Teme - foto

 • Fotoaparat pod zaslonom telefona

  Proizvajalci telefonov se še naprej trudijo najti rešitev, da bi periferijo skrili iz površine namenjene zaslonu. Če so nekateri proizvajalci začeli uspešno vgrajevati ultrazvočna tipala za preverjanje prstnih odtisov pod sam zaslon, pa je odprtina za fotografsko tipalo še vedno težava, ki nima idealne rešitve. Zareze v zaslonih za tipala in podaljški, ki izskočijo iz zaslona, se zdijo bolj začasna premostitev kot dolgotrajna rešitev.

  Objavljeno: 3.6.2019 09:00več
 • Panasonicove novosti

  Pred kratkim smo se udeležili Panasonicove vsakoletne konference Panacon, na kateri podjetje predstavi vse letošnje novosti na področju domače elektronike. Nas so sicer najbolj zanimali novi fotoaparati in televizorji, a med predstavljenimi izdelki so bili tudi brivniki, mikrovalovne pečice in druga bela tehnika.

  Objavljeno: 22.2.2019 13:35več
 • Umetna inteligenca razpoznava predmete v skoraj popolni temi

  Raziskovalci univerze MIT pogosto premikajo mejo uporabnosti umetne inteligence in algoritmov strojnega učenja. Najnovejši projekt prikazuje, kaj vse je mogoče doseči z uporabo kombinacije klasičnih algoritmov in algoritmov umetne inteligence. S pomočjo tovrstnih algoritmov si lahko obetamo razpoznavo predmetov v zelo slabih svetlobnih razmerah, kot tudi podrobnosti pri posnetkih miniaturnih predmetov, na primer bioloških tkiv.

  Objavljeno: 14.12.2018 01:00več
 • Bliža se dan fotografije 2018

  Po dveh letih se največji fotografski dogodek pri nas vrača na ljubljansko Gospodarsko razstavišče. Šestega oktobra bo tako potekal Dan fotografije, letos bo dogodek sledil svetovnim fotografskih trendom in se posvetil tudi snemanju video posnetkov s fotoaparatom. Na predavanjih bomo lahko poslušali režiserja Rožleta Bregarja, fotografa Arneta Hodaliča in akrobatsko skupino Dunking Devils. Potekale bodo tudi praktične delavnice, te bodo vodili snemalec Oskar Šušteršič, urednik e-Fotografije Matjaž Intihar in fotograf Aleš Bravničar.

  Objavljeno: 27.9.2018 11:00več
 • Adobe z umetno inteligenco nad lažne slike

  Podjetje, ki je ustvarilo vsemogočni program za obdelavo fotografij Photoshop, je napovedalo vojno lažnim slikam na spletu.

  Objavljeno: 25.6.2018 12:00več
 • Canon prodal zadnji klasični fotoaparat

  Canon je iz zaloge prodal svoj zadnji klasični fotoaparat EOS-1V, ki ga je prenehal izdelovati pred osmimi leti.

  Objavljeno: 3.6.2018 10:00več
 • Panasonicova kamera s povečavo in sebčki

  Kompaktne kamere so v nezavidljivem položaju, manj zmogljive od zrcalno refleksnih fotoaparatov in manj priročne od slehernega pametnega telefona. Da nekaj prednosti pred tekmeci vseeno imajo, dokazuje nov Panasonicov model Lumix ZS70.

  Objavljeno: 19.4.2017 08:00več
 • Google izboljšuje algoritem JPEG

  Google je objavil nov algoritem za kompresijo digitalnih fotografij z imenom Guetzli (piškotek po švicarsko), ki omogoča dodatno zmanjšanje slikovnega gradiva za opaznih 35%, pri tem pa povzroča manj artefaktov kot tipično to počne trenutni algoritem JPEG. Prednost novega algoritma je tudi v temu, da je povsem normalno berljiv kot zapis JPEG.

  Objavljeno: 18.3.2017 01:00več
 • Pomočnica za Photoshop

  Adobe je prikazal zanimiv način uporabe digitalne pomočnice, ki lahko uporabniku pomaga urejati digitalne fotografije. V prikazanem prototipu, ki uporablja pomočnico po zgledu Amazonove Alexe ali Applove Siri, lahko uporabnik s pomočjo govorjenih ukazov obrezuje in obrača fotografije, spreminja oblikovno razmerje in jih na koncu samodejno objavi v družabnih omrežjih.

  Objavljeno: 11.1.2017 01:00več
 • Canon napovedal 5D Mark IV

  Canon je štiri leta po splavitvi fotoaparata 5D Mark 3 napovedal njegovega naslednika, model Mark IV. Gre seveda DSLR aparat s tipalom polnega Leica formata, namenjen profesionalnim uporabnikom in zahtevnejšim amaterjem. Novinec bo imel na novo razvito tipalo ločljivosti 30 milijonov pik, občutljivost bo šla do ISO 32.000. Izboljšali so tako sistem ostrenja (sedaj ima 61 ostritvenih točk, od tega 41 križnih) in sistem za merjenje svetlobe. Na voljo bo video ločljivosti 4K (do 4096 × 2160) pri 30 slikah na sekundo, vgradili so NFC in GPS, zaslon zadaj bo občutljiv na dotik, a ne bo vrtljiv. V tujini bo na voljo septembra za ceno okoli 3.500 dolarjev.

  Objavljeno: 25.8.2016 14:00več