Teme - operacijski sistem

 • Evolucija sladic

  Operacijski sistemi ponavadi doživijo večje spremembe ob izidu prelomnih različic, ki jih razvijajo po več let. To tradicijo je postavil na glavo Android, saj se je v svoji kratki zgodovini tako spremenil, da prva različica z aktualno nima prav veliko skupnega.

  Objavljeno: 25.3.2014 | Kategorija: Dosjeveč
 • Kitajska z lastnim operacijskim sistemom

  Zaradi vse večjih pomislekov, povezanih z ameriškim vohunjenjem, so na kitajskem začeli z razvojem novega operacijskega sistema, imenovanega preprosto COS – China Operating System. Sistem razvija podjetje Shanghai Liantong Network Communications Technology, sodeluje pa tudi kitajska Akademija Znanosti, ki je seveda državna inštitucija. Sistem naj bi bil konkurenca tako za Windows kot tudi za Android, saj naj bi deloval na osebnih računalnikih, pametnih telefonih, tablicah in tudi na napravah, kot so televizorji in medijski predvajalniki.

  Objavljeno: 17.1.2014 08:00več
 • Parni stroji na CES

  Po nedavni predstavitvi novega operacijskega sistema SteamOS, namenjenega predvsem igričarjem, se je letos na sejmu CES predstavilo kar nekaj računalnikov, namenjenih prav njemu. SteamOS je plod podjetja Valve, ki stoji za izredno popularno spletno tržnico z igrami, Steam. Zasnovan je na Linuxu, je povsem brezplačen, deloval pa bo tako na cenejših računalnikih, ki bodo tekmovali z igralnimi konzolami, kot tudi na resnejših, igričarskih namiznih modelih. Predstavljeni računalniki se po napovedanih cenah gibljejo od 500 pa do 6000 ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 9.1.2014 12:00več
 • WebOS spet prihaja, tokrat v TV

  Operacijski sistem WebOS, ki bi moral pred leti tekmovati najprej na Palmovih, nato na HP-jevih telefonih in tablicah s konkurenti, kot sta Apple in Google, se zopet vrača, a tokrat v precej drugačni vlogi. Napol umrli OS je pred slabim letom kupila korejska družba LG, ob nakupu pa niso povsem obrazložili njegovo nadaljnjo usodo.

  Objavljeno: 5.1.2014 01:00več
 • SteamOS na voljo za preizkušnjo

  Podjetje Valve je držalo besedo in na spletni strani objavilo prvo preizkusno različico operacijskega sistema SteamOS, specializiranega za pretočni dostop do iger, glasbe in filmov. Operacijski sistem sicer še zdaleč ni dokončan, tako da avtorji priporočajo preizkus le izkušenim uporabnikom Linuxa. V ozadju je derivat projekta Debian 7.1, ki je optimiziran za igranje iger in predvsem učinkovit pri internetnih povezavah do zalednih pretočnih storitev.

  Objavljeno: 14.12.2013 01:00več
 • SteamOS, operacijski sistem za pretočne igre

  Podjetje Valve, priznan proizvajalec iger, distributer in ponudnik portala za pretočni dostop do obširnega kataloga iger, je naredil pomemben korak v napovedanem boju proti igralnim konzolam v domači dnevni sobi. Napovedali so namreč svoj lasten operacijski sistem SteamOS, ki je povsem osredotočen na igranje iger.

  Objavljeno: 25.9.2013 01:00več
 • V sedmo gre rado

  Inovativnost je šla skupaj z Jobsom v neznano. Tako opisujejo stanje v Applu njihovi nasprotniki. Da bi jih utišali, so vidci iz Cupertina popolnoma prevetrili (nekdaj) najnaprednejši mobilni operacijski sistem. Če je iOS 7 tisto, na kar s(m)o čakali jabolčni privrženci, preverimo z različico za razvijalce.

  Objavljeno: 27.8.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Prenosniki z Androidom

  Intel je napovedal prihod poceni prenosnikov, katerih cena ne bo presegala 200 dolarjev. Večina jih bo poganjala Googlov mobilni operacijski sistem Android. Prenosnikov s procesorjem Atom se lahko nadejamo že v prihodnjih nekaj mesecih. Kljub nizki ceni naj bi bili opremljeni z zaslonom, občutljivim za dotik. Novico je potrdil Intelov podpredsednik David Perlmutter, ki je obenem razkril, da se Android ne bo znašel zgolj na strojno podhranjenih računalih, temveč bo svoje mesto našel tudi na računalnikih višjega cenovnega razreda, ki bodo opremljeni z zmogljivejšimi Core procesorji. Botra resnejših namer proizvajalcev z Androidom je seveda cena, ki je njihov največji partner Microsoft, svojemu operacijskemu sistemu (za zdaj) ni pripravljen znižati.

  Objavljeno: 27.4.2013 06:00več
 • Zadnji Ubuntu

  Canonical je objavil zadnjo različico Linux distribucije Ubuntu, ki je namenjena zgolj računalnikom. Že naslednja bo namreč vsebovala mobilni del Ubuntu Touch, ki je zaslužen tudi za večino sprememb v pravkar izdani namizni verziji 13.04. Gre za zadnji postanek na poti k dotiku in skupni prihodnosti znotraj enega (eko)sistema. Osnovna ideja je operacijski sistem, ki se brez težav prilagodi različnim napravam, ne glede na njihovo strojno opremljenost. Razvoj za mobilne naprave je zadnji namizni različici prinesel hitrejši zagon, boljše upravljanje s pomnilnikom ter manjšo porabo energije, ki je bodo veseli lastniki prenosnikov. Uporabniški vmesnik je na prvi pogled enak, kot v prejšnji različici, pridodana je le kopica drobnih izboljšav, ki prispeva k splošnemu občutku spoliranosti.

  Objavljeno: 26.4.2013 05:00več
 • Večji Chromebook

  Na prodajne police v Veliki Britaniji je prišel Chromebook podjetja HP. Dobra novica? HP Pavillion 14 je cenejši, kot so sprva napovedovali. Prenosnik z Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS, 14 palčnim zaslonom 1366 × 768 ločljivosti, 1,1 GHz hitrim Intelovim Celeronom 847, dvema paroma gigabajtov pomnilnika ter 16 GB diska brez vrtljivih delov je z davkom vred ocenjen na slabih 250 funtov.

  Objavljeno: 25.4.2013 05:00več
ph