cena: 33 EUR.

Za: Kakovost tiska in prehodov.

Proti: Ne ponuja shranjevanja foto knjige, vmesnik in predloge.

FOTO Knjiga

V podjetju Savinjske Novice ponujajo spletno storitev fotoknjiga.net, kjer si lahko prek spletnega vmesnika izdelamo foto knjigo, namenjeno manj zahtevnim uporabnikom. Na svoji spletni strani se radi pohvalijo s spletnim vmesnikom, ki omogoča (tako kot večina drugih) začetek izdelave knjige na enem računalniku in nadaljevanje na drugem. Žal je njihov vmesnik med manj prijetnimi, kar smo jih srečali na tokratnem preizkusu, vsaj ko govorimo o izdelavi knjig z oblikovanjem po uporabnikovih željah.

Vmesnik nam da že na prvi pogled vedeti, da ne ponuja veliko možnosti, poleg tega je celotna stran ponudnika zasnovana precej špartansko. Zelo lahko pohvalimo njihove namige za boljše fotografiranje in ustvarjanje zanimivih fotografskih učinkov, vendar ti žal ne odtehtajo pri sami izdelavi knjige.

Za oblikovanje knjige ni na voljo veliko predlog, je pa mogoče izbirati med številnimi ozadji. Ker pa med njimi nismo našli enobarvnih, smo namesto črnega ozadja uporabili kar fotografijo ognjemeta, ki je vsebovala največje razmerje črne ;).

Vnos fotografij poteka po načelu "primi in spusti", velikost fotografij v vnaprej določenih okencih pa prilagajamo z drsniki.

Vmesnik je po nalaganju slik sicer v našem primeru deloval zelo hitro in odzivno, zaskrbljujoče pa je to, da na strani opozarjajo, da se lahko včasih v naši foto knjigi pojavi kakšna fotografija iz poprej izdelanih foto knjig! Prav tako moti oblikovanje besedila s presledki, saj pomeni presledek pred besedilom - pomanjšaj in presledek za besedilom - pomakni navzgor.

Njihovo foto knjigo ležečega formata z okencem smo prejeli že po štirih dneh, poslali so jo prvi med vsemi ponudniki, in oblikovno smo prejeli točno tako, kot smo pričakovali. Žal pa smo bili zelo razočarani nad kakovostjo uporabljenega papirja in kakovostjo tiska besedila. Vezava je sicer na prvi pogled kakovostna, a je na skrajnih robovih posamezne strani mogoče odlepiti od drugih, vendar je ta nekaj centimetrov od roba še dodatno ojačana. Nekoliko manj prepričajo tudi barve in prehodi, ki sodijo nekako v spodnje povprečje tokrat preizkušenih ponudnikov. Foto knjiga omogoča največ 60 strani, v primeru naročila večjega števila strani pa izdelajo dve knjigi.

Kljub pomanjkljivostim takšna foto knjiga ni poceni, saj smo skupaj s provizijo pošte zanjo odšteli kar 30 evrov.

FOTO Knjiga

Spletni naslov: www.fotoknjiga.net

Barvna pravilnost/pravilnost prehodov: 7/7.

Kakovost vezave/tiska: 10/7.

Vmesnik: 6,5.

Cena: 30 EUR.

Za: Hitra izdelava knjige (pošiljanje), število ozadij.

Proti: Možnosti oblikovanja, kakovost tiska, nazobčano besedilo (bitna slika), oblikovanje besedila s presledki.

Foto Naredi

Podjetje AV Studio iz Velenja, ki svoje storitve ponuja pod imenom www.fotonaredi.si, ponuja storitve tudi prek podjetja Špar, z enakim spletnim vmesnikom. Vendar med našim preizkusom ni omogočal izdelave foto knjige v nobenem izmed brskalnikov in nas je po izbiri kateregakoli izdelka vrnil na vstopno stran.

Tako smo izbrali njihovo neposredno možnost, www.fotonaredi.si, kjer smo izbrali foto knjigo velikosti A4, ki nam omogoča oblikovanje ležeče foto knjige z okencem. Vmesnik je zelo počasen, zato je oblikovanje foto knjige tudi nekoliko dolgotrajnejše in uporabnik velikokrat zre v potujoče črtice sredi zaslona. Vstavljanje vsake fotografije je v našem primeru zahtevalo nekaj manj kot minuto čakanja, je pa mogoče izbirati velikost sličic, prikazanih pod glavnim oknom, kar je dobro.

Vse fotografije, razen celostranskih, so obrobljene z rdečo črto, na prvi strani, ki jo vidimo skozi okno naslovnice, pa lahko dodamo tudi naslov.

Urejanje besedila je sicer vselej nekoliko neprijetno opravilo, čeprav želi biti uporabniku sila preprosto in vmesnik omogoča tudi oblikovanje daljših besedil. Vstavljanje besedil čez sliko tudi tu ni omogočeno, med listanjem že oblikovanega pa se nam je zgodilo, da je tu in tam kakšna fotografija izginila in se čez čas spet prikazala. Uporabnik velikokrat niti ne ve, kateri strani določa slog, in je treba stran povečati in spet pomanjšati, da je izbira razvidna.

Neprijetno je tudi to, da uporabnik nikoli ne ve, koliko strani mu je še preostalo za oblikovanje. Ob samem pošiljanju pa so nas prijetno presenetili s kodo za popust, ki smo jo lahko uporabili že takoj na njihovi spletni blagajni. Dodatno lahko prihranimo z nakazilom, saj se tako izognemo proviziji pošte. Tudi o tem nas vmesnik prijazno opozori.

Foto knjigo smo prejeli že 5 dni po naročilu in bili nad kakovostjo pozitivno presenečeni. Vezava knjige je zelo čvrsta, izbira papirja dovolj kakovostna, pa tudi barve in prehodi so na zelo dobri ravni, celo nekoliko nad povprečjem tokratnega preizkusa. Tudi kakovost besedila je dobra, čeprav je tisk temnejših odtenkov za seboj pušča relief, kar je vidno tudi na fotografijah.

Končni izdelek, za katerega smo plačali 28 evrov, je tako povsem soliden, vendar za to ceno kljub temu najdemo boljše ponudnike, ki omogočajo več izbire.

Foto Naredi

Spletni naslov: www.fotonaredi.si.

Barvna pravilnost/pravilnost prehodov: 8/7.

Kakovost vezave/tiska: 10/7,5.

Vmesnik: 7.

Cena: 28 EUR.

Za: Hitra izdelava knjige (pošiljanje).

Proti: Izbira formatov, počasen vmesnik.

Foto Tabor

V podjetju Foto Tabor za izdelavo foto knjig uporabljajo zelo podoben program kot pri Petrolu, zato smo lahko nekatere elemente med seboj celo kopirali. Prav tako so enake predloge in učinki, le poimenovanje je tokrat nekoliko spremenjeno. Enake so tudi pomanjkljivosti programa, saj lahko tudi tu izbiramo le velikost besedila do 96 pik.

Z namenom, da bi prejeli barvno in potiskano naslovnico, smo za naročilo izbrali "Premium" foto knjigo, program pa v nasprotju s Petrolovim samodejno zazna, da želi uporabnik ležečo fotografijo postaviti čez dve strani. Tudi tu lahko knjigo postavimo ob pomoči čarovnika, ki mu lahko določimo število fotografij na posamezno stran, v ročnem načinu pa lahko vnaprej določene postavitve menjamo s tipkama gor in dol ali s presledkom.

Imeli smo tudi nekaj težav s pošiljanjem knjige, saj nam je program sporočil napako pri pošiljanju ene izmed fotografij in celo ob vnovičnem poizkusu smo ugledali napis "Start new session". V tretje gre rado, a našo knjigo je bilo treba zapreti in spet odpreti in tokrat je pošiljanje uspelo brez težav, vmes pa ni bilo izgube podatkov.

Pošiljko smo prejeli čez 6 dni od dne pošiljanja in bili nekoliko presenečeni nad izdelkom. Knjiga, ki smo jo prejeli, ni klasična, natisnjena na papir, temveč zelo debela, skoraj kilogram težka knjiga, natisnjena na karton. Kakovost tiska je sicer zelo dobra, pa tudi besedilo je gladko in dobro berljivo, zelo dobre so tudi končne barve na našem izdelku. Nekoliko povprečno so se odrezali le prehodi, ki so stopničasti, vendar tudi tu ni prišlo do spremembe barv in beline.

Za knjigo smo skupaj s provizijo pošte plačali kar 34 evrov, vendar gre za zelo zajeten in kakovosten izdelek. Pa čeprav takega nismo pričakovali.

Foto Tabor

Spletni naslov: www.foto-tabor.com

Barvna pravilnost/pravilnost prehodov: 9/7.

Kakovost vezave/tiska: 9/9.

Vmesnik: 10.

Cena: 34 EUR.

Za: Kakovost tiska, kakovost papirja, vmesnik.

Proti: Nepričakovana vrsta foto knjige.

Hofer foto storitve

Hofer se poleg prodaje živil, računalnikov in pripomočkov za barvanje avtomobilskih karoserij posveča tudi izdelavi fotografij in foto knjig. Za rabo te storitve je treba v računalnik namestiti njihov program za oblikovanje in pošiljanje izdelkov. In gledano s stališča njihove multidisciplinarnosti se ta v praksi izkaže kot zelo priročno orodje, kljub izjemno enostavni zasnovi.

Manjša težava, na katero smo naleteli, je ta, da formata knjige po izbiri ne moremo več zamenjati. Sicer program med samim oblikovanjem vedno ponuja možnost razveljavitve ukaza, s katerim si lahko prihranimo kar nekaj časa.

Druga težava, na katero smo naleteli, je umeščanje besedila. Tega sicer lahko po želji postavimo na določeno mesto, vendar šele po samem urejanju besedila, ko ga program že samodejno umesti na strani. Poleg tega lahko v enem okencu uporabimo le besedilo enake velikosti in oblikovanja, šumniki pa nam tokrat niso povzročali težav.

Zelo dobro se program znajde pri postavitvi fotografij, le natančna postavitev fotografij po merah in prilagoditev točne velikosti fotografij ni omogočena. Če imamo na strani več elementov, ki se prekrivajo, jih lahko pošljemo v ozadje ali pa v ospredje, to pa lahko pripelje do nedostopnosti manjših elementov. Hoferjev program ponuja tudi veliko barvnih učinkov in celo popravilo samih fotografij. Tudi postavitev fotografije čez dve pokončni strani ne povzročata težav, program nas le opozori, da bo fotografija na sredini tako morda malenkost slabše vidna.

Foto knjiga, ki smo jo iz Nemčije prejeli čez 9 dni, je izdelana zelo dobro, vezava je odlična, pa tudi platnice so primerne kakovosti. Nekoliko nas moti le siv rob na desni strani naslovne fotografije, ki je enak barvi zadnje strani naše knjige. Odlična je kakovost tiska besedila, ki si zasluži najvišjo oceno, pa tudi tisk fotografij in izbira papirja je na visoki ravni. Tudi barve samih fotografij so zelo realne in skoraj povsem takšne, kot smo pričakovali, nekoliko slabši so le mehki prehodi med odtenki.

Hoferjevo foto knjigo poleg kakovosti odlikuje tudi ugodna cena, saj smo zanjo odšteli le 21 evrov. In v Hoferju nam zaupajo nakazilo denarja prek položnice po prejetju knjige neposredno v naš nabiralnik. Očitno še sodimo med dovolj poštene države.

Hofer foto storitve

Spletni naslov: www.hoferfoto.si

Barvna pravilnost/pravilnost prehodov: 9/6.

Kakovost vezave/tiska: 8/10.

Vmesnik: 8,5.

Cena: 21 EUR.

Za: Cena, barvna pravilnost, vmesnik za OSX.

Proti: Prehodi, prekrivanje med oblikovanjem povzroči nedostopnost manjših elementov.

Zlati Monitor

Ob koncu preizkusa smo imeli v uredništvu kar nekaj zelo kakovostnih izdelkov, a pot do njih ni bila povsem enaka. Med najboljše sodita izdelovalca CEWE in Hofer, od katerih smo prejeli foto knjige profesionalne kakovosti in zelo dobre barvne pravilnosti. Prav tako smo bili zadovoljni z izvedbo njihovih barvnih prehodov, ki so se pri nekaterih konkurentih kljub dobri kakovosti tiska in papirja izkazali za zelo slabe.

Ne nazadnje je pri takih izdelkih, ki jih praviloma naročamo več kot le enkrat, zelo pomembna tudi cena. Kot najugodnejši ponudnik se je s ceno 11 evrov (za 28 strani) izkazal Poyomi, a smo od njega prejeli knjigo z mehkimi platnicami, zato je nekako zunaj konkurence. Kar nekaj je ponudnikov, katerih cena sega do 30 evrov ali celo več. Tak je tudi izdelek CEWE, ki ga kljub zelo dobri barvni pravilnosti cenijo na zelo visokih 32 evrov, poleg tega ne ponujajo dostave na dom.

Pri Hoferju zahtevajo za foto knjigo, ki ji pripisujemo le za odtenek slabšo barvno pravilnost in nekoliko slabšo kakovost prehodov, kar 11 evrov manj. Tako smo zanjo skupaj s poštnino odšteli vsega 21 evrov, čakala pa nas je kar v domačem nabiralniku. Tudi kakovost platnic in tiska je zelo dobra, pa tudi pri samem oblikovanju izdelka nismo naleteli na veliko težav. S temi lastnostmi si je storitev Hofer foto storitve za izdelavo foto knjige prislužila naziv zlati Monitor.

Petrol - Foto na poti

Petrol pod imenom "foto na poti" ponuja storitve podjetja Digifot, s katerim si prav tako delijo oblikovno nekoliko prilagojen program za oblikovanje in pošiljanje foto knjig. Gre za program Photo Genie, ki ga v nekoliko spremenjeni različici uporabljajo tudi nekatera druga podjetja.

Postavljanje knjige poteka zelo enostavno in ob ne preveliki natančnosti tudi zelo hitro, saj program prikazuje poravnave glede na sosednjo stran, omogoča pa tudi natančno prilagajanje položaja fotografij s koordinatami.

Program ponuja zelo smiselno prilagojene predloge, saj so med njimi tudi takšne, ki so namenjene postavitvi celotne knjige čez dve strani, ???

Končni izdelek je zelo profesionalne narave, saj je razen praznega roba na levi naslovnica odlično zasnovana, vezava je zelo čvrsta, dobra sta tudi papir in kakovost tiska. Kljub temu da so barve same po sebi precej dobre, pa je prehod na našem jamskem bazenu povsem stopničast in ob robu ga obdaja temno zelen prstan. Grajamo tudi tisk besedila, ki je bolj podoben tisku na brizgalnih tiskalnikih, vendar to večinoma ne kvari vtisa o sami foto knjigi.

Za nakup takšne foto knjige, ki nas je na bencinskem servisu čakala po 6 dneh, smo na Petrolu odšteli natanko 28 evrov.

Petrol - Foto na poti

Spletni naslov: www.petrol.si.

Barvna pravilnost/pravilnost prehodov: 8/5.

Kakovost vezave/tiska: 10/9.

Vmesnik: 10.

Cena: 28 EUR.

Za: Dober in pregleden vmesnik, vezava.

Proti: Omejitev velikosti besedila, barvna pravilnost in prehodi.

Pošta Slovenije

Podjetje Foto GM izdeluje poleg lastnih foto knjig tudi foto knjige za podjetji Tuš in Pošta Slovenije, za slednjo smo se odločili zaradi nižjih cen enakih izdelkov in možnost brezplačnega pošiljanja.

Ko si v programu izberemo enega izmed izdelkov, program zahteva določitev mape s fotografijami. Druge mape tako kasneje v programu niso več vidne, lahko pa jih kadarkoli spet dodamo s klikom namenske tipke.

Fotografij nam med postavljanjem ni uspelo samodejno umestiti na sredino strani, lahko pa v pomoč vključimo mrežo, ki nadležno samodejno umešča besedilo (podobno kot funkcija "snap" v namenskih orodjih). Prav tako standardna foto knjiga ne omogoča postavitve ene fotografije čez dve strani, kar je uporabniku omogočeno le ob izbiri profesionalne foto knjige.

Samo knjigo lahko povečujemo kar s kolescem na miški, kar je priročno, žal pa so velikosti besedila povsem skregane s pravimi vrednostmi. Poleg tega urejevalnik besedila ni prepoznal črke č in jo je prikazal kot vprašaj, s šumnikoma š in ž pa nismo imeli težav.

Med vpisovanjem prejemnikovih podatkov program prav tako ne prepozna šumnikov. To je nekoliko moteče, vendar samo pošiljanje ne povzroča težav. Knjigo smo prejeli v 11 dneh, zanjo pa smo odšteli 29 evrov.

Kakovost platnic je sicer dobra, čeprav so napisi na naslovnici nekoliko nazobčani in ob podrobnejšem ogledu fotografije na naslovnici opazimo, da je tudi ta slabše ločljivosti od drugih fotografij. Kakovost vezave je na prvi pogled dobra, vendar ob grobem ravnanju s knjigo hitro opazimo, da bi se lahko hitro vdala letom, saj lahko lepilo hitro popusti, knjiga pa ni dodatno ojačana. Poleg tega na stičišču strani lepilo poskrbi za trganje tiska na skrajnem notranjem robu.

Kakovost tiska je sicer zelo dobra, takšna je tudi kakovost papirja, slabo pa se je ta ponudnik odrezal pri izbiri barv in pri prikazu barvnih prehodov. Tako je naš zeleni jamski bazen zopet dobil temno zelen prstan, pomanjkljivosti so vidne tudi na prehodih med črno in temno sivo.

Foto knjiga, ki smo jo prejeli prek Pošte Slovenije, nas je razočarala, pa čeprav gre na prvi pogled za zelo profesionalen izdelek.

Pošta Slovenije

Spletni naslov: www.moja-fotoknjiga.si.

Barvna pravilnost/pravilnost prehodov: 6/5.

Kakovost vezave/tiska: 6/9.

Vmesnik: 9.

Cena: 29 EUR.

Za: Kakovost tiska.

Proti: Pravilnost barvnih prehodov, čas pošiljanja.

Poyomi

Poyomi je še eden izmed tujih ponudnikov, ki se lahko pohvalijo s slovenskim zastopništvom.

Njihov spletni vmesnik je prijetno zasnovan, kasneje pa se izkaže, da gre za precej enostavno in lahkotno orodje. Strani je mogoče med seboj menjati kar po sistemu "primi in povleci", oblikovno pa smo zelo omejeni na vnaprej določene predloge.

Enako velja tudi za oblikovanje besedila, ki ga lahko oblikujemo le znotraj določenih predlog, razen kadar dodajamo le po eno fotografijo. Vse skupaj je tako še vedno zelo prilagojeno enostavni rabi in domačim uporabnikom, kljub izbiri naprednega oblikovanja.

Tako smo za postavitev fotografije čez celotno stran uporabili možnost postavitve ene same fotografije, za postavitev fotografije z robom pa smo izbrali temo, ki fotografiji doda bel rob.

Urejanje dvostranskih fotografij je prav tako enostavno, poleg tega vselej vemo, kdaj je fotografija natančno umeščena na stran. Zelo zanimiva je tudi cenovna politika ponudnika Poyomi, ki ceno izračuna natančno glede na število strani. Tako je trenutna cena naše foto knjige tudi vselej vidna v desnem spodnjem robu spletnega vmesnika.

Po koncu oblikovanja lahko knjigo prelistamo kar s kolescem miške in ker končna obdelava traja nekaj minut, nam vmesnik omogoča, da nam obvestilo o končanem izdelku pošlje po elektronski pošti. Nato izvedemo plačilo prek storitve PayPal, s pomočjo katere se nam v sistem podjetja Poyomi sploh ni treba prijaviti, sicer postopek traja kakšno minuto dlje. Na naslovnico svoje knjige lahko dodamo tudi kodo QR za bližnjico do spletne galerije naših slik, za odstranitev logotipa Poyomi z naslovnice pa zahtevajo dodatnega pol evra.

Ker na izbiro ni bilo knjige s trdo vezavo, smo naročili najboljšo možno različico, ki pa je kljub temu bolj podobna povprečni reviji, zato se strani začnejo razmeroma hitro zvijati. Razlog za takšne težave je poleg odsotnosti trdih platnic tudi razmeroma tanek papir, kljub temu da gre za dobro kakovost tiska in tudi samega papirja.

Barvni prehodi v naši knjigi so zelo dobri, nekoliko slabša pa je barvna pravilnost, saj so fotografije pretemne, pa tudi barve so nekoliko hladnejše, kot smo pričakovali. Kljub temu je celoten vtis o knjigi prijeten in cena je z 11 evri zelo ugodna, pa čeprav izdelek ni primerljiv z drugimi na tokratnem preizkusu.

Poyomi

Spletni naslov: www.poyomi.com.

Barvna pravilnost/pravilnost prehodov: 6/8.

Kakovost vezave/tiska: 7/10.

Vmesnik: 8.

Cena: 11 EUR.

Za: Ugodna cena, izdelava knjige na tablici, preprost spletni vmesnik.

Proti: Izbira vezave in formatov, besedilo vselej zahteva viden okvir - tudi nad sliko.

Sprint

Sprintov vmesnik se med prvim zagonom odziva zelo počasi tudi na zelo zmogljivem računalniku. Težava je predvsem v nalaganju dodatnih komponent in predlog iz spleta, ko pa se vse to izvede, postane zelo prijetno orodje.

Oblikovanje je sila preprosto, saj poteka delo s slikami na neki način podobno kot v nekaterih Adobovih orodjih. Najprej oblikujemo okence, kjer bo stala slika, nato slednjo umestimo vanj bodisi po manjših ali po večjih merah (enako ukazoma "fit" in "fill"), pa tudi nasprotno, velikosti okenc lahko prilagajamo slikam. Ležečo sliko je mogoče raztegniti tudi čez dve pokončni strani in tudi nasploh smo z oblikovanjem lastne predloge praktično neomejeni, na voljo pa je tudi veliko že določenih predlog.

Izvrsten je tudi njihov urejevalnik besedil, kjer je mogoče poljubno določati velikost besedila in kjer za razliko od mnogih deluje vse, kar program omogoča, pravilno. Knjigo je po izdelavi prav tako mogoče znova poslati, le da je to opravilo nekoliko bolj zamudno kot pri najboljših, saj je treba izdelek najprej podvojiti in šele nato odposlati v želeni količini.

Foto knjigo smo prejeli razmeroma pozno, po kar 12 dneh, najbolj pa so nas zmotile predvsem barve, ki so celo nekoliko premalo saturirane, pa tudi svetlosti je v naših jamah premalo. Kakovost tiska knjige je na zelo visoki ravni, prav takšna je tudi kakovost 190-gramskega matiranega papirja. Kakovost vezave je sicer dobra, vendar bi ob pogostem pregledovanju lahko z leti popustila, saj papir združuje le lepilo.

Zelo kakovostna je platnica knjige, saj je ovojnica lepo zložena ob karton, pa tudi fotografija naslovnice sega čez vse robove, razen levega. Nekoliko nas je zmotila še kakovost tiska drobnega besedila na beli podlagi, ki ni povsem takšna kot v pravih knjigah, vendar je na splošno izdelek zelo dober. Sorazmerna temu je tudi cena, saj smo za Sprint foto knjigo odšteli skoraj 33 evrov.

Sprint

Spletni naslov: www.sprintfotoknjiga.si.

Barvna pravilnost/pravilnost prehodov: 6/8.

Kakovost vezave/tiska: 7/9.

Vmesnik: 9.

Cena: 33 EUR.

Za: Uporaben vmesnik, dostopen tudi za okolje OSX, kakovost tiska.

Proti: Cena, začetna počasnost vmesnika.

Pogled v laboratorij

Preizkus storitev, ki omogočajo izdelavo foto knjig, smo opravili ob pomoči skrajšane, 28-strani dolge različice foto knjige, ki smo jo že imeli. Gre za foto knjigo z naslovom Jame, avtorsko delo našega fotografa Petra Gedeia, ki je na policah našega uredništva že stara znanka.

Tako smo natanko vedeli, kakšne so fotografije, kako morajo biti videti na papirju, kako naj bo knjiga oblikovana, prav tako je vanjo zajetega dovolj besedila in drugih učinkov, da smo lahko med oblikovanjem z različnimi vmesniki naleteli na "dovolj" zapletov. Knjige smo se lotili natanko po vzoru skrajšane različice izvirnega izvoda, z istimi slikovnimi fotografijami in tudi s težnjo po izbiri enako velikih pisav in enakega oblikovanja. Zato je bila možnost natančnega oblikovanja in postavitve fotografij na našem preizkusu še toliko bolj pomembna, pomembno vlogo je odigrala tudi možnost manipulacije z besedilom.

Večino foto knjig smo (anonimno, seveda) odposlali konec tedna, zato smo času od pošiljanja do prejetja odšteli vsaj en nedelovni dan. Ker pa predvsem večje tiskarne obratujejo tudi med prazniki, je čas izdelave zelo odvisen od trenutne zasedenosti z naročili, pa tudi časi dostave so lahko zelo različni. Skupni časi od pošiljanja do prejetja potemtakem lahko močno odstopajo.

Po prejetju foto knjig je sledila tudi reklamacija foto knjige, če je bila oblikovana povsem drugače, kot smo želeli.

Pregledali smo kakovost naslovnic in vezave ter foto knjige anonimno postavljali ob bok drugim. Pri tem nikoli ne zadostuje en par oči, saj so ocene sicer preveč subjektivne, zato smo ocenjevanje prepustili različnim članom uredništva in kot rezultat uporabili povprečje njihovih ocen. Za pomoč pri ocenjevanju barvne pravilnosti in osvetlitve smo poleg izvirne foto knjige uporabljali tudi barvno kalibriran monitor. Oba sta rabila kot kriterij za druge izdelke.

Ogledali smo si tudi kakovost tiska ob pomoči posebne šablone, ki omogoča določanje kakovosti rastra, ter preverili vrsto tehnologije, ki jo ponudniki uporabljajo za tiskanje. Ta je večinoma razvidna že na prvi pogled, glede na primerjavo površine belega in črnega dela določene fotografije. Skoraj popolnoma enakomeren nanos barv omogoča le digitalni indigo tisk.

Izvirno foto knjigo, ki smo jo uporabili za vzorec, si lahko ogledate in kupite na naslovu

www.monitor.si/caves,

če pa vas zanima skrajšana različica, s katero smo preizkušali, se nam oglasite po elektronski pošti na

urednistvo@monitor.si.

Dobro in slabo

V knjigah ponudnikov Petrol in CEWE je lepo vidna razlika med dobrim in slabim prehodom na zelenem podzemnem bazenu.

Tudi s prilagajanjem svetlosti so imeli ponudniki nekaj težav. Ta je v knjigi ponudnika Hofer pravilno izbrana, pri ponudniku Poyomi pa je fotografija nekoliko pretemna.

Barvna pravilnost je ena izmed težav, na katere smo naleteli med pregledovanjem foto knjig. Barve so pri ponudniku CEWE razen malenkost prevelike barvne zasičenosti pravilno izbrane, pri ponudniku Pošta Slovenije pa močno odstopajo od izvirnikov.

Kakovost tiska besedila se v knjigah močno razlikuje. Pri ponudniku Petrol je besedilo nekoliko zamazano, kot bi ga natisnili na brizgalnem tiskalniku, saj je natisnjeno kot slika. Hofer s tem nima težav.

Pomembna je tudi kakovost vezave, saj lahko slaba vezava in grobi uporabniki z leti knjigo spremenijo v kup nepovezanih listov. Pošta Slovenije je tak zgled.

Pomembna je kakovost platnic, ki knjigo ščitijo pred prepogibanjem in zvijanjem strani. Knjiga Poyomi je v našem primeru ne premore.

Razlika med dobrim in slabim programom za oblikovanje se kaže v končnem izdelku. Razlika med oblikovanjem v vmesniku Fotoknjiga in Sprint je več kot očitna.

Ker nekateri ponudniki ne omogočajo kakovostnega oblikovanja platnic, nam ne preostane drugega, kot da se podredimo danim možnostim. Pri ponudnikih Fotonaredi, Foto123 in Poyomi smo bili v primerjavi z drugimi močno omejeni in dobili nepotiskano platnico z okencem.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji