Teme - EU

 • Tudi Bing uvaja možnost izbrisa

  Po tem, ko so pri Googlu uvedli formular, s katerim lahko prebivalci EU zahtevamo, da se iz iskalnih rezultatov izbriše zastarele ali irelevantne zadetke, so podoben formular uvedli tudi pri Microsoftu. Ta se seveda nanaša na rezultate v njihovem iskalniku Bing. Pri Googlu so sicer odločitev sodišča kritizirali, Microsoft pa je javno še ni komentiral. Microsoftov formular je sicer na voljo na tej povezavi.

  Objavljeno: 17.7.2014 10:00več
 • Estonske elektronske volitve naj ne bi bile dovolj varne

  Po besedah neodvisnih raziskovalcev naj bi bil Estonski sistem elektronskega glasovanja, ki ga nameravajo uporabljati tudi za volitve v evropski parlament, premalo varen. Pravijo, da bi lahko prišlo do ponarejanja rezultatov, bodisi s strani tujih interesov, ali pa kandidatov, ki bi lahko najeli hekerje. Varnostne pomanjkljivosti so zaznali med lokalnimi volitvami oktobra lani. Med drugim so uradniki prenašali programsko opremo preko nezaščitenih spletnih povezav, uporabljali kode PIN in gesla pred kamerami in nameščali programsko opremo na nezaščitene računalnike.

  Objavljeno: 16.5.2014 09:00več
 • Evropska direktiva o hrambi prometnih podatkov neustavna

  Sodišče EU je včeraj odpravilo evropsko direktivo o hrambi telekomunikacijskih prometnih podatkov, ker predstavlja nesorazmeren poseg v neodtujljivo človekovo pravico do zasebnosti in zaščite osebnih podatkov. Direktiva 2006/24/EC je s tem prenehala veljati in šteje, kakor da nikoli ni bila veljavna.

  Objavljeno: 9.4.2014 06:00več
 • Evropa hoče zaprt internet, ZDA besne

  Ameriška agencija za trgovino (USTR) je konec minulega tedna izdala poročilo o spoštovanju trgovinskih sporazumov na področju telekomunikacij, v katerem je pošteno okrcala Evropo zaradi njenih želja po lastnem internetu. ZDA poudarjajo, da bi lahko kakršnikoli ukrepi v tej smeri povzročili neupravičeno izključevanje tujih ponudnikov storitev.

  Objavljeno: 9.4.2014 05:00več
 • Konec mobilnega gostovanja po EU?

  S prvim julijem se bodo ponovno znižale cene za mobilno gostovanje znotraj Evropske Unije, v pripravi je tudi uredba, ki bi cene gostovanja izenačila s cenami znotraj držav. O uredbi bodo danes glasovali v pristojnem odboru evropskega parlamenta, če bo potrjena bodo o njej v parlamentu predvidoma glasovali tretjega aprila.

  Objavljeno: 18.3.2014 12:00več
 • Evropa zaostruje varnostno politiko

  Evropski parlament je sprejel dopolnitev direktive, ki prinaša strožje kazni za spletne kriminalce. V primerjavi s prvotno direktivo iz leta 2005 ta precej bolj natančno naslavlja specifična kriminalna dejanja in zanje odreja specifične strožje kazni.

  Objavljeno: 5.7.2013 01:00več
 • Nova preiskava proti Googlu

  Google je deležen nove preiskave poslovne prakse v Evropski uniji, tokrat zaradi svojega početja na področju operacijskega sistema Android. Formalno pritožbo je vložila skupina podjetij z imenom FairSearch, v kateri so Microsoft, Nokia, Oracle in drugi.

  Objavljeno: 10.4.2013 01:00več