Teme - operacijski sistem

 • Android Q na prvem testu

  Google je izdal prvo beta različico mobilnega operacijskega sistema Android Q.

  Objavljeno: 14.3.2019 20:00več
 • Fuksija, zamenjava za Android v naslednjih petih letih?

  Google že približno dve leti razvija nov operacijski sistem z delovnim imenom Fuksija (Fuchsia), ki bo morda nekega dne postal osnova za vse Googlove naprave, od pametnih zvočnikov, prek telefonov, do računalnikov. Čeprav gre uradno zgolj za raziskovalni projekt, interni viri iz Googla navajajo, da v podjetju obstaja predlog načrta, s katerim naj bi Fuksija nekega dne morda celo zamenjala Android in ChromeOS.

  Objavljeno: 21.7.2018 08:00več
 • Oracle praktično ukinja Solaris in SPARC

  Oracle je v začetku septembra odpustil skoraj 2.500 zaposlenih, večinoma povezanih z razvojem operacijskega sistema Solaris in proizvodnjo strežnikov na osnovi platforme SPARC. Sodeč po poročilih iz Silicijeve doline je Oracle ukinil kar 90% vseh delovnih mest, ki so povezani z obema platformama.

  Objavljeno: 11.9.2017 01:00več
 • Posodobitvi jabolčnih operacijskih sistemov

  Poleg pametnega zvočnika, hitrejših in boljših iPadov, iMacov ter Macbookov so v Kaliforniji na konferenci ljubiteljev ugriznjenega jabolka WWDC predstavili tudi naslednji posodobitvi obeh operacijskih sistemov podjetja Apple.

  Objavljeno: 6.6.2017 10:00več
 • Windows 10 Cloud in Redstone 3

  Po tem, ko so za široko javnost nedavno objavili novo različico okolja Windows 10 poimenovano Creators Update, pri Microsoftu načrtujejo nove izvedbe in nadgradnje operacijskega sistema. Najbolj zanimiv namig poznavalcev dogajanja v podjetju je operacijski sistem, ki bo menda nosil ime Windows 10 Cloud.

  Objavljeno: 14.4.2017 01:00več
 • Evropsko sodišče: prodaja računalnikov s prednameščenim operacijskim sistemom zakonita

  Večina sestavljenih računalnikov, ki se prodaja v Evropi, ima že nameščen operacijski sistem, največkrat Windows. Ta je resda izdatno subvencioniran, ker Microsoft ponuja licence ob nakupu novega računalnika ceneje, ni pa zastonj. Evropsko sodišče je sedaj razsodilo, da to ni nepoštena poslovna praksa.

  Objavljeno: 8.9.2016 05:00več
 • Fuksija, univerzalni operacijski sistem iz Googla

  Ali po Androidu in Chrome OSu prihaja na vrsto operacijski sistem z delovnim imenom Fuchsia (po naše Fuksija)? Na dan so pricurljale prve informacije o novem razvojnem projektu znotraj družbe Google, katerega cilj je operacijski sistem, ki bi bil popolnoma prenosljiv, od vse od malih naprav IoT do pametnih telefonov in celo osebnih računalnikov.

  Objavljeno: 16.8.2016 01:00več
 • Avstralske bolnišnice s 30 let starimi programi in tožbami zaradi pretečenih licenc

  Da prastara programska oprema na izjemno pomembnih informacijskih sistemih ni nič neobičajnega, dokazuje tudi avstralsko zdravstvo. Tamkajšnje ministrstvo za zdravje se je znašlo v nenavadni tožbi, saj ga izdelovalec programa toži, ker bolnišnice in zdravstveni domovi uporabljajo programsko opremo s pretečeno licenco. Novih licenc ni mogoče dobiti, ker je program star krepko čez 30 let.

  Objavljeno: 20.6.2016 05:00več
 • Jedrske konice z 8-palčnimi disketami, davki pa v COBOL-u

  Ni skrivnost, da so nekateri računalniški sistemi v industriji in javnem sektorju precej stari, saj delujejo in za nadgradnjo in s tem povezano tveganje ni bilo pravega motiva. Vseeno pa preseneča, da ameriško obrambno ministrstvo za nadzor medcelinskih balističnih raket, jedrskih konic in podpornih letal še vedno uporablja IBM Series/1, ki npr. uporablja 8-palčne diskete.

  Objavljeno: 26.5.2016 08:00več
 • Samsung pripravlja Tizen 3.0

  Po nekaj letih neaktivnosti Samsung pripravlja novo veliko nadgradnjo odprtokodnega operacijskega sistema Tizen 3.0. Načrte se razgrnili na nedavni razvojni konferenci v San Franciscu, končna različica pa bo menda nared že septembra.

  Objavljeno: 4.5.2016 01:00več