Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Oktober 2014 | Teme: pametni telefon, foto, mobilna aplikacija

Slikajmo se!

Okoli tri milijarde ljudi ima telefon z vgrajenim fotoaparatom in vsi ti ljudje s temi napravami fotografirajo. Trenutno vsak dan na Facebook naložimo poldrugo milijardo fotografij. Ker je po svetu okoli dve milijardi pametnih telefonov, je vprašanje, s katerimi aplikacijami to početi, povsem na mestu.

Leta 1999 smo vsi na svetu posneli okoli osemdeset milijard slik, ki smo jih naredili s fotoaparati na film. Ta letnica pomeni vrhunec uporabe filma, kasnejša leta pa je zaznamovala digitalna fotografija. Ta je začela svoj pohod z digitalnimi fotoaparati, a je pravi razcvet doživela z mobilnimi telefoni. Fotoaparati mobilnih naprav so tako napredovali, da je nakup samostojnega žepnega fotoaparata postal nepotreben. Tisti utrujeni rek, češ da je najboljši fotoaparat tisti, ki ga imamo s seboj, je v dobi pametnih telefonov postal eden glavnih razlogov za nakup teh naprav.

Z napredkom strojne opreme in možnostjo razvijanja aplikacij se je na iOSu in Androidu znašla  kopica aplikacij, ki nam skušajo tako ali drugače približati slikanje ali olajšati urejanje fotografij.

Na Applovi strani so stvari dosti bolj preproste, saj iOS pozna le eno privzeto aplikacijo za slikanje,  in ta je privzeto naložena na vsak iPhone in iPad. Na Googlovi strani trga je stvarnost seveda veliko bolj zapletena, oziroma je izbire veliko več, saj vsak izdelovalec operacijski sistem Android preobleče. Tako smo priča več »privzetim« aplikacijam za slikanje, ki od modela do modela navdušujejo ali razočarajo.

Ne glede na aplikacijo bo vedno največji dejavnik za kakovost slike strojna oprema, ki je trenutno pri vseh telefonih najvišjega cenovnega razreda povsem dovolj. Seveda bo ta tehnologija še napredovala in se bomo čez nekaj let zgražali nad kakovostjo slik, posnetih z aktualnimi telefoni, a dejstvo je, da je mogoče danes s pametnim telefonom posneti slike, ki ne bodo razmazane in zrnate, kar je bilo pri starejših pametnih telefonih stalnica. Če je strojna oprema najpomembnejši dejavnik, je aplikacija, v kateri fotografiramo, tista pika na i, ki bi znala povprečno sliko narediti dobro in dolgočasen utrinek spremeniti v zabavnega.

■ Instagram (iOS, brezplačen). Najbrž najprepoznavnejša funkcionalnost Instagrama so filtri, ki jih lahko lepimo čez slike in tako dobimo izdelek, ki je bolj dramatičen ali umirjen od prvotno zajete podobe. Filtri so Instagram res ločili od drugih foto aplikacij, a tisto, kar je to aplikacijo naredilo resnično uporabno, je bila lahkota deljenja slik v družabnih omrežjih. Pred Instagramom je bilo treba fotografijo posneti, nato odpreti ločeno aplikacijo želenega omrežja in jo tam deliti. Instagram je stvari obrnil na glavo, saj smo začeli v Instagramu, tam posneli sliko, jo obdelali in jo nato lahko poslali v več omrežij hkrati. Preprost način deljenja v povezavi s filtri je pritegnil toliko uporabnikov, da je aplikacijo Facebook kupil za dobro milijardo dolarjev in jo v sodobni maniri pustil delovati dokaj samostojno.

Slike, ki jih objavimo na Instagramu, so porezane v kvadratno obliko.

Slike, ki jih objavimo na Instagramu, so porezane v kvadratno obliko.

■ Hyperlapse (iOS, brezplačen). Instagram več kot očitno deluje kot zelo samostojna entiteta, saj je pred kratkim izdal ločeno aplikacijo Hyperlapse, ki omogoča snemanje video posnetkov, ki prikažejo minuto v nekaj sekundah. Osrednja funkcionalnost te aplikacije je stabilizacija posnetka, saj mora progam krčenje oziroma pohitritev posnetka prikazati tako, da lahko razberemo, kaj se na zaslonu dogaja. Rezultati so s tega stališča impresivni, saj na koncu ne dobimo klasično pohitrenega posnetka, temveč prave mini filme, ki ne motijo oči. Stabilizacija in pohitritev imata resda svojo ceno, saj ne gre za najlepše posnetke in se marsikatera podrobnost izgubi, a stabilizacija kljub temu navduši dovolj, da se s Hyperlapsom velja poigrati.  

Minimalistični vmesnik aplikacije Hyperlapse

Minimalistični vmesnik aplikacije Hyperlapse

■ Camera ZOOM FX (Android, omejena brezplačna različica. Premium stane 3,5 EUR). Privzeta androidna aplikacija je od svojih začetkov pred različico 4.0 izjemno napredovala, pred tem pa se je na tržnici znašlo nekaj zelo dobrih nadomestkov, ki znajo še danes postoriti kakšno stvar več. Ena najbolj priljubljenih takih aplikacij je Camera Zoom FX, ki kljub nerodnemu imenu omogoča vrsto možnosti. Izstopa možnost stvaritve kolaža, kar je izvedeno prijazno do uporabnika in, ko se sistema navadimo, je mogoče kolaže več slik ustvarjati brez težav. Camera FX pozna še stvaritev pohitrenih video posnetkov in možnost, da slika le takrat, ko zazna, da je fotoaparat dovolj pri miru. Dodatne funkcionalnosti je mogoče namestiti v obliki brezplačnih in plačljivih dodatkov. Glede na količino možnosti bo vsak našel nekaj zase.

Camera Zoom FX pozna več načinov slikanja in vrsto možnosti za obdelavo zajetih podob.

Camera Zoom FX pozna več načinov slikanja in vrsto možnosti za obdelavo zajetih podob.

■ Camera+ (iOS, 1,5 EUR). To, kar je Camera Zoom FX na Androidu, je Camera+ v operacijskemu sistemu iOS. Gre za eno prvih aplikacij, ki je dostojno nadomestila privzeti program za slikanje na iPhonu. Tako kot Camera Zoom ima tudi Camera+ možnost samosprožilca, stabilizator slike in možnost slikanja več slik zapored. Prav tako imenovano »burst« slikanje pride velikokrat prav ob dokumentiranju dogodkov, ki se hitro odvijajo. Na športni tekmi se ta funkcionalnost vedno izkaže, saj med zajetimi slikami vedno dobimo tako, ki je ostra in je dogajanje lepo zajela.

Camera+ je za iOS naredila to, kar je Camera Zoom FX za Android.

Camera+ je za iOS naredila to, kar je Camera Zoom FX za Android.

■ VSCO Cam (iOS in Android, brezplačen, plačljivi dodatki). Podjetje VSCO je že dolgo znano po dodatkih, ki oplemenitijo namizniške programe za obdelovanje slik in video posnetkov. Ko so se odločili za izdelavo mobilne aplikacije, so bila pričakovanja velika in program ni razočaral. Ponaša se s samosvojim uporabniškim vmesnikom, ki terja nekaj privajanja, ko pa ga enkrat osvojimo, lahko slike obdelamo z lahkoto. O tem, za kako učinkovit sistem gre, priča tudi to, da si ga je za svojo zadnjo posodobitev sposodil Instagram. VSCO Cam pozna še VSCO Grid, ki je album vseh slik, obdelanih z aplikacijo, in je viden tudi v spletu. Količina filtrov in učinkov je zajetna, a je v vgrajeni trgovini mogoče dokupiti posebne pakete tematskih dodatkov. Aplikacija je na voljo tako za iOS in Android in jo velja preizkusiti, saj so rezultati obdelave slike lahko izjemni.

Uporabniški vmesnik aplikacije VSCO Cam je preprost in odlično prilagojen prstom.

Uporabniški vmesnik aplikacije VSCO Cam je preprost in odlično prilagojen prstom.

■ Camera Noir (iOS, 1,5 EUR). Vse aplikacije do zdaj imajo širok spekter funkcionalnosti, ki skušajo izpolniti veliko želja amaterskih fotografov. Camera Noir se slikanja loti zelo nišno, saj omogoča obdelavo slik v črno-beli tehniki. To je sicer mogoče doseči tudi s kakšno drugo aplikacijo, a se količina truda, ki je bil vložen v Camera Noir, pozna ob vsaki sliki, ki jo zajamemo. Gre za preprosto aplikacijo, ki ne pozna veliko nastavitev in sama od sebe ne bo naredila lepe črno-bele slike, v pravih razmerah pa so lahko rezultati impresivni. Prej kot sama aplikacija se pri črno-belih fotografijah znajdemo pred omejitvijo strojne opreme, ki na pametnih telefonih v bolj temnih razmerah še vedno rada zajame premalo informacij.

 Camera Noir ima svojemu poslanstvu primerno preprost vmesnik.

Camera Noir ima svojemu poslanstvu primerno preprost vmesnik.

■ Paper Camera (Android: 1,5 EUR, iOS: brezplačna, z možnostjo dokupa funkcionalnosti). Paper Camera je na mobilnih tržnicah že nekaj časa in predvsem na Androidu gre za dokaj priljubljeno plačljivo aplikacijo. Tako kot Camera Noir je tudi Paper Camera narejena le za opravljanje točno določene naloge. Ta je spremeniti sliko tako, da deluje narisano. Celoten uporabniški vmesnik je narejen kot risba in ga hitro osvojimo. Na izbiro so različni slogi risanja in tu in tam zajamemo fotografijo, ki zna presenetiti. Gre za aplikacijo, ki je ne uporabljamo dosti, a tako kot Camera Noir utegne kdaj priti prav.

Papir in risbe so glavno vodilo vsega, kar počne Paper Camera.

Papir in risbe so glavno vodilo vsega, kar počne Paper Camera.

■ Snapchat (iOS in Android, brezplačen). Ko je govor o aplikacijah za slikanje, se je treba dotakniti tudi Snapchata, ki pa je v svojem jedru zelo drugačen program. Slike, ki jih pošiljamo z njim, se namreč prejemniku pokažejo za največ deset sekund, nato pa se izbrišejo. Izbrišejo se tako nam, ki smo sliko poslali, kot tistemu, ki jo je prejel. Prav ta vgrajena pozabljivost je osrednja draž uporabe Snapchata in ima dodatno prednost, da nam naključne, »mimogrede« narejene slike ne zasedajo prostora. Snapchat je ena tistih aplikacij, ki že nekaj časa burijo duhove, in po priljubljenost sodeč, si ljudje očitno želimo, da bi kakšna naša slika tudi utonila v pozabo.

Slika, obdelana z ocenjenimi programi. Brez različice Snapchat, ki ne shranjuje slik,  in različice Hyperlapse, saj je ta program namenjen videu:

Camera Noir

Camera Noir

Camera ZOOM FX

Camera ZOOM FX

Camera+

Camera+

Instagram

Instagram

Paper Camera

Paper Camera

VSCO Cam

VSCO Cam

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji