Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2013 | Teme: foto

Novi fotografski pomočniki

Corel in Adobe sta nedavno prenovila svoja znamenita programa za urejanje domačega digitalnega fotografskega gradiva. Ali prinašata dovolj zanimivih novosti, da bi se odločili za nakup ali nadgradnjo?

Pri programih za urejanje fotografij je preteklo že dovolj vode, to dokazujeta tudi Corel PaintShop Pro in Adobe Photoshop Elements. Šestnajsta in dvanajsta različica omenjenih programov pomenita, da je bila večina revolucionarnega dela na tem področju opravljenega že zdavnaj. Toda novi algoritmi in sveže zamisli v obeh programih še naprej izboljšujejo kakovost končnih izdelkov in lajšajo postopke obdelave, zlasti pri domači rabi, kjer uporabniki nimajo vsakdanje rutine za preprosto rabo naprednih funkcij.

Oba programa sta pred dolgimi leti začela s podobnimi cilji – nasloviti široko področje domače rabe, ne zgolj profesionalcev in zagrizenih amaterjev. To je izrazito zlasti pri programu Adobe Photoshop Elements, kjer ima izdelovalec poleg njega v ponudbi še zmogljivejši Photoshop CC, vendar je ta namenjen profesionalni rabi. Corelov PaintShop je bil vselej dobra alternativa, a se je z leti še izboljšal in se po funkcijah (pa tudi kompleksnosti) uvršča nekako med oba Adobova izdelka. Zanimivo, da je ob tem cenejši od obeh Photoshopov.

Ključno vprašanje je, ali nova programa prinašata dovolj zanimivih novosti, da upravičita strošek nekje od 50 do 100 evrov, odvisno od programa, izvedbe in osnove (nadgradnja ali polna različica).

Corel PaintShop X6

Ko je Corel pred mnogimi leti kupil PaintShop Pro, je bil program namenjen »nam preostalim«, ki smo želeli preprost in poceni program. Z leti je program neverjetno zrasel in mnogi menijo, da je presegel prvobitni cilj, saj skuša zadovoljiti vse kategorije uporabnikov. To nakazuje že uporabniški vmesnik, ki skuša s črnim ozadjem, številnimi menuji in orodji posnemati programe, kot sta Adobe Photoshop CC in celo profesionalni Lightroom. Če k temu dodamo, da v nekaterih različicah dobimo zraven cel kup dodatkov, se bo manj izkušenim morda zdel že zastrašujoče zapleten.

Toda natančnejši pogled razkrije, da je večina funkcij koristnih in smiselno razporejenih, tako da dejanska raba kljub vsemu ni preveč zapletena. Manj izkušenim je poleg tega na voljo center za učenje (Learning Center), ki podobno kot pri Photoshop Elements uporabnika pri zahtevnih postopkih vodi po korakih. Tisti, ki se mu še to zdi preveč, lahko po novem računa na učenje ob pomoči lekcij v obliki video posnetkov.

PaintShop je končno na voljo tudi v 64-bitni izvedbi. Ne samo, da s tem lahko naslavlja večje količine pomnilnika (Corel navaja, da zdaj podpira urejanje fotografij z ločljivostmi do 400 milijonov pik), s tem je hitrejše tudi delovanje učinkov in večine pomožnih programov, na primer priprave posnetkov HDR. Corel trdi, da so za okoli 10 % pohitrili tudi zagon programa, vendar se nam še vedno zdi obupno počasen, vsaj glede na preteklost, pa tudi nekatere konkurente. Marsikdo zato nalašč uporablja za hiter pregled in retušo še kaj drugega, morda celo starejšo različico samega PaintShopa (recimo do različice 9).

Med pomembnimi novostmi je izboljšano orodje Object Remover za odstranjevanje nezaželenih predmetov, vendar je njegovo delovanje še vedno dokaj težko natančno nastaviti. PhotoShop Elements to počenja bolje. Smart Carver je podobno orodje za izrez nezaželenih predmetov, zanimiv pa je zato, ker zna učinke ustvarjati pri podlagi z nižjo bitno globino. To v končnem izdelku ustvarja manj moteče prehode na področju izreza in manj slikovnega šuma.

Upravljanje z veliko zbirko fotografij je v PaintShopu učinkovito in pregledno.

Upravljanje z veliko zbirko fotografij je v PaintShopu učinkovito in pregledno.

Ena uporabnejših novosti je izbira s čopičem (Brush Selection), kjer posamezne dele fotografije označimo preprosto s tem, ko rišemo čeznje. Program zna pri tem pametno prepoznavati različne površine, meje predmetov. S tem je funkcija, ki je za manj izkušeno tipično najtežja, postala precej bolj dostopna, urejanje pa hitrejše in natančnejše. Podobno deluje orodje Auto Selection, s katerim preprosto označimo predmet, s tem da ga kliknemo. To je koristno predvsem pri predmetih z jasnimi robovi glede na ozadje.

Novosti so tudi na področju funkcij za naprednejše uporabnike. Tem se bo zdela najzanimivejša nova podlaga za izvajanje skript, paketnih obdelav na podlagi vnaprej definiranih pravil. Kdorkoli ima obsežne zbirke fotografskega gradiva, bo bržkone hvaležen za to novost.

Omeniti velja, da je PaintShop Pro X6 na voljo v dveh različicah: navadni in Ultimate. Preizkusili smo slednjo, pri kateri poleg samega urejevalnika Corel dodaja še programe Perfectly Clear podjetja Athentech in FaceFilter 3 Standard družbe Reallusion. Prvi omogoča napredno retuširanje fotografij z učinki, ki izboljšujejo osvetlitev, ostrino, barve in odstranjujejo šum. Lep del funkcij tega vtičnika je podvojen glede na podobne funkcije v PaintShopu, le da so tu rezultati praviloma še malo boljši, uporabniku pa omogočijo večji nadzor.

Še bolj zanimiv je FaceFilter 3, program za retuširanje obrazov, ki zna gladiti gube, odstraniti lepotne pike, osvetliti oči, izravnati nos in še marsikaj drugega. Rezultati delovanja tega dodatka so lahko res impresivni in uporabniku prihranijo kup ročnega popravljanja. Zato sodimo, da sta oba programa dovolj zanimiva za plačilo dodatnih 10 dolarjev, kolikor stane različica Ultimate.

Corel PaintShop Pro X6 Ultimate

Program za urejanje fotografij.

Cena: 90 EUR (nadgradnja 70 EUR).

✓    Nabor funkcij, priloženi vtičniki, delo z gradivom RAW.

✗    Počasen zagon, na trenutke preveč menujev in orodij.

Adobe Photoshop Elements 12

Adobe je točen kot letni časi, saj vsako jesen predstavi novo različico priljubljenega urejevalnika fotografij za rabo doma. Novi Photoshop Elements tokrat prinaša zlasti boljšo integracijo z mobilnimi napravami, poleg tega pa tudi nekatere zanimive funkcionalnosti iz večjega paketa Photoshop CC. Uporabniški vmesnik je ostal domala enak kot v dosedanjih različicah, kar je dobro, saj ga ni treba spoznavati na novo. V primerjavi s Corelovim izdelkom je precej bolj minimalističen, preglednejši in bolj intuitiven.

Auto Smart Tone združuje samodejno in ročno korekcijo fotografij.

Auto Smart Tone združuje samodejno in ročno korekcijo fotografij.

V programu so na voljo trije načini prikaza menujev: hitri, vodeni in tretji za izkušene uporabnike. Prvi pride prav, kadar hočemo čim hitreje priti do rezultata, drugi je v precejšnjo pomoč tistim, ki se lovijo med različnimi možnostmi, zadnji pa odpira vse možnosti programa. Nabor orodij in možnosti je kljub vsemu občutno manjši kot pri PaintShopu Pro. Tudi v ekspertnem načinu.

Ena izmed vročih novosti programa je zmožnost premikanja izrezov (označenih elementov slike), kjer zna program upoštevati ozadje nove lokacije in tudi pravilno zapolniti staro lokacijo. Posameznika lahko tako preprosto premaknemo na drugi del fotografije brez dolgih in zapletenih korakov. Čudežev ne smemo pričakovati, vendar v določenih primerih (ne preveč kompleksna ozadja) deluje presenetljivo dobro.

Večina fotografskih programov vsebuje enega ali več algoritmov za samodejno korekcijo svetlobe, kontrasta in barv. Photoshop Elements gre tu korak naprej s funkcijo Auto Smart Tone, kjer so samodejno korekcijo združili z možnostjo ročne izbire stopnje popravka. Zanimiva je izvedba z dvodimenzionalno mrežo, kjer izbiramo najboljše razmerje med štirimi parametri, učinke pa opazujemo v živo.

 Samodejno premikanje izrezov lahko prihrani precej časa pri retuširanju

Samodejno premikanje izrezov lahko prihrani precej časa pri retuširanju

Manj izkušenim bo všeč predvsem možnost vodenega urejanja (Guided Edits), kjer program po korakih vodi uporabnika po bolj zapletenih postopkih in učinkih. Določeni bolj zapleteni postopki, kot je retuširanje obrazov ali restavriranje starih poškodovanih fotografij, so tu odlično razloženi tudi najbolj neukim. Tu je še nekaj novih zanimivih, a le občasno uporabnih učinkov, kot je odstranjevanje rdečih oči pri živalih, pretvorba fotografij v sestavljanke in podobno.

Adobe še naprej vztraja, da je urejevalnik fotografij ločen od organizatorja gradiva. To ima svoje prednosti in slabosti. Pri večini drugih programov smo vajeni, da je to v enem samem kosu. V novi različici organizatorja je Adobe dodal možnost sinhronizacije gradiva med različnimi računalniki in mobilnimi napravami, za to pa potrebujemo račun Adobe ID.

Za to potrebujemo nameščen program Adobe Revel, ki omogoča izmenjavo fotografij prek oblaka. Brezplačno smo omejeni na 50 fotografij na mesec, za izmenjavo brez omejitev bo treba plačati 5 dolarjev na mesec – pravzaprav ugodno. Prek oblaka lahko fotografije delimo z drugimi, tako javno kot v zasebnem krogu uporabnikov. Fotografije lahko delimo tudi s člani drugih omrežij, kot so Facebook, Flickr in Twitter.

Omeniti velja, da se pri izdelkih Adobe Elements morda bolj splača kupiti komplet, v katerem sta skupaj urejevalnik fotografij Photoshop Elements in video urejevalnik Premiere Elements. Skupaj staneta 150 dolarjev, drugače pa 100 dolarjev vsak (govorimo o polnih različicah, ne nadgradnjah, ki so cenejše).

Če povzamemo, prinaša novi Photoshop Elements nekaj zanimivih novosti, a predvsem za nepoznavalce. Po drugi strani pa je program procesno precej zahteven in razmeroma počasi deluje tudi v razmeroma zmogljivem računalniku s hitrim procesorjem in dovolj velikim pomnilnikom. Morda se po dvanajstih poizkusih vendarle kaže, da avtorjem počasi zmanjkuje zamisli.

Adobe Photoshop Elements 12

Program za urejanje fotografij.

Cena: 102 EUR (nadgradnja 84 EUR).

✓    Preprost vmesnik, novo premikanje izrezov, povezljivost z mobilnimi napravami.

✗    Šibkejši nabor funkcij, razdvojenost med upraviteljem in urejevalnikom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji