Objavljeno: 26.6.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Julij-avgust 2013 | Teme: foto

Canon PowerShot N

Nadvse zanimivo oblikovan in zasnovan aparat PowerShot N naj bi bil po mnenju nekaterih Canonov odgovor na pametne telefone, ki močno napadajo segment žepnih aparatov. V resnici pa gre bolj za zanimiv fotoaparat, ki nima prave konkurence na trgu. Zasnovan je tako, da daje velik poudarek zaslončku, občutljivemu za dotik, in ima le štiri tipke ter dve stikali. In ti so na ohišju presneto dobro skriti.

Majhno kakovostno aluminijasto ohišje aparata je precej težko, zaznamujejo pa ga preproste simetrične poteze in zaslon, ki zaseda vso zadnjo stran. Temu je mogoče tudi prilagajati naklon in, ker je poteza omogočena le v eni smeri, lahko aparat zasukamo tudi za 180 stopinj. Njegova uporabnost ostane praktično enaka, vmesnik na zaslonu se zasuka sam, zamenjajo pa se tako le tipke na straneh. Na levi sicer najdemo tisto za vklop, na desni pa tipko za predvajanje in tisto, ki omogoči povezovanje prek brezžične povezave z drugimi napravami.

Okrog objektiva sta nameščena povsem zamaskirana in iz aluminija izdelana tipka za proženje ter stikalo za zumiranje. Oba sta zasnovana tako, da sta uporabna s spodnje in zgornje strani, predvsem proženje pa je precej nenavadno, saj zahteva potisk obroča proti sredini objektiva in omogoča klasični dve stopnji pomika.

Uporaba zahteva nekaj privajanja in mnogi bodo morda na začetku raje posegli po proženju prek zaslona, ob pomoči katerega sicer izbiramo točko ostrenja oz. objekt, ki mu aparat sledi.

Kakovost objektiva je zelo dobra in tudi motečih popačenj nismo opazili, a nas je kljub dobremu razponu glede na ceno aparata zmotil razmeroma ozek široki kot pri 28 mm. Objektiv je opremljen z dobro stabilizacijo slike, ki pa ji očitamo nekoliko slabšo učinkovitost pri grobih premikih med zajemanjem videa.

Se pa za objektivom skriva zelo kakovostno tipalo, ki premore 12 megapik in je med najboljšimi, kar jih trenutno najdemo na trgu. To velja tako za občutljivost za šum ter za vidne podrobnosti, ki jih v slabše osvetljenih prostorih pričara skupaj z omenjenim in kakovostnim objektivom. Omembe vredna je tudi bliskavica, ki je prav tako skrita, tokrat v pomožni lučki ostrenja. Ker gre za bliskavico LED, je precej podhranjena, a se zelo dobro izkaže predvsem pri fotografiranju od blizu. Bliskavica je uporabna tudi kot luč pri zajemanju kakovostnega HD videa.

Gre za precej zanimiv aparat, ki je zaprt v kakovostno in prestižno ohišje ter prikazuje povsem spremenjen način upravljanja. Kljub temu da terja kar nekaj privajanja, postane nepogrešljiv, ko ga osvojimo. A cena aparata je glede na ponujeno precej visoka, poleg tega mu mnogi očitajo slabe elemente iz obeh svetov – tako pametnomobilnega kot tudi fotografskega. Za takšno ceno najdemo naprave, ki vsebujejo več kreativnih možnosti, in veliko boljšo povezljivost, a malo katera ponuja tako inovativno in zabavno zasnovo kot Canon N.

Canon PowerShot N

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28–224 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,0–5,9; ostrenje 1 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 0,9 m; ISO: samodejno ali ročno (80–6400).

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 285 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Samosvoja zasnova in oblikovanje, kakovost fotografij in videa, trdnost ohišja.

✗    Uporaba zahteva privajanje, šibka bliskavica, razporeditev tipk ob držalu paščka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji