Teme - foto

 • Samsung prenavlja fotoaparate

  Samsung je le nekaj dni pred otvoritvijo sejma CES predstavil nove modele digitalnih fotoaparatov. Za širše množico uporabnikov bo najbrž najbolj mikavna druga generacija hibrida med fotoaparatom in Androidno družino Galaxy, ki nosi ime Galaxy Camera 2, za zahtevne amaterje pa nudijo prenovljeni brezzrcalni fotoaparat NX30.

  Objavljeno: 2.1.2014 18:00več
 • Konzerviran, a daleč od konservativnosti

  Fotografski nastavek v obliki konzerve za pametne prenosne naprave je zagotovo eden najbolj drznih in zanimivih izdelkov letošnjega leta v fotografsko telefonskem svetu. Ali bosta »pametni leči«, kot je Sony poimenoval družino izdelkov DSC-QX10 in DSC-QX-100, postali nov hit?

  Objavljeno: 17.12.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Novi fotografski pomočniki

  Corel in Adobe sta nedavno prenovila svoja znamenita programa za urejanje domačega digitalnega fotografskega gradiva. Ali prinašata dovolj zanimivih novosti, da bi se odločili za nakup ali nadgradnjo?

  Objavljeno: 26.11.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Nikon z novodobno klasiko

  Nikon je danes na novinarski konferenci predstavil nov digitalni zrcalno-refleksni aparat, ki v ohišju, ki spominja na klasične filmske aparate družine F, prinaša povsem digitalno zasnovo. Novi aparat, imenovan Df, je zasnovan na tipalu polnega Leica formata, znanega že iz modela D4. Gre za odlično tipalo s 16 milijoni slikovnih pik, kjer gre občutljivost ISO do 12,800 (oziroma programsko do 204,800).

  Objavljeno: 5.11.2013 13:00več
 • Telefon s sokoljim očesom

  Ob fotografskih preizkusih telefonov je stokanje zaradi odsotnosti optičnega zuma postalo že pravilo. Samsung Galaxy S4 zoom je tu, da nas utiša.

  Objavljeno: 29.10.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Prvi Nikon DSLR z Wifi in GPS

  Nikon je predstavil fotoaparat D5300, ki je naslednik modela D5200 in ima kot prvi Nikon v razredu DSLR vgrajeno povezovanje prek Wifi in vsebuje sprejemnik GPS. Konkurenti (Sony in Canon) omenjeni lastnosti ponujajo že nekaj časa, Nikon pa se jim je do sedaj izogibal. Poteza je namenjena manj veščim uporabnikom, predvsem povezljivost Wifi, ki omogoča nadzor fotoaparata prek pametnih telefonov.

  Objavljeno: 17.10.2013 09:00več
 • Sony z brezzrcalno Alpho

  Govorice o Sonyevem novem fotoaparatu A7 so končno dobile potrditev v obliki fotografij dveh novih modelov, ki prihajata iz Sonyevih tekočih trakov. Gre za brezzrcalna fotoaparata serije Alpha s tipalom polnega formata Leica (35 mm). Model A7 bo imel tipalo ločljivost 24 megapik, model A7r pa celih 36 megapik.

  Objavljeno: 15.10.2013 12:00več
 • Temnica za na pot

  Urejanje in obdelava slik z računalniki ni nova pogruntavščina in je že vrsto let tako rekoč standard pri delu s fotografijami. Predvsem Applove tablice so, ker so pač med kreativci vseh vrst nekoliko bolj priljubljene, zahtevale, da se razvijalci posvetijo tudi ponudbi resnejših programov za ta sistem.

  Objavljeno: 24.9.2013 | Kategorija: Dosjeveč
 • Odličen video, ki ni za vsakogar

  Včasih se zdi, kot da so prave filmske in video kamere postale tako rekoč odveč. Morda jih še rabijo v svetu studijske tehnologije, pa za ustvarjanje hollywoodskih celovečercev ali prenose športnih dogodkov, za vse drugo pa je mogoče poskrbeti z drugimi napravami, kot so telefoni in pa seveda digitalni fotoaparati. Ali res?

  Objavljeno: 24.9.2013 | Kategorija: Dosjeveč
 • Nikonov nov korak pod vodo

  Podvodni fotoaparati niso nič novega, v Monitorju smo jih že večkrat preizkušali, v svojem programu jih imajo vsi večji proizvajalci fotoaparatov. Ponavadi so to kompaktni fotoaparati s povprečnimi zmogljivostmi, ki so namenjeni priobalnemu potapljanju, ponavadi do globine okoli 10-20 metrov. So torej fotografsko precej slabši od kombinacije fotoaparat/podvodno ohišje, saj lahko s slednjo sestavimo vrhunski fotoaparat DSLR, ki fotografira in snema tudi 40 in več metrov globoko (in seveda še veliko več, če se odločimo za profesionalna ohišja).

  Objavljeno: 19.9.2013več