Objavljeno: 25.8.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2015

Izmenjava z zvokom

Raznolikost naprav, ki jih uporabljamo, je velikanska. Izmenjava podatkov med njimi pa prava muka. Razvijalci se zavedajo težav, zato se nam trudijo pri tem pomagati. Zadnji v vrsti domiselnih izdelkov je Google Tone, pripomoček, ki med računalniki v bližini izmenjuje spletne naslove. Z zvokom!

Dodatek za spletni brskalnik Chrome omogoča izmenjavo spletnih naslovov ob pomoči zvoka.

Dodatek za spletni brskalnik Chrome omogoča izmenjavo spletnih naslovov ob pomoči zvoka.

Eksperimentalni vtičnik za spletni brskalnik Chrome ob pomoči zvočnih signalov izmenjuje trenutno obiskano spletišče z enako opremljenimi računalniki v bližini. Preizkus zamisli zahteva, da vsi pri izmenjavi udeleženi računalniki uporabljajo Googlov spletni pripomoček z nameščenim dodatkom Tone.

Uporaba je preprosta. Na spletišču, ki ga želimo deliti z bližnjimi napravami, uporabimo gumb v obliki megafona, nato pa zaslišimo zaporedje zvokov. Po predvajanju se na ustrezno opremljenih računalnikih v bližini prikaže obvestilo s poslano povezavo. Čeprav gre za poskusno zadevo, ki ne seže dlje od pošiljanja preprostega naslova, tehnologija obljublja veliko. Kdo ve, morda bo Google ob pomoči zvoka že v bližnji prihodnosti omogočil izmenjavo najrazličnejših datotek? Nekaj podobnega smo v preteklosti že videli, spomnimo se legendarnega ZX Spectruma in predvajanih iger na Radiu Študent. Izmenjava datotek z zvokom bi olajšala prenose med računalniki v neposredni bližini, saj bi odpravila potrebo po parjenju naprav ali povezovanju na isti uporabniški račun.

Preizkus dodatka je razkril tako dobre kot slabe plati takega deljenja spletnih povezav. Zvočno informacijo je resda mogoče posredovati tudi po telefonu ali klepetalniku Hangouts, a uspešen prejem zmoti že najmanjši hrup v ozadju. Računalniki v bližini pri sprejemu ne smejo biti preveč oddaljeni drug od drugega, da ne bi preslišali dela predvajanega zvočnega zaporedja. V sedanji obliki bodo od dodatka največ odnesli študentje v zaprti učilnici ali družine z več računalniki na kupu.

Google Tone

Vtičnik za spletni brskalnik Chrome.

Prodaja: Google.

Cena: brezplačno.

✓    Preprostost, učinkovitost.

✗    Omejenost na spletne naslove.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji