Teme - video

 • Netflix zmaguje

  Ko je Netflix v začetku leta svoje storitve začel tržiti po celem svetu, tudi pri nas, je hkrati napovedal vojno ponudnikom storitev VPN, s katerimi je od kjerkoli mogoče gledati ameriško različico tega spletnega video servisa. VPNji so priljubljeni predvsem zato, ker je edino ameriški Netflix »tisti pravi«, kjer je izbira video vsebi taka, da je uporabnikom zanimiva, povsod drugje je pač omejena. Tudi (in še posebej) pri nas.

  Objavljeno: 20.10.2016 12:00več
 • Pentagon naročil teroristične posnetke, ki razkrijejo lokacijo predvajanja

  Znano britansko podjetje Bell Pottinger, ki se ukvarja z javnim mnenjem in trženjem, je za ameriško vojsko več let pripravljalo posebej obdelane teroristične videoposnetke, ki so ob predvajanju Pentagonu posredovali IP-naslov računalnika. Ameriška vojska je zgoščenke s temi posnetki puščala na prizoriščih racij v Iraku, potem pa so opazovali, s katerih računalnikov na svetu so se ti CD-ji predvajali.

  Objavljeno: 5.10.2016 05:00več
 • Konec za VHS

  Pomislili bi, da so videorekorderji, saj veste, tiste podtelevizijske škatle, ki znajo predvajati videoposnetke iz kaset VHS, že davno mrtvi. Saj imamo za to vendarle snemalnike DVD, HDD, Bluray, oz., pardon, kar omrežne video snemalnike.

  Objavljeno: 22.7.2016 12:00več
 • Vpoklic električnih rolk zaradi nevarnosti eksplozij

  Pred kratkim smo preizkusili električno rolko, v tujini znano tudi kot »Hoverboard«. V zadnjih mesecih pa se je v spletu pojavilo vse več posnetkov, kjer so se te (in podobne) rolke začele kaditi, v nekaterih primerih so se celo vžgale ali eksplodirale. Sedaj pa je v ZDA prišlo celo do vpoklica najpopularnejših modelov, pri vpoklicu sodeluje kar osem različnih proizvajalcev (mislimo si, da večina teh naprav nastaja le v nekaj tovarnah). Za težave naj bi bile krive litij-ionske baterije, ki se lahko med uporabo močno segrejejo. Na prodajnih policah naj bi že bili novejši modeli, ki naj ne bi imeli teh težav.

  Objavljeno: 6.7.2016 15:00več
 • Video: napredni avtomobilski žarometi

  V zadnjih dneh smo preizkusili štiri različne avtomobile, konkretno nas je zanimalo, kako se odnesejo novodobni žarometi, ki vključujejo vse več pameti. Pri tem smo posneli tudi kratek predstavitveni video, več pa lahko pričakujete v Monitorju, ki bo že jutri na prodajnih policah.

  Objavljeno: 31.5.2016 08:00več
 • BitTorrent s prenosi v živo

  BitTorrent je uradno predstavil televizijsko, mobilno in namizno aplikacijo za video prenose v živo. Gre za pretočno storitev, ki v duhu podjetja za video prenose uporablja tehnologijo P2P. BitTorrent Live, kot se storitev imenuje, je namenjena prenašanju športnih dogodkov, novic in drugih vsebin, ki jih bodo posredovali BTjevi partnerji. Med posebnostmi velja izpostaviti, da se kakovost prevajanja veča s številom gledalcev in da zamik med živo sliko ter dejanskim dogajanjem po besedah podjetja ni nikoli večji od desetih sekund. Tako aplikacije kot vsebina bodo spočetka brezplačne, kasneje se jim bodo pridružili še plačljivi ali z oglasi opremljeni programi. V kratkem bo na voljo aplikacija Live za Apple TV, junija pa tudi različice za naprave z operacijskimi sistemi iOS, Android in OS X.

  Objavljeno: 18.5.2016 09:00več
 • Netflix razmišlja o prenosu vsebin za ogled brez povezave

  Priljubljena ameriška pretočna storitev, ki je od letos na voljo tudi v Sloveniji, še lani ni želela slišati o prenosu ponujenih vsebin za ogled brez povezave. Variety poroča, da so pri Netflixu očitno obrnili ploščo. Razloga naj bi bila dva. Uporabniki konkurenčnih storitev že danes lahko določene vsebine prenesejo na mobilno napravo in si jih ogledajo kasneje, celo brez interneta. Drugi, še pomembnejši razlog pa naj bi bila nedavna širitev, katere del smo bili tudi mi. Ker nekatere države, v katerih je Netflix po novem na voljo, nimajo urejenega in zmogljivega dostopa do spleta, želijo Američani vsebine uporabnikom ponuditi drugače. V nasprotnem primeru lahko bržčas rečejo zbogom večanju baze naročnikov. Kdaj natančno naj bi nova zmožnost zaživela, ni znano.

  Objavljeno: 22.4.2016 02:00več
 • Netflix HDR tudi v Sloveniji

  Že na začetku leta so pri pretočnem servisu Netflix razkrili načrte za prihodnost, v katerih sta osrednja cilja povečanje lastnih vsebin ter fokus na HDR kakovost pretakanja. Prva serija v visokem dinamičnem razponu slike je postala Marco Polo. HDR kakovost je na voljo tudi v Sloveniji, če imamo seveda ustrezen televizor (HDR10 ali Dolby Vision) in najdražjo naročnino. HDR video prikaže milijone drugače nezaznavnih barvnih odtenkov in ima osvetlitev, ki sliko približa resnični. Pri Netflixu pravijo, da HDR gledalca navduši bolj kot ločljivost 4K, zato nameravajo v bližnji prihodnosti nabor tovrstnih vsebin še razširiti, med drugim bo v HDR sliki na voljo tudi priljubljeni Daredevil.

  Objavljeno: 15.4.2016 02:00več
 • Video: rolka Xplorer

  V zadnjih dneh smo se igrali z rolko Xplorer, pri tem pa posneli tudi kratek video:

  Objavljeno: 13.4.2016 10:00več
 • Video: Avtomobilske kamere 360°

  V zadnji številki Monitorja smo pisali tudi o kamerah, ki kažejo, kaj se dogaja okoli avtomobila, pri tem smo posneli tudi kratek video.

  Objavljeno: 11.4.2016 12:10več