Objavljeno: 25.8.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2015

Googlova oblačna shramba s fotografijami

V Googlu so se odločili, da družabno omrežje Google+ razdelijo na posamezne storitve in mu odvzamejo vlogo osrednje storitve spletnega velikana. Ena izmed potez, ki nakano potrjuje, je sveže sodelovanje oblačne shrambe Drive s fotografijami, shranjenimi pod okriljem Googlovega družabnega omrežja.

Pametno iskanje po zbirki je omogočeno tudi v slovenščini.

Pametno iskanje po zbirki je omogočeno tudi v slovenščini.

Google Photos je nova storitev, ki nam pomaga organizirati spomine v obliki fotografij. Njene moči ne smemo podcenjevati. Z razmahom digitalne fotografije in s pohodom oblačnih shramb so ti spomini postali nepregledna zmeda raztrosenih drobcev, ki se iz dneva v dan veča. Težava je velika, zato se z njo ukvarjajo največja imena industrije. Med njimi ne manjkata niti Apple niti Google. Slednji s storitvijo Photos obljublja brezplačno hrambo fotografij in video posnetkov,  sparjeno z zabavnimi in učinkovitimi orodji za obdelavo in iskanje shranjenih datotek. Razen pomislekov glede zasebnosti nimamo Googlovi storitvi česa očitati.

Predvsem smo navdušeni nad organizacijo fotografij (in video posnetkov). Gradivo se na našo željo samodejno prenaša v oblak, nakar ga Googlovi pametni filtri ustrezno razvrstijo. Če smo pripravljeni na kompromis, je brezplačnega prostora na voljo neomejeno. Edini omejitvi sta velikost in posledično kakovost v oblak prenesenih fotografij in video posnetkov. Fotografije so zmanjšane na 16 MP, video na 1080p, kar je za domačo rabo povsem dovolj, profesionalcem pa je na voljo poceni prostor v oblaku Drive, kjer naložene fotografije in posnetki ostanejo nedotaknjeni. Organizacija gradiva temelji na temeljiti analizi in pametnih filtrih. Iskanje po zbirki je dejansko užitek. V iskalnik vpišemo pojem in v hipu se nam prikažejo fotografije, ki vsebujejo iskano besedo. Deluje tudi slovenščina. Če vpišemo besedo torta, se med zadetki znajdejo fotografije z rojstnega dne, ki prikazujejo želeno slaščico. Podpora ni stoodstotna, zato nam iskanje v angleščini včasih postreže z več zadetki. Pod Alpami je, zaradi pomislekov o zasebnosti, omejeno tudi označevanje obrazov, ki sicer deluje odlično in podolgem in počez prekaša konkurenco. Preizkusimo ga lahko z zvijačo v obliki uporabe povezave VPN, ki aplikacijo pretenta in prepriča, da prihajamo iz ZDA.

Naknadna obdelava izdelkov je omogočena s preprostimi, a zmogljivimi drsniki in filtri, ki so namenjeni vsakomur.

Naknadna obdelava izdelkov je omogočena s preprostimi, a zmogljivimi drsniki in filtri, ki so namenjeni vsakomur.

Dodatno pridobitev predstavljajo orodja za obdelavo fotografij. Posameznim izdelkom spreminjamo značilnosti po zgledu Instagrama, samodejno obdelavo pa sproži pomočnik Assistant, ki iz sorodnih ali podobnih fotografij izdela najrazličnejše kolaže, filme in zgodbe. Shranjeno gradivo je dostopno tako iz aplikacije Photos kot iz oblaka Drive, ne glede na napravo, ki jo uporabljamo. V oblaku Drive so fotografije in video posnetki v imeniku Google Photos. Če si poleg samodejnega imenika omislimo še namensko mapo pod razdelkom My Drive, ki jo sistem ob prvi rabi avtomatsko ponudi, bomo končno lahko povezali službeno predstavitev z ustreznimi fotografijami. Vsaka akcija se odraža tako v eni kot drugi aplikaciji. Brisanje fotografije v imeniku oblaka Drive bo ovekovečeni trenutek zavrglo tudi v storitvi Photos.

Google Photos je z močnimi orodji za obdelavo fotografij in video posnetkov, nenadkriljivo pametjo pri organizaciji gradiva ter praktično neomejeno shrambo Drive nesporni prvak med fotografskimi shrambami za domačo rabo. Edino skrb predstavlja varovanje zasebnosti. Ker ni zastonj kosila, se moramo tudi pri uporabi oblačne shrambe Drive zavedati, da ima Google v ozadju smele načrte. Čeprav tiskovni predstavnik podjetja zagotavlja, da shranjenega gradiva ne bodo brez dovoljenja uporabljali v rekla­mne namene, se bo Google, po­dobno kot pri Gmailu, sčasoma bržčas domislil načina, kako prido­bljene informacije preliti v denar.

Google Photos

Oblačna shramba za fotografije in videoposnetke.

Prodaja: Google.

Cena: brezplačno.

✓    V navezi z oblačno shrambo Drive neomejen prostor, napredna analiza in iskanje.

✗    Kompromisi niso sprejemljivi za profesionalce, zadržki glede zasebnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji