Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Februar 2013 | Teme: procesor

Intel inside, drugič

Že v prejšnji številki smo zapisali, da je Intel na področju telefonov v nekakšni zoni somraka, kjer ga nihče ne jemlje resno. Telefon, ki smo ga preizkusili tokrat, to trditev nekoliko relativizira, izniči pa še vedno ne.

Intelov poskus preboja med mobilne naprave in še posebej mobilne telefone že nekaj časa poteka z neposredno pomočjo Googla, ki mu čim večja širina operacijskega sistema Android gotovo godi. To se vidi tudi pri tem, da je najmočnejši "Intelov telefon" ugledal luč sveta izpod rok izdelovalca, ki je v Googlovi lasti - Motorole.

Motorolin telefon RAZR-I je nekakšna Intelova različica nekoliko starejšega telefona RAZR, ki ima vgrajen običajnejši ARMov procesor in se nekako uvršča v zgornji razred pametnih telefonov, če ga ocenjujemo na strojni ravni. Če smo za prvi "Intelov telefon" Lava Xolo 900 v prejšnji številki zapisali, da premore procesor Atom Z2480 s frekvenco 1,8 GHz, tokratni primerek teče pri dveh GHz. Dovolj, da lahko rečemo, da gre za zelo odziven in hiter telefon. Resda bo zelo pozorno oko hitro zasledilo, da so štirijedrni telefoni s procesorji ARM (npr. Galaxy S 3 ali Galaxy Note II) še hitrejši, vendar ne v prikazu kompleksnih spletnih strani. Izvajanje Javascripta je namreč zelo hitro. To smo izmerili tudi s testom SunSpider (1123 ms, Note II 1248 ms). No, test Browsermark, ki je nekoliko "širši", je prednost še vedno pripisal Samungovemu telefonu (2063 točk proti 1897).

Kakorkoli, hitrost je le en dejavnik pri izbiri telefona, za marsikoga niti ne najpomembnejši. Bolj nam je ostal v spominu akumulator, zaradi katerega telefona ni bilo treba polniti vsak dan (kot smo sicer vajeni pri pametnih telefonih) in ki dokazuje, da je Intelu na tehnološki ravni uspelo ujeti od nekdaj zelo varčne ARMe.

Motorolini dodatki k Androidu so kar simpatični.

Da gre za telefon, ki nima vgrajenega procesorja ARM, nakazuje le zadnja stran.

Sicer pa ima telefon zelo dober 4,3-palčni zaslon ločljivosti 960 × 540 pik, pomnilnika je 4 GB, fotoaparat pa ima 8 megapik in se je izkazal za zelo dobrega, tako pri fotografiranju kot pri zajemanju videa FullHD. Še posebej nam je bilo všeč, da ima na ohišju posebno strojno tipko, s katero lahko fotografiramo takoj, ne da bi morali telefon pred tem odkleniti s potegom po zaslonu.

V resnici nas je motilo le to, da je v telefon nameščen Android 4.0.4, pa še to bolj zato, ker je Motorola v lasti Googla, ki že nekaj časa ponuja Android 4.1, od nedavna pa celo že 4.2. Po drugi strani pa tudi Android, ki je nameščen, deluje popolnoma brez težav, tekoče, združljivost s programi s tržnice je, kot kaže, popolna.

Mimogrede, telefon smo dobili na preizkus neposredno od Intelovega predstavnika, saj Motorola v Sloveniji nima zastopnika/distributerja, zato so njihovi telefoni pri naših mobilnih operaterjih zelo redki. RAZR-I lahko kljub temu kupimo, v spletu. Na nemškem Amazonu smo zanj našli v resnici precej ugodno ceno.

Motorola RAZR-I

Pametni telefon s procesorjem Intel.

Prodaja: Naprodaj le v tujini, npr. nemški Amazon.

Cena: Okoli 370 EUR.

ZA: Hitrost, zunanjost, všečen uporabniški vmesnik, posebna tipka za fotoaparat, cena.

PROTI: Za izdelovalca, ki je v Googlovi lasti, je nekoliko nenavadno, da telefon nima zadnje različice Androida (4.2).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji