Teme - foto

 • Nikon z novodobno klasiko

  Nikon je danes na novinarski konferenci predstavil nov digitalni zrcalno-refleksni aparat, ki v ohišju, ki spominja na klasične filmske aparate družine F, prinaša povsem digitalno zasnovo. Novi aparat, imenovan Df, je zasnovan na tipalu polnega Leica formata, znanega že iz modela D4. Gre za odlično tipalo s 16 milijoni slikovnih pik, kjer gre občutljivost ISO do 12,800 (oziroma programsko do 204,800).

  Objavljeno: 5.11.2013 13:00več
 • Telefon s sokoljim očesom

  Ob fotografskih preizkusih telefonov je stokanje zaradi odsotnosti optičnega zuma postalo že pravilo. Samsung Galaxy S4 zoom je tu, da nas utiša.

  Objavljeno: 29.10.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Prvi Nikon DSLR z Wifi in GPS

  Nikon je predstavil fotoaparat D5300, ki je naslednik modela D5200 in ima kot prvi Nikon v razredu DSLR vgrajeno povezovanje prek Wifi in vsebuje sprejemnik GPS. Konkurenti (Sony in Canon) omenjeni lastnosti ponujajo že nekaj časa, Nikon pa se jim je do sedaj izogibal. Poteza je namenjena manj veščim uporabnikom, predvsem povezljivost Wifi, ki omogoča nadzor fotoaparata prek pametnih telefonov.

  Objavljeno: 17.10.2013 09:00več
 • Sony z brezzrcalno Alpho

  Govorice o Sonyevem novem fotoaparatu A7 so končno dobile potrditev v obliki fotografij dveh novih modelov, ki prihajata iz Sonyevih tekočih trakov. Gre za brezzrcalna fotoaparata serije Alpha s tipalom polnega formata Leica (35 mm). Model A7 bo imel tipalo ločljivost 24 megapik, model A7r pa celih 36 megapik.

  Objavljeno: 15.10.2013 12:00več
 • Temnica za na pot

  Urejanje in obdelava slik z računalniki ni nova pogruntavščina in je že vrsto let tako rekoč standard pri delu s fotografijami. Predvsem Applove tablice so, ker so pač med kreativci vseh vrst nekoliko bolj priljubljene, zahtevale, da se razvijalci posvetijo tudi ponudbi resnejših programov za ta sistem.

  Objavljeno: 24.9.2013 | Kategorija: Dosjeveč
 • Odličen video, ki ni za vsakogar

  Včasih se zdi, kot da so prave filmske in video kamere postale tako rekoč odveč. Morda jih še rabijo v svetu studijske tehnologije, pa za ustvarjanje hollywoodskih celovečercev ali prenose športnih dogodkov, za vse drugo pa je mogoče poskrbeti z drugimi napravami, kot so telefoni in pa seveda digitalni fotoaparati. Ali res?

  Objavljeno: 24.9.2013 | Kategorija: Dosjeveč
 • Nikonov nov korak pod vodo

  Podvodni fotoaparati niso nič novega, v Monitorju smo jih že večkrat preizkušali, v svojem programu jih imajo vsi večji proizvajalci fotoaparatov. Ponavadi so to kompaktni fotoaparati s povprečnimi zmogljivostmi, ki so namenjeni priobalnemu potapljanju, ponavadi do globine okoli 10-20 metrov. So torej fotografsko precej slabši od kombinacije fotoaparat/podvodno ohišje, saj lahko s slednjo sestavimo vrhunski fotoaparat DSLR, ki fotografira in snema tudi 40 in več metrov globoko (in seveda še veliko več, če se odločimo za profesionalna ohišja).

  Objavljeno: 19.9.2013več
 • Objektivi za telefone

  Sony je na berlinskem sejmu IFA predstavil objektiva, ki sta namenjena uporabi s pametnimi telefoni. Gre za popolnoma novo kategorijo izdelkov, s katerimi želijo Japonci navdušiti tako uporabnike naprav z Androidom kot tudi lastnike telefona iPhone. Serijo izdelkov QX za zdaj sestavljata objektiva DSC-QX10 in DSC-QX100. QX10 povezanemu telefonu doda desetkratno optično povečavo, ima tipalo serije G z 18 MP in zaslonko f/3.3. Tehta dobrih 100 gramov in velja 250 ameriških dolarjev. Enkrat dražji QX100 ima 3,6–kratno optično povečavo, tipalo Exmor R 20 MP, zaslonko f/1.8 in je težak 180 gramov. Objektiva se s pomočjo posebnega nastavka prilegata telefonom najrazličnejših oblik in velikosti. Z osrednjo napravo se povežeta prek brezžične (WiFi) povezave, medtem ko jima spoznavanje z njo olajša tehnologija NFC.

  Objavljeno: 8.9.2013 09:00več
 • Canon EOS 70D

  Canon ima novega člana priljubljene družine zrcalno-refleksnih fotoaparatov  EOS 70D. Namenjen je ambicioznim fotografskim zanesenjakom, prinaša pa popolnoma novo Canonovo slikovno tehnologijo ter ustvarjalne in brezžične novosti. EOS 70D ima novo tipalo APC-C CMOS z 20,2 milijoni pik, razvito in izdelano v Canonu.  

  Objavljeno: 3.7.2013 01:00več
 • Najboljši kompaktni fotoaparat?

  Julija prihaja v trgovine naslednik enega boljših kompaktnih fotoaparatov, Sony RX100 II. Gre za zmogljiv kompakten fotoaparat, ki nadgradi bistvo predhodnika in ponudi še boljše razmerje med majhnim ohišjem, odličnim objektivom in zmogljivim tipalom. Dodatnih sto dolarjev glede na ceno, po kateri se prodaja prva inačica aparata, nam bo kupilo novi Exmor R CMOS senzor (20 MP), ki zaradi drugačne arhitekture zajame precej več svetlobe kot klasično tipalo, brezžično in NFC povezljivost ter premičen, tri palce velik LCD zaslon, ki napravo resda malce odebeli, a celokupno gledano doprinese k priročnosti fotoaparata. Objektiv Carl Zeiss še vedno pokriva goriščnice od 28 do 100 mm, medtem ko je razpon ISO od 100 do 12800 (programsko do 25600). Priporočena cena aparata bo 750 ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 27.6.2013 10:00več