Objavljeno: 27.3.2006 23:09 | Avtor: Igor Harb | Monitor Marec 2006

Modrozobi večpredstavni vmesnik

V Sony Ericssonu so ugotovili, da uporabniki mobilnih telefonov s temi napravami vse več fotografirajo in novejše modele uporabljajo tudi kot predvajalnike MP3. A ker je te vsebine iz telefonov načeloma mogoče spraviti le v računalnik - tega pa nima prav vsak (bralci Monitorja so seveda izjema) - pogosto obtičijo v telefonih. Tako so pripravili bluetooth vmesnik, ki ga je mogoče priključiti na televizor, monitor in/ali glasbeni stolp ter tako prikazati fotografije in poslušati glasbo. MMV-200 (kot so napravo poetično poimenovali) deluje tudi kot bralnik pomnilniških kartic (MemoryStick, SD/MMC). To omogoča tudi prikazovanje fotografij in videoposnetkov iz običajnih fotoaparatov na televizorju.

Napravo je na televizor nadvse preprosto priključiti s priloženim kablom RCA, v škatli je tudi vmesnik za SCART. Osnovni menu takoj ponudi možnosti prikaza fotografij, videa in glasbe s kartic ali povezavo prek bluetootha. Povezavo nam je uspelo vzpostavitev z več mobilnimi telefoni in tudi z računalnikom, pri čemer je posebnost naprave, da drugim napravam ne omogoča vzpostaviti povezave z njo, temveč le nasprotno. Sama vzpostavitev povezave je pomembna le, če želimo telefon uporabljati kot daljinski upravljalnik naprave (za premikanje po njenih menujih in izbiranje prikaza vsebin s kartic), sicer pa podpira tudi prenos vsebin iz katerekoli bluetooth naprave v dosegu. Uporabo telefona kot daljinskega upravljalnika podpirajo novejši Sony Ericssonovi telefoni, drugi pa si lahko namestijo 3 KB javanski programček, ki smo ga uspešno preizkusili tudi na Nokii in Motoroli.

Težavna je le priprava MMV-200, da začne sprejemati vsebine. Ob vklopu je namreč pripravljen za delo s pomnilniškimi karticami, četudi vanj same kartice nismo vstavili, in se prek bluetootha zato noče povezati. Pomaga, če vstavimo pomnilniško kartico in jo nato spet izvlečemo ter ga tako pripravimo za brezžično delo. Šele potem se namesto menuja na zaslonu prikaže napis, da je MMV-200 pripravljen sprejemati vsebine prek bluetootha; potem deluje vse kot po maslu. Na televizorju smo si brez težav ogledali fotografije in poslušali glasbo (tako melodije zvonjenja kot tudi mp3je) z različnih telefonov in iz računalnika. Edina omejitev, ki jo pravzaprav postavlja standard bluetooth, je ta, da morajo biti mp3ji kodirani z največ 128 Kb/s, pri višjih bitnih hitrostih slišimo le še hreščanje. Hkrati je treba vedeti, da so na velikem televizorju tudi omejitve fotoaparata mobilnega telefona veliko bolj opazne.

MMV-200 je dokaj uporabna naprava za navdušence nad mobilnimi fotografijami, ki nimajo računalnika, ali za tiste, ki bi si radi ogledali fotografije na televizorju, še preden jih zapečejo na CD in vstavijo v DVD predvajalnik. Le cena bi bila lahko nekoliko nižja.

Sony Ericsson MMV-200

Kaj: Bluetooth vmesnik za večpredstavne vsebine.

Izdeluje: Sony Ericsson, www.sonyericsson.com.

Prodaja: Svema, www.svema.si.

Cena: 34.929 tolarjev.

Za: Preprosta namestitev in uporaba, dejanska združljivost.

Proti: Cena, omejitve bluetootha pri bitni hitrosti glasbe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji