Avtor - Igor Harb

 • Mobitelov "Blackberry"

  Naš največji operater mobilne telefonije se v številnih pogledih več kot uspešno bojuje proti mednarodnemu tekmecu Si.mobilu, za katerim stoji avstrijski Mobilkom, podkrepljen s partnerstvom z Vodafonom. V tem duhu je Mobitel predstavil tudi storitev Integral, neposreden odgovor na Si.mobilov BlackBerry. Tako kot slednji tudi Integral omogoča povezavo s poštnim strežnikom v podjetju, usklajevanje koledarja in imenika ter "potiskanje" elektronske pošte na mobilno napravo.

  Objavljeno: 24.4.2006 18:50 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Modrozobi večpredstavni vmesnik

  V Sony Ericssonu so ugotovili, da uporabniki mobilnih telefonov s temi napravami vse več fotografirajo in novejše modele uporabljajo tudi kot predvajalnike MP3. A ker je te vsebine iz telefonov načeloma mogoče spraviti le v računalnik - tega pa nima prav vsak (bralci Monitorja so seveda izjema) - pogosto obtičijo v telefonih. Tako so pripravili bluetooth vmesnik, ki ga je mogoče priključiti na televizor, monitor in/ali glasbeni stolp ter tako prikazati fotografije in poslušati glasbo. MMV-200 (kot so napravo poetično poimenovali) deluje tudi kot bralnik pomnilniških kartic (MemoryStick, SD/MMC). To omogoča tudi prikazovanje fotografij in videoposnetkov iz običajnih fotoaparatov na televizorju.

  Objavljeno: 27.3.2006 23:09 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Qtekov mini PC

  Najzmogljivejši pametni telefon tajvanskega izdelovalca HTC, ki je drugod po svetu načeloma na voljo pod blagovnimi znamkami operaterjev, je po nekaterih lastnostih skoraj bliže prenosnemu računalniku kot mobilnemu telefonu.

  Objavljeno: 28.2.2006 10:22 | Kategorija: Preizkusiveč
 • BlackBerry, drugi poskus

  Po pol leta preizkušanja je Si.mobil končno pripravil svojo ponudbo za storitev mobilne elektronske pošte in zraven ponudil najnovejši model BlackBerryja. Prvi BlackBerry, ki smo ga preizkusili spomladi, je namreč uporabljal mobilkomovo kartico, saj pri Si.mobilu še niso imeli pripravljene celotne podpore.

  Objavljeno: 31.1.2006 23:11 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Mobilni telefon kot fotoaparat

  Od prvih skromnih začetkov uvajanja sestavnih delov fotoaparatov v mobilne telefone, ki jih je nekdanji urednik Monitorja opisal z besedami: "Nazadnje so vgradili vanje mikroskopsko lečo in droben čip in to poimenovali fotoaparat," so se stvari navidezno spremenile. Zdaj je pravzaprav na trgu le še malo telefonov, ki nimajo fotoaparata, nekatere pa skušajo izdelovalci celo prodati kot nadomestke za prave digitalne fotoaparate. Pravzaprav so fotoaparati v mobilnih telefonih zdaj že bolj razširjeni kot fotoaparati brez telefona in Nokia je kot največji izdelovalec telefonov tudi med največjimi izdelovalci fotoaparatov. Izbrali smo osem mobilnih telefonov štirih različnih izdelovalcev, ki jih promovirajo predvsem zaradi njihovih fotografskih zmogljivosti, si posebej ogledali njihove fotografske zmožnosti, a jih ocenili prizanesljivo, saj so vendarle samo - telefoni.

  Objavljeno: 30.1.2006 21:49 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Mobilni brskalniki

  Ročni računalniki in pametni telefoni sicer omogočajo hiter dostop do interneta, a majhen zaslon jim ne omogoča prikazati celotnih spletnih strani. Zato se zdi, da splet kar nekako "noče" biti dosegljiv uporabnikom na kakršnihkoli napravah, razen z osebnim ali prenosnim računalnikom - kljub pobožnim željam mobilnih operaterjev.

  Objavljeno: 20.11.2005 12:20 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Modem GPRS

  Simobil je po letu dni partnerstva z Vodafonom predstavil prvo rešitev s področja podatkovnih rešitev. Čeprav že dalj časa pričakujemo poslovenjene storitve Vodafone Live!, ki bi tekmovale z Mobitelovim Planetom, pa Vodafone Mobile Connect Card (VMCC) predstavlja nekaj povsem drugega. A zato nič manj zanimivega.

  Objavljeno: 18.11.2005 17:53 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Lisica, ki bo požrla plazilca

  Projekt Mozilla.org je ob predstavitvi različice brskalnika 1.0 pred poldrugim letom požel številne pohvale, predvsem glede namestitve. K njegovi večji prepoznavnosti v Sloveniji je pripomogla lokalizacija, Mozilla pa je postala pomembna tudi v okolju Windows, ne le v Linuxu. A kmalu po prvih pohvalah so prišle tudi prve kritike, ki so letele predvsem na počasnost delovanja programov. To je vzpodbudilo del razvijalcev k pripravi nove, hitrejše različice brskalnika pod razvojnim imenom Phoenix. Ti razvijalci so Mozillo (in Internet Explorer) označili za t. i. bloatware, kar bi lahko razložili kot s preveč funkcijami napihnjeno programsko opremo, njihovo delo pa se zdaj že približuje različici 1.0.

  Objavljeno: 13.11.2005 12:01 | Kategorija: Odprta scenaveč
 • Dohodnina po elektronsko

  Letos bo v Sloveniji prvič - če se ne bo spet kaj zalomilo - mogoče dohodninsko napoved oddati elektronsko. Doslej je bila najsodobnejša razpoložljiva oblika uporaba nekaterih programov ali tabel s funkcijami zgolj za izračun.

  Objavljeno: 23.10.2005 21:01 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Težave z Microsoftovimi bluetooth gonilniki

  Microsoftov komplet tipkovnice in miške Wireless Optical Desktop for Bluetooth je bil v naši reviji že nekajkrat omenjen, predvsem kot primer bluetooth opreme, ki ne upošteva standardov, saj bluetooth vmesnika ni mogoče povezati z nobeno drugo bluetooth napravo razen s priloženo tipkovnico in miško. Vendar pa ima Microsoftova linija bluetooth izdelkov še eno pomembno težavo.

  Objavljeno: 22.10.2005 11:51 | Kategorija: Nasvetiveč