Objavljeno: 30.8.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2016

Ekstremnež

Vse pogosteje slišimo, da so danes procesorji v mobilnih telefonih že (skoraj) tako zmogljivi kot tisti v računalnikih. Intel se je očitno naveličal poslušati te neresnice in je pokazal, kako se stvarem streže na vrhu.

Večina računalnikarjev vam bo na vprašanje, kateri je trenutno najzmogljivejši procesor na trgu, postregla z odgovorom: Intel Core i7-6700K. A to še zdaleč ne drži, procesorski gigant ima tudi procesorje z oznako Extreme Edition, ki vedno predstavljajo najboljše, kar so njegovi inženirji sposobni izdelati v določenem trenutku. Ta hip je to procesor Core i7-6950X, ki smo ga imeli priložnost preizkusiti.

Gre za procesor presežnikov. Sredica ima kar deset jeder, torej dvoje več kot pri predhodniku. Delovni takti so spodobno visoki, tipično jedra delujejo s 3 GHz, po potrebi pa jim tehnologija Turbo Boost doda pospešek in takrat ničle in enice preštevajo pri 3,5 GHz. To je procesor za tehnične navdušence, saj ga Intel ne omejuje skoraj z ničimer, prav nasprotno, možnosti navijanja je bistveno več kot sicer. Če ga nameravamo uporabljati za resno delo, npr. zahtevno obdelavo podatkov, pride še kako prav podpora štirikanalnemu komuniciranju s pomnilnikom DDR4. Ekstremna je tudi cena, saj želijo prodajalci zanj okoli 1800 evrov, to je skoraj še enkrat toliko, kolikor je stal lanski zastavonoša z oznako Extreme Edition.

Procesor je tehnično član družine s kodnim imenom Broadwell-E, 14 nm litografija pa je Intelu omogočila, da je vse gradnike procesorja znatno skrčil in tako procesor opremil z desetimi jedri in zelo razkošno odmerjenim pametnim (!) predpomnilnikom – tega je kar dih jemajočih 25 MB (za primerjavo – Core i7-6700K premore 8 MB predpomnilnika)! Verjeli ali ne, arhitekturni posnetek sredice procesorja priča o tem, da je v njej še nekaj prostega prostora ...

Za zagotavljanje kar najboljših zmogljivosti aplikacijam in igram skrbi tehnologija Turbo Boost 3.0. Ta zna nadvse natančno uravnavati napetost in delovni takt posameznega jedra, zato lahko glede na zahteve aplikacij jedra ustrezno pospeši, v mirovanju pa zagotavlja kar najnižjo porabo. Za to, da procesorju nikoli ne zmanjka zmogljivosti, skrbi tudi tehnologija Hyper-Threading, ki zagotavlja, da vsako izmed desetih fizičnih jeder lahko hkrati obdeluje dve niti ukazov. Programska oprema torej ta procesor vidi kot 20-jedrnik. K sreči novi procesor ne zahteva nujno tudi nove osnovne plošče. Deluje s ploščami z naborom Intel X99, je pa res, da bodo številne med njimi najprej zahtevale posodobitev strojne programske kode (BIOSa).

Lastnike delovnih postaj bo razveselilo to, da procesor podpira do 40 PCIe vodil, torej lahko polno izkoristi prepustnost dveh rež PCI x16 in ene x8. To pomeni, da naveza več sodobnih grafičnih kartic zadiha s polnimi pljuči. Inženirji so prostor v procesorski sredici pridobili tudi s tem, ko vanj niso vgradili grafičnega jedra. Tega seveda ne potrebuje, saj ima vsak profesionalni uporabnik svoje želje glede grafične rešitve.

Konkurence ta procesor praktično nima, po zmogljivostih (in ceni) mu je še najbližji njegov predhodnik. Za ceno Intelovega ekstremnega zastavonoše dobimo skoraj deset AMDjevih najzmogljivejših osemjedrnikov FX 8370. Kakšne zmogljivosti nam torej kupita slaba dva tisočaka evrov? V primerjavi s procesorjem i7-5960X, ki smo ga preizkusili lani, novi mišičnjak prinaša okoli 20 odstotkov boljše zmogljivosti, seveda predvsem v aplikacijah, ki znajo izkoristiti dodatna jedra in število niti. To je po eni strani spoštovanja vredno, po drugi strani pa nič posebnega glede na strojno zasnovo. Seveda tak procesor človek kupi zato, da iz njega iztisne zadnje atome zmogljivosti, povišanje delovnega takta za pol gigahertza ali še več pa zlahka opravi s katerokoli zadano nalogo v bržkone rekordnem času. A z višanjem delovnih taktov hitro narase že sicer ne prav nizka poraba, z njo pa tudi oddana toplota. Nakup vrhunskega zračnega, še raje pa kar vodnega hlajenja je zato nuja. A kljub temu je procesor Core i7-6950X težko priporočiti komurkoli, saj za ceno tega procesorja dobimo že celoten pošteno opremljen računalnik s procesorjem Core i7-6700K.

Intel Core i7-6950X

Vrhunski procesor

Kdo: Intel

Cena: 1860 EUR (da, samo procesor!)

Za: Vrhunske zmogljivosti.

Proti: Vrhunska cena, nujno vrhunsko hlajenje!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji