Objavljeno: 28.2.2006 10:22 | Avtor: Igor Harb | Monitor Februar 2006

Qtekov mini PC

Najzmogljivejši pametni telefon tajvanskega izdelovalca HTC, ki je drugod po svetu načeloma na voljo pod blagovnimi znamkami operaterjev, je po nekaterih lastnostih skoraj bliže prenosnemu računalniku kot mobilnemu telefonu.

Qtek 9000 izhaja iz iste oblikovalske šole kot Nokiin Communicator. To pomeni, da pod pokrovom skriva polno QWERTY tipkovnico in širok zaslon, s katerim pa Qtek bistveno prekaša Nokio, saj ponuja ločljivost 640 × 480 pik (v primerjavi s 640 × 200 pik). Druga opazna prednost v primerjavi z Nokio je UMTS, pri čemer Qtek 9000 predstavlja tudi Microsoftov vstop v 3G. Telefon namreč poganja Windows Mobile 5.0. Poleg UMTS Qtek ponuja tudi možnosti brezžičnega povezovanja prek vmesnika IR, bluetootha in WLAN po standardu IEEE 802.11b/g, ožičeno pa še prek USB. Pri slednjem je pozitivna prednost, da omogoča tudi napajanje. Bluetooth deluje brez težav, prav tako načeloma WLAN, čeprav nam aparata ni uspelo povezati v nekatera bolj zaščitena omrežja. Poleg vgrajenega 64 MB pomnilnika SDRAM je aparat mogoče razširiti tudi s karticami MiniSD s podporo napravam SDIO. Odločitev za MiniSD namesto bolj razširjenih SD kartic je nekoliko nenavadna, saj je aparat dovolj velik, da bi lahko vanj vgradili razširitveno mesto za slednje.

V primerjavi s Communicatorjem je Qtek 9000 tudi nekoliko večji, predvsem po širini, kar ga naredi še manj priročnega za prenašanje. Ima pa zato prednost v vrtljivem zaslonu, ki ga obrnjenega lahko uporabimo za pisanje po zaslonu, podobno kot tablične računalnike.

Qtek 9000 je opremljen tudi z digitalnim fotoaparatom ločljivosti 1,3 milijona pik, ki se ne odreže bolje kot drugi fotoaparati v mobilnih telefonih. Zato pa se toliko bolje odreže akumulator s kar 1620 mAh, torej kar dvojno zmogljivostjo večine telefonov. Kljub temu Qtek ne zdrži pretirano dolgo brez napajanja, saj poleg velikega zaslona precej energije porabita tudi zmogljivi procesor (Intel XScale s taktom 520 MHz) in UMTS.

Gledano v celoti, je Qtek 9000 primeren kot ročni računalnik v klasičnem pomenu, torej predvsem za upravljanje koledarja in stikov, hkrati pa je tudi zmogljivejši, čeprav manj priročen nadomestek za BlackBerry (zaenkrat še brez "push" pošte, čeprav najbrž lahko že v nekaj mesecih pričakujemo nadgradnjo). Pravzaprav je Qtek 9000 dovolj zmogljiv in celo nadgradljiv, da lahko nadomesti tudi prenosnik, saj je nanj mogoče priključiti tudi bluetooth tipkovnico in miško. A zaradi velikosti in teže ga ne bi mogli priporočiti kot nadomestek za mobilni telefon.

Qtek 9000

Kaj: Pametni telefon.

OS: Windows Mobile 5.0.

Pomnilnik: 64 MB RAM, 128 MB ROM.

Ločljivost zaslona: 640 × 480 pik.

Komunikacije: GSM/GPRS/UMTS.

Frekvenčna območja: 850, 900, 1800, 1900 MHz.

Drugo: Bluetooth, WLAN.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 8.

Splošen vtis: 8.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 249.900 tolarjev (89.900 tolarjev v paketu Mobitel UMTS), 159.900 tolarjev v drugih Mobitelovih paketih).

Za: Zmogljivost, UMTS, WLAN, zaslon, tipkovnica.

Proti: Velikost, teža, akumulator, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji