Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor April 2015

Če nismo v bližini žice

Širokopasovni internet je danes samoumeven, tudi v Sloveniji in celo zunaj velikih mest. Optične kable vkopavajo tudi na vasi, telefonski, po katerih »teče« xDSL, pa tudi le redko kje zmanjkajo. Pa vendar – zgodi se, da »žic« kje tudi ni, ali pa so prestare in s tem prepočasne. Morda pa ravno tam deluje LTE?

Mobilno omrežje »4G« oz., natančneje, LTE, zadnje čase v Sloveniji uspeva kot gobe po dežju. Telekom in Simobil naravnost tekmujeta v poveličevanju zmogljivosti svojih omrežij in čeprav je zelo očitno, da so v pokritosti delovanja še vedno kar poštene vrzeli, ostaja dejstvo, da se naši pametni telefoni vedno večkrat povezujejo s hitrostmi, ki jih celo naše domače ožičene povezave ne zmorejo. Če imamo dovolj sodoben telefon in če smo dovolj blizu dovolj nezasedene mobilne celice, lahko testni programi hitro pokažejo celo vrednosti, ki presegajo 100 megabitov na sekundo. 100 Mb/s! Pomislite, to je vrednost, ki smo si jo pred leti omrežni upravitelji želeli uvesti v krajevna omrežja podjetij, v resnici pa smo se še vedno »cijazili« po žicah hitrosti borih 10 Mb/s.

Po drugi strani smo uporabniki brez optičnih povezav do naših stanovanj še vedno prepuščeni na milost in ne milost upravljalcem »žične« infrastrukture, beri: »največkrat Telekomu«. Ta svoje bakrene parice vzdržuje le toliko, da po njih teče telefonski pogovor, internetni uporabniki pa se moramo zadovoljiti s tistim, kar pač »pride skozi«. Zgoraj podpisani tako živim blizu središča Ljubljane in plačujem (T2jev) internet iz paketa 20/2 Mb/s, ki se v resnici izkaže kot 15/0,8 Mb/s. Zaradi dotrajane/okvarjene Telekomove parice. Tako pač je.

Hkrati pa mi mobilni telefon, ki je povezan v Simobilovo omrežje, brez težav kaže hitrost 50/10 Mb/s! Telefoni seveda omogočajo hitro vzpostavitev brezžične dostopne točke, tako da je rešitev v obliki telefonskega usmerjevalnika na dlani, kajne? Ko le ne bi bili prav vsi mobilni paketi nekako omejeni, na le nekaj gigabajtov prometa …

In tu nastopi nova Simobilova storitev – Domači internet. V paketu dobimo usmerjevalnik (Huawei B593) z vgrajeno kartico SIM, ki se poveže v omrežje LTE in v našem domu vzpostavi novo omrežje Wifi. Bistvo pa je seveda v storitvi – kartica SIM omogoča hitrosti 20/3, 10/3 ali 4/2 Mb/s (odvisno od tega, kako globoko smo pripravljeni seči v žep) in nima več omejitve, ki velja na naših telefonih in smo jo omenili zgoraj. Da, domači internet se oglašuje kot zamenjava za domači širokopasovni internet in ima kot tak tudi neomejeno porabo. Na naši preizkusni lokaciji smo brez težav izmerili hitrost 20/3 Mb/s, pa tudi »ping« je bil zelo hiter, 20 ms.

Neomejeno, ki to ni

Pravno gledano ta neomejenost morda celo vzdrži (drugače bi kdo operaterje zagotovo že iztožil pri »neomejenih« paketih za tujino), uporabniki pa bodo zvijačo kljub vsemu spregledali. Droben tisk namreč pravi, da je »neomejenega« prometa le 100 GB na mesec, nato se hitrost prenosa zmanjša na 2/1 Mb/s. To še vedno ni malo, priznajmo, a če ste zahteven uporabnik, pri katerem pogosto »tečejo« torrenti, boste razočarani. Če spet omenimo zgoraj podpisanega – njegov usmerjevalnik v mesecu dni velikokrat izmeri več kot 200 GB prometa. Toda da, večini uporabnikov bo 100 GB dovolj, oz. se bodo zadovoljil z znižano hitrostjo, če bodo to omejitev morda presegli.

Omrežje na preizkusni lokaciji resda omogoča hitrost 50/10 Mb/s, a v Simobilu svojemu paketu dovolijo le do 20/3.

Omrežje na preizkusni lokaciji resda omogoča hitrost 50/10 Mb/s, a v Simobilu svojemu paketu dovolijo le do 20/3.

Spoznanji s tega preizkusa sta torej dve. Prvič, Domači internet se obnese odlično, če nimamo drugega, »ožičenega« dostopa v internet. In če smo v dometu Simobilovega omrežja LTE, seveda. In,  drugič, mobilna omrežja očitno še niso pripravljena na pravo širokopasovnost, če jih morajo operaterji tako omejevati.

Ah, da, omenimo še nekaj iz drobnega tiska, kar smo zasledili na Simobilovi spletni strani – na usmerjevalnik lahko priključimo tudi dva analogna telefona. Tako piše in res ju lahko. Delujeta pa ne, saj Simobil te storitve ne ponuja, so nam odgovorili.

Paket Domači internet

Prodaja: www.simobil.si.

Cena: 20/3 Mb/s 41,9 EUR, 10/3 Mb/s 31,9 EUR, 4/2 Mb/s 26,9 EUR na mesec. Z vezavo na dve leti je naprava zastonj (1 EUR).

✓    Zelo enostavna raba in hitro delovanje.

✗    Omejenost na 100 GB prometa na mesec (nato se hitrost zniža).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji