Objavljeno: 26.6.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Julij-avgust 2013 | Teme: foto, tiskalnik

Čemu nam bo fotostudio ...

… ko pa imamo pametni telefon in Canon Selphy CP 900? Canonov mali tiskalnik po zaslugi vgrajene povezave Wi-Fi in Canonove aplikacije za mobilne naprave ponuja udobno tiskanje doma, neposredno po samem zajemanju. In to kar prek telefona ali pa fotoaparata z vgrajeno povezavo Wi-Fi. Hitra alternativa fotostudiu, a tudi precej draga.

Canon Selphy CP 900 prihaja iz družine Canonovih termosublimacijskih tiskalnikov, ki se ponašajo z razmeroma nizko ceno in dobro kakovostjo izpisa, a na žalost tudi z visoko ceno izpisa fotografij. Večina izdelovalcev je nad razvojem teh izdelkov, namenjenih potrošnikom,  že obupala, a Canon zaradi ugodnih cen samih tiskalnikov očitno še vedno najde dovolj simpatizerjev. Trenutno imajo v ponudbi dva modela, enega brez povezave Wi-fi in tokrat preizkušeni CP 900, ki omogoča tiskanje prek brezžičnega omrežja.

Gre za kompakten in precej lično oblikovan izdelek, ki je na voljo v črni ali beli barvi in premore barvni zaslonček. Tako omogoča tudi tiskanje s pomnilniških kartic in ključkov USB, prilagajanje nastavitev pa je ob pomoči enostavnih Canonovih menujev, razen vnašanja daljših gesel, precej enostavno.

Najuporabnejša pa je takšna naprava ravno zaradi povezave Wi-Fi, saj se lahko nanjo povežemo z različnimi napravami, kadar je Selphy dovolj blizu, in Canon je s to rešitvijo skoraj zadel žebljico na glavico. Posebej velja izpostaviti pametne naprave, ki jim je namenjena Canonova aplikacija, ki omogoča tiskanje iz albumov in zajemanje fotografij z neposrednim izpisom. Druga možnost so novejši Canonovi fotoaparati, ki prav tako omogočajo povezovanje in tiskanje prek omrežja Wi-Fi.

Vse lepo in prav, a glavna težava nastane ravno pri povezljivosti, saj Selphy CP900 ne ponuja neposrednega tiskanja, temveč je večinoma vmes potrebna dostopna točka. Bo že držalo, da je povezovanje v načinu Ad-hoc brez dostopne točke sicer omogočeno, a kaj, ko veliko pametnih telefonov takšnega tiskanja ne podpira. To je tudi glavni razlog, da povezava Wi-fi nima prave vrednosti, saj bi bila uporabnost tiskalnika zelo podobna tudi prek ožičene omrežne povezave. Z boljšim izkoristkom vmesnika Wi-fi bi bila uporabniška vrednost takšne naprave veliko boljša. Mimogrede, v idealnem svetu bi si zaradi kompaktnega ohišja tiskalnika želeli tudi delovanje ob pomoči akumulatorja.

Če tiskamo majhno število fotografij, je takšna naprava zelo primerna, saj so fotografije natisnjene s takim tiskalnikom na videz zelo podobne tistim, ki jih dobimo iz fotostudia, brez robov in izdelane takrat, ko si jih zaželimo. Poleg tega tehnologija tiskanja omogoča, da tiskalnik stoji tudi dlje časa nerabljen in ohrani kakovost tiska, saj je barva shranjena v trdnem stanju. Povsem predvidljiva je tudi cena tiska in uporabnik lahko natančno predvidi, kdaj bo ostal brez tiskarniškega gradiva, saj je papir naprodaj skupaj s kartušo, ker komplet vedno zadostuje za točno določeno število fotografij ne glede na pokritost. Kakovost izpisa je primerljiva z veliko dražjimi napravami, a smo tu in tam opazili kakšno (sicer manj izstopajočo) prečno črto.

Tak je vmesnik aplikacije za pametne naprave iOS.

Tak je vmesnik aplikacije za pametne naprave iOS.

Za odtis vseh treh barv in zaščitne folije, ki naj bi po Canonovih zagotovilih fotografije varovala 100 let, potrebuje Selphy CP 900 okroglo minuto, pa tudi za več zaporednih fotografij porabi enako časa na posamezen izpis. Kot smo omenili, pa je cena takšnih izdelkov precej visoka, saj bo sleherni stal kar 41 centov, to pa je nekajkrat dražje kot za fotografije zahteva povprečen fotostudio. A tudi tiskanje s telefona takoj po zajemanju je posebej zabavna izkušnja, cena same naprave pa je postavljena na razumnih 112 evrov. In ne pozabimo, da že sama pošiljka iz fotostudia terja nekaj evrov. Zato je za manjše količine tak tiskalnik uporaben, za večje količine pa je pametneje počakati nekaj dni in tiskanje prepustiti profesionalcem.

Canon Selphy 900

Termo-sublimacijski foto tiskalnik.

Vmesniki: USB, PictBridge, bralnik pomnilniških kartic, Wi-fi.

Cena: 112 EUR.

Cena natisnjene fotografije: 41 centov.

Prodaja: www.canon.si.

✓    Preprosta raba, tiskanje prek omrežja Wi-fi z različnih naprav, cena naprave, mere.

✗    Razmeroma visoka cena fotografije, občasne črte na fotografijah, večina naprav za brezžično tiskanje zahteva dostopno točko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji