Teme - operacijski sistem

 • Shellshock: največja ranljivost doslej

  Strokovnjaki za varnost so kot kaže našli morda celo največjo ranljivost v računalniških sistemih doslej. Ta se nanaša na ukazno vrstico Bash (Bourne-Again Shell), kot sestavni del ogromnega števila sistemov na temelju Linuxa in Unixa, ranljiv pa je tudi Mac OS X.

  Objavljeno: 26.9.2014 01:00več
 • Kitajska prehaja na COS

  Kitajska bo oktobra dobila nov operacijski sistem imenovan China Operating System (COS). Projekt, ki je plod skupnega razvoja državnih in zasebnih organizacij, je nastal kot odgovor na ameriške operacijske sisteme, kot so Windows, Android in distribucije Linuxa. Kitajska si predvsem želi, da bi z novim operacijskim sistemom imela večji nadzor in si prilastila večji delež intelektualnih pravic, kot pri uporabi ameriških izdelkov.

  Objavljeno: 25.8.2014 01:00več
 • Osma edicija mobilne revolucije

  Daleč so časi, ko smo novinarji Applov mobilni operacijski sistem naslavljali s termini, kakršen je mobilna revolucija. Tekmeci so nekdaj inovativen sistem dohiteli in prehiteli, zato vidcem iz Cupertina ni preostalo drugega, kot da trendu sledijo, v upanju, da jim spotoma zopet uspe kvantni preskok, ki jim bo prinesel želeno vodstvo. Je osem Applova srečna številka?

  Objavljeno: 24.6.2014 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Menjava operacijskega sistema

  Čeprav smo na prejšnjih straneh jasno razložili, kako  je mogoče s sistemom Windows XP vztrajati še leto ali tri, pa vendarle menimo, da je tudi za uporabnike dobrodošlo, če presedlajo na katero izmed sodobnejših različic okenskega operacijskega sistema ali celo v svet linuxnih distribucij. V nadaljevanju smo si ogledali nekaj scenarijev, kako presedlati na novejši sistem in izboljšati svojo uporabniško izkušnjo.

  Objavljeno: 27.5.2014 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Evolucija sladic

  Operacijski sistemi ponavadi doživijo večje spremembe ob izidu prelomnih različic, ki jih razvijajo po več let. To tradicijo je postavil na glavo Android, saj se je v svoji kratki zgodovini tako spremenil, da prva različica z aktualno nima prav veliko skupnega.

  Objavljeno: 25.3.2014 | Kategorija: Dosjeveč
 • Kitajska z lastnim operacijskim sistemom

  Zaradi vse večjih pomislekov, povezanih z ameriškim vohunjenjem, so na kitajskem začeli z razvojem novega operacijskega sistema, imenovanega preprosto COS – China Operating System. Sistem razvija podjetje Shanghai Liantong Network Communications Technology, sodeluje pa tudi kitajska Akademija Znanosti, ki je seveda državna inštitucija. Sistem naj bi bil konkurenca tako za Windows kot tudi za Android, saj naj bi deloval na osebnih računalnikih, pametnih telefonih, tablicah in tudi na napravah, kot so televizorji in medijski predvajalniki.

  Objavljeno: 17.1.2014 08:00več
 • Parni stroji na CES

  Po nedavni predstavitvi novega operacijskega sistema SteamOS, namenjenega predvsem igričarjem, se je letos na sejmu CES predstavilo kar nekaj računalnikov, namenjenih prav njemu. SteamOS je plod podjetja Valve, ki stoji za izredno popularno spletno tržnico z igrami, Steam. Zasnovan je na Linuxu, je povsem brezplačen, deloval pa bo tako na cenejših računalnikih, ki bodo tekmovali z igralnimi konzolami, kot tudi na resnejših, igričarskih namiznih modelih. Predstavljeni računalniki se po napovedanih cenah gibljejo od 500 pa do 6000 ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 9.1.2014 12:00več
 • WebOS spet prihaja, tokrat v TV

  Operacijski sistem WebOS, ki bi moral pred leti tekmovati najprej na Palmovih, nato na HP-jevih telefonih in tablicah s konkurenti, kot sta Apple in Google, se zopet vrača, a tokrat v precej drugačni vlogi. Napol umrli OS je pred slabim letom kupila korejska družba LG, ob nakupu pa niso povsem obrazložili njegovo nadaljnjo usodo.

  Objavljeno: 5.1.2014 01:00več
 • SteamOS na voljo za preizkušnjo

  Podjetje Valve je držalo besedo in na spletni strani objavilo prvo preizkusno različico operacijskega sistema SteamOS, specializiranega za pretočni dostop do iger, glasbe in filmov. Operacijski sistem sicer še zdaleč ni dokončan, tako da avtorji priporočajo preizkus le izkušenim uporabnikom Linuxa. V ozadju je derivat projekta Debian 7.1, ki je optimiziran za igranje iger in predvsem učinkovit pri internetnih povezavah do zalednih pretočnih storitev.

  Objavljeno: 14.12.2013 01:00več
 • SteamOS, operacijski sistem za pretočne igre

  Podjetje Valve, priznan proizvajalec iger, distributer in ponudnik portala za pretočni dostop do obširnega kataloga iger, je naredil pomemben korak v napovedanem boju proti igralnim konzolam v domači dnevni sobi. Napovedali so namreč svoj lasten operacijski sistem SteamOS, ki je povsem osredotočen na igranje iger.

  Objavljeno: 25.9.2013 01:00več