Teme - operacijski sistem

 • Windows 10 Cloud in Redstone 3

  Po tem, ko so za široko javnost nedavno objavili novo različico okolja Windows 10 poimenovano Creators Update, pri Microsoftu načrtujejo nove izvedbe in nadgradnje operacijskega sistema. Najbolj zanimiv namig poznavalcev dogajanja v podjetju je operacijski sistem, ki bo menda nosil ime Windows 10 Cloud.

  Objavljeno: 14.4.2017 01:00več
 • Evropsko sodišče: prodaja računalnikov s prednameščenim operacijskim sistemom zakonita

  Večina sestavljenih računalnikov, ki se prodaja v Evropi, ima že nameščen operacijski sistem, največkrat Windows. Ta je resda izdatno subvencioniran, ker Microsoft ponuja licence ob nakupu novega računalnika ceneje, ni pa zastonj. Evropsko sodišče je sedaj razsodilo, da to ni nepoštena poslovna praksa.

  Objavljeno: 8.9.2016 05:00več
 • Fuksija, univerzalni operacijski sistem iz Googla

  Ali po Androidu in Chrome OSu prihaja na vrsto operacijski sistem z delovnim imenom Fuchsia (po naše Fuksija)? Na dan so pricurljale prve informacije o novem razvojnem projektu znotraj družbe Google, katerega cilj je operacijski sistem, ki bi bil popolnoma prenosljiv, od vse od malih naprav IoT do pametnih telefonov in celo osebnih računalnikov.

  Objavljeno: 16.8.2016 01:00več
 • Avstralske bolnišnice s 30 let starimi programi in tožbami zaradi pretečenih licenc

  Da prastara programska oprema na izjemno pomembnih informacijskih sistemih ni nič neobičajnega, dokazuje tudi avstralsko zdravstvo. Tamkajšnje ministrstvo za zdravje se je znašlo v nenavadni tožbi, saj ga izdelovalec programa toži, ker bolnišnice in zdravstveni domovi uporabljajo programsko opremo s pretečeno licenco. Novih licenc ni mogoče dobiti, ker je program star krepko čez 30 let.

  Objavljeno: 20.6.2016 05:00več
 • Jedrske konice z 8-palčnimi disketami, davki pa v COBOL-u

  Ni skrivnost, da so nekateri računalniški sistemi v industriji in javnem sektorju precej stari, saj delujejo in za nadgradnjo in s tem povezano tveganje ni bilo pravega motiva. Vseeno pa preseneča, da ameriško obrambno ministrstvo za nadzor medcelinskih balističnih raket, jedrskih konic in podpornih letal še vedno uporablja IBM Series/1, ki npr. uporablja 8-palčne diskete.

  Objavljeno: 26.5.2016 08:00več
 • Samsung pripravlja Tizen 3.0

  Po nekaj letih neaktivnosti Samsung pripravlja novo veliko nadgradnjo odprtokodnega operacijskega sistema Tizen 3.0. Načrte se razgrnili na nedavni razvojni konferenci v San Franciscu, končna različica pa bo menda nared že septembra.

  Objavljeno: 4.5.2016 01:00več
 • Naslednji Android je že v preizkušanju

  Google običajno novo različico operacijskega sistema Android tradicionalno predstavi na vsakoletni majski konferenci I/O. Toda letos so na presenečenje javnosti pohiteli in v javni preizkus, namenjen sicer predvsem razvijalcem, že poslali novo generacijo sistema, ki mu pravijo za zdaj Andorid N (da, zopet bo to sprožilo cel kup ugibanj, kaj pomeni črka N). Tri mesece pred pričakovano najavo.

  Objavljeno: 10.3.2016 01:00več
 • V pričakovanju iOS 10

  Apple že več let zapored junijsko razvojno konferenco izkoristi tudi za predstavitev novih različic operacijskega sistema iOS. V letu 2016 bo po vsej verjetnosti prišla na vrsto že deseta generacija operacijskega sistema (morda pa jo imenujejo kar iOS X). Manjši krog analitikov sicer meni, da bi se Apple letos utegnil zadovoljiti z različico 9.3, a večina virov iz podjetja namiguje na desetico.

  Objavljeno: 14.2.2016 01:00več
 • Za plezalce

  Prihajajoča iteracija operacijskega sistema OS X je hitrejša, učinkovitejša, zmogljivejša, lepša in pametnejša. Ker gre za manjšo revolucijo kot v primeru Yosemite, so različico 10.11 poimenovali po vertikalni skalni tvorbi iz ameriškega krajinskega parka, ki je ime delila s predhodnico. El Capitan smo naložili na najbližjega Maca ter z uporabo razvijalske različice preverili, kakšne dobrote nam prinaša.

  Objavljeno: 30.6.2015 | Kategorija: Dosjeveč
 • Deveti iOS

  Apple bo v kratkem posodobil oba operacijska sistema. Akcija je usklajena z osrednjim ciljem, nadaljnjim približevanjem obeh svetov. Nadgradnji sta deležni sorodnih izboljšav, skrite optimizacije ter enake šminke v podobi spremenjene sistemske pisave. Mobilni iOS 9 bo za nameček dobil še nekaj nenadejanih priboljškov, ki mu bodo skupaj s priljubljeno strojno opremo utrdile položaj na trgu.

  Objavljeno: 30.6.2015 | Kategorija: Dosjeveč
ph