Teme - foto

 • Google izboljšuje algoritem JPEG

  Google je objavil nov algoritem za kompresijo digitalnih fotografij z imenom Guetzli (piškotek po švicarsko), ki omogoča dodatno zmanjšanje slikovnega gradiva za opaznih 35%, pri tem pa povzroča manj artefaktov kot tipično to počne trenutni algoritem JPEG. Prednost novega algoritma je tudi v temu, da je povsem normalno berljiv kot zapis JPEG.

  Objavljeno: 18.3.2017 01:00več
 • Pomočnica za Photoshop

  Adobe je prikazal zanimiv način uporabe digitalne pomočnice, ki lahko uporabniku pomaga urejati digitalne fotografije. V prikazanem prototipu, ki uporablja pomočnico po zgledu Amazonove Alexe ali Applove Siri, lahko uporabnik s pomočjo govorjenih ukazov obrezuje in obrača fotografije, spreminja oblikovno razmerje in jih na koncu samodejno objavi v družabnih omrežjih.

  Objavljeno: 11.1.2017 01:00več
 • Canon napovedal 5D Mark IV

  Canon je štiri leta po splavitvi fotoaparata 5D Mark 3 napovedal njegovega naslednika, model Mark IV. Gre seveda DSLR aparat s tipalom polnega Leica formata, namenjen profesionalnim uporabnikom in zahtevnejšim amaterjem. Novinec bo imel na novo razvito tipalo ločljivosti 30 milijonov pik, občutljivost bo šla do ISO 32.000. Izboljšali so tako sistem ostrenja (sedaj ima 61 ostritvenih točk, od tega 41 križnih) in sistem za merjenje svetlobe. Na voljo bo video ločljivosti 4K (do 4096 × 2160) pri 30 slikah na sekundo, vgradili so NFC in GPS, zaslon zadaj bo občutljiv na dotik, a ne bo vrtljiv. V tujini bo na voljo septembra za ceno okoli 3.500 dolarjev.

  Objavljeno: 25.8.2016 14:00več
 • Googlovo velikonočno darilo za fotografe

  Google je s prevzemom podjetja Nik Software leta 2012 poleg splošno znanega Snapseeda dobil tudi odlično zbirko dodatkov za profesionalna fotografska orodja Photoshop in Aperture. Nik Collection je zbirka sedmih pripomočkov, ki med drugim omogočajo napredno posnemanje klasične fotografije, črnobele tehnike, filtriranje barv in HDR obdelavo. Profesionalna orodja, ki močno olajšajo urejanje in obdelavo fotografij, niso bila poceni, zanje so zahtevali 150 ameriških dolarjev. Ker se bo Google v prihodnosti raje posvečal mobilni fotografiji (Photos, Snapseed), je za veliko noč zbirko ponudil brezplačno. Kupcem, ki so zbirko vtičnikov kupili letos, bodo denar vrnili.

  Objavljeno: 28.3.2016 08:00več
 • LucidCam - kamera za VR posnetke

  Kalifornijsko startup podjetje LucidVR pripravlja zanimivo kompaktno kamero, ki je sposobna snemati prostorske 3D in VR posnetke v polni ločljivosti HD. Preprosta kamera, ki meri le 13,1x6,7x2,6 cm in tehta 225 gramov, ima vgrajena dve fotografski tipali od katerih ima vsaka objektive za 180-stopinjsko snemanje. Vsaka kamera lahko pričara sliko za posamezno oko in s kombinacijo VR prikazovalnikov, kot je Oculus Rift, pa tudi Google Cardboard, pričara zelo poglobljeno prostorsko izkušnjo pri gledanju posnetkov.

  Objavljeno: 16.11.2015 01:00več
 • Moj osebni piarovec je lahko fotoaparat

  Če je nekoč v telefon vgrajeni fotoaparat ob fotografiranju cen v trgovini nadomeščal beležko in sem in tja podprl pripovedovanja o naših prigodah s slikovnimi dokazi, ki smo jih lahko iz hlačnega žepa v trenutku pomolili skeptičnemu sogovorniku pred nos, postaja danes najučinkovitejše orodje samopromocije. Z vztrajnimi izboljšavami pa telefon vedno pogosteje nadomešča tudi namenski fotoaparat. Zato je prav, da se spet vprašamo, kaj lahko trenutno v fotografskem pogledu ponudijo zastavonoše telefonske industrije.

  Objavljeno: 30.6.2015 | Kategorija: Dosjeveč
 • Najboljši One

  Nikon je svoj sistem brezzrcalnih fotoaparatov z izmenljivimi objektivi, imenovan preprosto One, predstavil pred slabimi štirimi leti. Takrat smo zapisali, da gre za zanimiv sistem, ki bo lahko ponudil predvsem majhne aparate in objektive, a nas je hkrati tudi zmotila velikost tipala, ki ima faktor povečave goriščnice kar 2,7. Seveda je zaradi majhne velikosti tipala toliko lažje narediti majhen aparat ter majhne objektive, a vseeno smo bili skeptični.

  Objavljeno: 30.6.2015 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Microsoft ICE 2.0 za kreativno fotografijo

  Microsoftov raziskovalni oddelek Microsoft Research občasno objavi nadvse zanimive in uporabne programe, med katere brez dvoma sodi tudi Image Composite Editor (ICE) tokrat v novi različici 2.0.

  Objavljeno: 7.2.2015 01:00več
 • Canon z novimi digitalnimi fotoaparati

  Canon je predstavil niz novih digitalnih fotoaparatov, ki vsi po vrsti nudijo večjo zmogljivost kot lanskoletni modeli. Morda najbolj odmevna novost sta nova zrcalno refleksna fotoaparata EOS 760D in EOS 750D, ki prinašata zmogljivejše tipalo s 24,2 milijoni pik (EOS 700D, premore 18 milijonov pik), sistem samodejnega ostrenja z 19 kontrolnimi točkami sposojen iz modela EOS 70D ter vmesnik Wi-Fi z dodatnim NFC za lažje uparjanje z drugimi napravami. Tu so še izboljšan način za snemanje video posnetkov v polni ločljivosti s 60 slikami na sekundo ter nov sistem za detekcijo barvnih tonov.

  Objavljeno: 6.2.2015 01:00več
 • Povezava s telefonom ali tablico

  Je že tako, da je dandanes treba bolj ali manj vsako napravo povezati tudi s telefonom ali tablico. Od osebne tehtnice do merilca krvnega pritiska. Zakaj bi bili torej fotoaparati izjema?

  Objavljeno: 25.11.2014 | Kategorija: Mali testveč