Procesorji: Kako in kaj smo preizkušali?

Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Miran Varga | Kategorija: Veliki preizkusi | Revija: April 2009 | Teme: preizkus, procesor, CPU, Intel

Serijo za procesorje obremenjujočih preizkusov smo sestavili iz kar se da različnih programskih orodij, ki se ponavadi zlepa ne zadovoljijo s procesorsko močjo, oziroma je zanje te moči (vsaj v očeh izdelovalcev) vedno premalo. Procesorje smo preizkusili v grafičnih programih, igrah, 3D renderiranju in kodiranju video vsebin, prizanesli pa jim nismo niti s stiskanjem večje količine datotek.

Začeli smo s priljubljenim programom 3DMark Vantage, pri čemer smo izmerili skupno oceno in oceni za grafiko in procesor. Ker je grafična kartica v vseh primerih ostala enaka (in predvsem dovolj zmogljiva - Nvidia GeForce GTX280), lahko iz tabele rezultatov jasno razberete odvisnost med močjo osrednjega procesorja in zmogljivostmi grafične kartice. Še enkrat se je pokazalo, da za poln izkoristek sodobnih grafičnih kartic potrebujemo frekvenčno zelo zmogljive procesorje.

Zakup člankov

Za daljši zakup pregleda člankov je potrebno biti prijavljen.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki