Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Igor Šajn | Monitor April 2015

Elegantno nameščanje

Z Ninite enostavno in naenkrat namestimo vse zastonjske programčke, ki bi jih želeli imeti, pri tem pa smo lahko povsem brez skrbi, da bi se nam med nameščanjem skrivaj pretihotapil kak odvečen program.

Postopek je preprost – obiščemo spletno stran ninite.com in na njej izberemo želene programe. Seznam je kar bogat, saj najdemo skoraj vse majhne programe, ki si jih zaželi povprečen ali celo napreden uporabnik. Na voljo so različni brskalniki, programi za neposredno sporočanje, medijski predvajalniki, kodeki, programi za delo s slikami, dokumenti, arhiviranje, razvojna orodja in razni pripomočki ter celo dva programa za deljenje datotek. Programe, ki bi jih radi namestili, enostavno izberemo s klikom potrditvenega polja pred imenom programa, nato pa v naslednjem koraku s klikom velikega zelenega gumba  »Get Installer« naredimo eno samo veliko zagonsko datoteko. Lahko si jo shranimo na disk za kasnejšo rabo ali pa jo tudi kar takoj zaženemo in začnemo nameščati. Za samo namestitev potrebujemo dostop do interneta, saj se izbrani programi sproti drug za drugim prenašajo najprej in nato še nameščajo. Najlepše pri vsem skupaj pa je, da se programi namestijo z običajnimi privzetimi nastavitvami, a tako, da se pri tem ne nameščajo dodatni nadležni programčki, dodatki in orodjarne, ki pogosto spremljajo namestitveni postopek zastonjskih programov. Strah, da si bomo prek Ninite namestili veliko smetja, je torej odveč. Tudi če imamo kak program že poprej nameščen v računalniku, ga namestitev prek Ninite praviloma lepo nadgradi, brez izgube nastavitev.

Ninite deluje tako v okolju Windows kot Linux. Žal ne deluje na jabolčnem sistemu OSX (a k sreči imajo tudi v taboru odgriznjenega jabolka po zgledu Ninite podobno storitev, ki se ji reče GetMacApps). Osnovna storitev Ninite je brezplačna, avtorji zaračunavajo le dodatni storitvi »Pro« in »Updater«. Prva je namenjena sistemskim skrbnikom, ki skrbijo za nameščanje programov v domenskem okolju na več računalnikov. Druga dodatna storitev je bližja domačim uporabnikom, omogoča pa zelo enostavno in samodejno posodabljanje vseh programov, nameščenih prek Ninite. A že osnovna storitev vas bo zagotovo prijetno presenetila.

Ninite

Spletna storitev za lažje nameščanje programov.

Kje: ninite.com

Cena: brezplačno, dodatek Updater stane 10 USD na leto za računalnik, cena dodatka Pro je odvisna od števila računalnikov (za 1–100 računalnikov je 240 USD na leto).

✓    Enostavna namestitev, velik nabor programov, ne namešča smetja.

✗    Ni mogoče vplivati na potek namestitve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji