Teme - procesor

 • AMD izplaval iz rdečih številk

  AMD je po dolgem in negotovem obdobju končno izplaval iz rdečih številk in  vlagateljem vzbudil kanček zaupanja. Zadnje četrtletje so končali z 48 milijoni dolarjev dobička ob prometu v višini 1,46 milijarde dolarjev. To je bistveno bolje kot v četrtletju pred tem, ko je podjetje zabeležilo 131 milijonov dolarjev izgube in je tokrat celo bolje od napovedi finančnih analitikov.

  Objavljeno: 21.10.2013 01:00več
 • Warrior v boj  z ARM in Intelom

  Prvi procesor MIPS britanskega podjetja Imagination Technologies, ki bo predstavljen pred koncem leta, bo zasnovan 32-bitno in s šestimi jedri.

  Objavljeno: 15.10.2013 09:00več
 • Mediatek prvi s pravimi osmimi jedri ARM?

  Veliko število ponudnikov procesorjev na osnovi arhitekture ARM pomeni, da se ti nenehno borijo za prostor na trgu, zlasti z inovacijami in izboljšavami. Po tem, ko so procesorji ARM s štirimi jedri postali že nekaj vsakdanjega, je naslednji mejnik procesorska tehnologija z osmimi jedri.

  Objavljeno: 4.7.2013 01:00več
 • Napad in obramba

  Procesorska giganta sta si zopet v laseh. No, ne dobesedno, a oba se spet borita za pozornost uporabnikov. Da bo letošnje poletje še za odtenek bolj vroče, bosta namreč poskrbeli novi generaciji procesorjev. Po enega izmed boljših predstavnikov iz vsakega tabora smo čez računske in grafične naloge pognali tudi v Monitorjevem laboratoriju.

  Objavljeno: 26.6.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Intel Core z osmimi jedri

  Intel kot kaže za drugo polovico 2014 pripravlja svoje prve procesorje z osmimi jedri namenjene osebnim računalnikom za navdušence (nad igrami). Zmogljivejša različica z imenom Haswell-E izhaja iz pravkar predstavljene četrte generacije procesorjev Core, vendar s sabo prinaša pomembne izboljšave.

  Objavljeno: 17.6.2013 01:00več
 • AMD uradno s 5 GHz

  Čeprav se zdi, da je frekvenčna vojna med proizvajalci procesorjev že zdavnaj končna, je AMD dosegel lep tehnični cilj in predstavil prvi mikroprocesor za osebne računalnike, ki že v osnovi deluje pri taktu 5 GHz. Novi model FX-9590 ima osem jeder in je s taktom 5,0 GHz namenjen pretežno ljubiteljem iger.

  Objavljeno: 13.6.2013 01:00več
 • Protipiratski procesor

  Mobilni kralj, britanski ARM Holdings, je na tajvanskem sejmu Computex predstavil vrsto novih izdelkov, ki se bodo v prihodnjih mesecih znašli v marsikaterem telefonu, po katerem se nam bodo cedile sline. Največ prahu je dvignila predstavitev grafičnega čipa Mali-V500, ki bo skrbel za poštenost mobilnih uporabnikov. Procesorji s strojno DRM zaščito bodo po naročilu filmske industrije preprečevali piratiziranje HD filmov ter blokirali predvajanje nelegalno pridobljenega video materiala v visoki ločljivosti. Ali se bo nova zaščita izkazala za učinkovito preprečevanje piratstva ali bo spet zgolj nadloga za poštene uporabnike, bo pokazal čas.

  Objavljeno: 4.6.2013 09:00več
 • Intel Core četrte generacije za daljše trajanje delovanja akumulatorjev

  Intel bo 4. Junija začel dobavljati četrto generacijo procesorjev Core, s katero želijo vnovič obuditi zanimanje za računalnike PC v vseh izvedbah. Nova generacija procesorjev Core bo nudila večjo zmogljivost, še bolj pomemben cilj pa je občutno manjša poraba energije. Intel navaja, da bodo novi prenosniki, opremljeni z mobilnimi različicami procesorjev Core i7 lahko delovali skoraj 10 ur (po prikazanih meritvah natančneje 9,1 ur), kar je skoraj 50% bolje kot pri dosedanji generaciji procesorjev.

  Objavljeno: 1.6.2013 01:00več
 • Mobilni procesor naslednje generacije

  Pri Intelu so predstavili nov mobilni procesor. Intel Silvermont je naslednja generacija Atoma, sistem na čipu, ki bo od predhodnika trikrat hitrejši, a obenem tudi varčnejši. Oboje mu bodo omogočili posebni 3D (Tri-Gate) tranzistorji in 22-nanometrski proces izdelave. Ker bo arhitektura podpirala do osem procesnih jeder, ga bodo poleg telefonov in tablic, vase radi sprejeli tudi prenosniki ter podatkovni centri. Kdaj bo procesor na voljo, še ne vemo. Bržkone več izvemo na tajvanskem sejmu Computex, ki se bo odvil na začetku junija.

  Objavljeno: 7.5.2013 07:00več
 • Procesorji Haswell 3. junija

  V začetku junija prihaja naslednik Intelovih procesorjev Ivy Bridge. Datum predstavitve procesorja Haswell sovpada s tajvanskim računalniškim sejmom Computex, na katerem bo četrta generacija Intelovih Core procesorjev bržkone igrala osrednjo vlogo. Intel Haswell je energijsko izredno učinkovit procesor, ki bo svoje mesto našel tako v računalnikih kot v tablicah najrazličnejših proizvajalcev. Kot predhodnik je proizveden na 22 nm arhitekturi, a ga prekaša po učinkovitosti. Največja razlika je v hitrosti izvajanja grafičnih elementov. Več o novincu takoj, ko ga dobimo v šape.

  Objavljeno: 28.4.2013 05:00več