Teme - foto

 • Pogača in drobtinice

  David proti Goljatu, partizani proti Nemcem, Vietnamci proti Američanom, Američani proti vesoljcem … zgodovina in sedanjost sta polni zgodb o epskih bitkah med junaškimi sleherniki in podlimi velikani. Vedno zmagajo outsiderji, ki junaštvo cepijo na okretnost in pretkanost ter osmešijo pričakovanega favorita. Tokrat ne bo tako. Naj cenjeni bralki in bralcem takoj razblinimo upe: Photoshop je nesporni zmagovalec v kategoriji orodij za obdelavo slik. In ne kaže, da bi se kmalu kaj spremenilo.

  Objavljeno: 30.9.2014 | Kategorija: Izvidnicaveč
 • Slikajmo se!

  Okoli tri milijarde ljudi ima telefon z vgrajenim fotoaparatom in vsi ti ljudje s temi napravami fotografirajo. Trenutno vsak dan na Facebook naložimo poldrugo milijardo fotografij. Ker je po svetu okoli dve milijardi pametnih telefonov, je vprašanje, s katerimi aplikacijami to početi, povsem na mestu.

  Objavljeno: 30.9.2014 | Kategorija: Dosjeveč
 • Tudi Panasonic poskuša s hibridom

  Ne, ne bo govora o hibridih, ki so na tapeti zadnje čase, o mešanici med tablico in prenosnim računalnikom. Tokrat imamo v mislih »mešanico« med telefonom in fotoparatom. Najbolj znani predstavniki te vrste zadnje čase prihajajo iz Samsungovih tekočih trakov, tokrat pa je tak »fotofon« na Kölnski Fotokini predstavil Panasonic.

  Objavljeno: 20.9.2014 07:00več
 • Prvi satelit z visoko ločljivostjo bo izstreljen čez nekaj dni

  Pred časom smo pisali o tem, da so v ZDA nekoliko sprostili pravila o ločljivosti posnetkov, ki jih lahko javno dostopamo preko storitev, kot sta Google Earth in Google Maps. Doslej je veljala omejitev, da se na fotografijah naj ne bi razločilo predmeta, velikega pod 50 cm, po novem pa je ta mera znižana na 31 cm. Prvi satelit, ki je sposoben fotografirati pri tej ločljivosti, je imenovan WorldView-3 in bo izstreljen v nekaj dneh, za njim stoji podjetje DigitalGlobe.

  Objavljeno: 11.8.2014 11:00več
 • Nikon D810 za sladokusce

  Nikon je objavil nov vrhunski digitalni fotoaparat D810, ki je naslednik pred dobrima dvema letoma predstavljenega fotoaparata D800, pogosto uporabljenega tudi v filmski in TV-produkciji. Novinec je z novim slikovnim procesorjem Expeed 4 (enakim, kot je v D4s) zmogljivejši in hitrejši, zmore do 7 posnetkov na sekundo, snemanje HD-videoposnetkov v polni ločljivosti 1080/60p, novo slikovno tipalo pa prinaša razširjeno občutljivost ISO 32 do 51.200 (enakovredno).

  Objavljeno: 28.6.2014 01:00več
 • Centr: 360-stopinjska video kamera

  Applova šola ustvarjalnosti pusti pečat tudi tedaj, ko ljudje niso več zaposleni pri mogočnemu Jabolku iz Cupertina. Skupina bivših Applovih inženirjev je v inkubatorju Kickstarter objavila natečaj za zelo zanimiv projekt miniaturne video kamere, ki zmore snemati 360-stopinjske video posnetke.

  Objavljeno: 2.5.2014 01:00več
 • Samsung Galaxy K Zoom

  Samsung je znan po temu, da iz uspešnega telefona (Galaxy S) naredi sčasoma več derivatov, vsakega za posebne namene. S hibridnim modelom Galaxy S4 Zoom, ki premore zmogljiv optični zum so pred časom skušali prepričati ljubitelje fotografije, vendar dosežek vsekakor ni bil na nivoju vzornika S4, vsaj s telefonske plati.

  Objavljeno: 1.5.2014 01:00več
 • Samsung prenavlja fotoaparate

  Samsung je le nekaj dni pred otvoritvijo sejma CES predstavil nove modele digitalnih fotoaparatov. Za širše množico uporabnikov bo najbrž najbolj mikavna druga generacija hibrida med fotoaparatom in Androidno družino Galaxy, ki nosi ime Galaxy Camera 2, za zahtevne amaterje pa nudijo prenovljeni brezzrcalni fotoaparat NX30.

  Objavljeno: 2.1.2014 18:00več
 • Konzerviran, a daleč od konservativnosti

  Fotografski nastavek v obliki konzerve za pametne prenosne naprave je zagotovo eden najbolj drznih in zanimivih izdelkov letošnjega leta v fotografsko telefonskem svetu. Ali bosta »pametni leči«, kot je Sony poimenoval družino izdelkov DSC-QX10 in DSC-QX-100, postali nov hit?

  Objavljeno: 17.12.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Novi fotografski pomočniki

  Corel in Adobe sta nedavno prenovila svoja znamenita programa za urejanje domačega digitalnega fotografskega gradiva. Ali prinašata dovolj zanimivih novosti, da bi se odločili za nakup ali nadgradnjo?

  Objavljeno: 26.11.2013 | Kategorija: Preizkusiveč