Teme - EU

 • Zavora za ukinitev stroškov gostovanja v EU

  Iz Bruslja prihaja neprijetno presenečenje za uporabnike mobilnih storitev. Predstavniki lokalnih vlad držav EU so namreč prelagali moratorij za uveljavitev ukinitve stroškov gostovanja mobilnih storitev, kar je že bilo izglasovano v evropskem parlamentu aprila 2014 in bi moralo biti povsod dokončno uveljavljeno konec 2015.

  Objavljeno: 5.3.2015 01:00 | Teme: mobilni, EU, telekomunikacije
 • V iTunes možnost vračila nakupa

  Applovi uporabniki v Evropski Uniji smo dobili čez praznike novo koristno možnost – sedaj si lahko o nakupu v spletni trgovini iTunes v štirinajstih dneh po nakupu premislimo. Novost je prišla s strani Appla brez kakršnih koli objav, je pa zapisana v novih pogojih uporabe. Seveda velja omeniti, da imajo uporabniki Androida tovrstno možnost v Google Play že dolgo časa, je pa tam čas vračila omejen na dve uri.

  Objavljeno: 2.1.2015 12:00 | Teme: EU, apple
 • Evropski parlament proti Googlu

  Evropski parlament je sprejel zgodovinsko (prvo) resolucijo o razdelitvi velikega podjetja. Gre za spletnega giganta, ameriško podjetje Google. Člani parlamenta so glasovali 458 proti 173 v prid razdelitvi Googla. Evropski parlament seveda nima moči, da bi izglasovano resolucijo udejanjil, je pa z glasovanjem poslal močan signal protimonopolni komisiji, ki Američane preiskuje v zvezi s prikazom rezultatov v iskalniku, uporabo tujih vsebin, prevlado v oglaševanju ter omejitvah, s katerimi Google otežuje sodelovanje oglaševalcev z drugimi ponudniki (beri: iskalniki). Štiriletne preiskave, ki nakazuje precejšnje nezadovoljstvo Evrope z ravnanjem spletnega velikana, ni konca. Ker skupnega jezika doslej niso našli, grozi Googlu več milijardna denarna kazen. Google je na evropskem ozemlju izrazit monopolist, ki pobere kar devetdeset odstotkov iskanega prometa, zato je skrb Evropske unije razumljiva.

  Objavljeno: 28.11.2014 07:00 | Teme: EU, google
 • Evropejci želimo biti pozabljeni tudi izven meja EU

  Evropska unija od podjetja Google zahteva, da tako imenovano pravico do pozabe razširi na domene izven področja sprva določenih držav. Uporabnikov, ki bodo izrazili željo, da spletni velikan izbriše njihove osebne podatke iz iskalnika, tako ne bo moč najti niti na domeni .com. Spomnimo, da se je Google uklonil zahtevi EU in v iskalnikih osemindvajsetih držav Unije ter članicah EFTA (Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica) začel brisati neželene povezave. Slednje je še vedno moč najti v globalnem iskalniku Google.com, zato Evropska unija od Googla zahteva razširjeno akcijo. Pri spletnem velikanu z razvojem dogodkov niso najbolj zadovoljni, saj manj podatkov pomeni tudi manj obiska. Skupaj z vojsko odvetnikov preučujejo, kako ugoditi sodno podkrepljeni zahtevi, a obenem zadržati čimveč informacij na svojem mestu.

  Objavljeno: 27.11.2014 11:00 | Teme: EU, google, iskalnik
 • EU pripravlja nove ukrepe proti Googlu

  Po tem, ko je Evropska unija od Googla zahtevala možnost, da izbriše oziroma »pozabi« osebne podatke o uporabnikih, zdaj pripravljajo nove ukrepe. V parlamentu je na mizi osnutek zahteve, po kateri bo moral Google ločiti svoj posel povezan s spletnim iskalnikom od drugih spletnih storitev, ki jih nudi.

  Objavljeno: 22.11.2014 01:00 | Teme: google, EU
 • Evropa poučuje Google

  Evropska unija se že od leta 2012 prereka z družbo Google kar se tiče ravnanja z osebnimi podatki in glede pravice do zasebnosti uporabnikov spletnih storitev. Po številnih preiskavah, grožnjah s tožbami in poskusi poravnave, so zdaj v EU ubrali drugačno taktiko.

  Objavljeno: 28.9.2014 01:00 | Teme: google, EU
 • Tudi Bing uvaja možnost izbrisa

  Po tem, ko so pri Googlu uvedli formular, s katerim lahko prebivalci EU zahtevamo, da se iz iskalnih rezultatov izbriše zastarele ali irelevantne zadetke, so podoben formular uvedli tudi pri Microsoftu. Ta se seveda nanaša na rezultate v njihovem iskalniku Bing. Pri Googlu so sicer odločitev sodišča kritizirali, Microsoft pa je javno še ni komentiral. Microsoftov formular je sicer na voljo na tej povezavi.

  Objavljeno: 17.7.2014 10:00 | Teme: microsoft, EU
 • Estonske elektronske volitve naj ne bi bile dovolj varne

  Po besedah neodvisnih raziskovalcev naj bi bil Estonski sistem elektronskega glasovanja, ki ga nameravajo uporabljati tudi za volitve v evropski parlament, premalo varen. Pravijo, da bi lahko prišlo do ponarejanja rezultatov, bodisi s strani tujih interesov, ali pa kandidatov, ki bi lahko najeli hekerje. Varnostne pomanjkljivosti so zaznali med lokalnimi volitvami oktobra lani. Med drugim so uradniki prenašali programsko opremo preko nezaščitenih spletnih povezav, uporabljali kode PIN in gesla pred kamerami in nameščali programsko opremo na nezaščitene računalnike.

  Objavljeno: 16.5.2014 09:00 | Teme: EU
 • Evropska direktiva o hrambi prometnih podatkov neustavna

  Sodišče EU je včeraj odpravilo evropsko direktivo o hrambi telekomunikacijskih prometnih podatkov, ker predstavlja nesorazmeren poseg v neodtujljivo človekovo pravico do zasebnosti in zaščite osebnih podatkov. Direktiva 2006/24/EC je s tem prenehala veljati in šteje, kakor da nikoli ni bila veljavna.

  Objavljeno: 9.4.2014 06:00 | Teme: EU
 • Evropa hoče zaprt internet, ZDA besne

  Ameriška agencija za trgovino (USTR) je konec minulega tedna izdala poročilo o spoštovanju trgovinskih sporazumov na področju telekomunikacij, v katerem je pošteno okrcala Evropo zaradi njenih želja po lastnem internetu. ZDA poudarjajo, da bi lahko kakršnikoli ukrepi v tej smeri povzročili neupravičeno izključevanje tujih ponudnikov storitev.

  Objavljeno: 9.4.2014 05:00 | Teme: EU, internet

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

WgtTlaQnT-o

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji