Objavljeno: 19.11.2018 07:00

Google News bo v Evropi morda ukinjen

Kot kaže, se obeta nov zaplet glede odnosov med Evropsko Unijo in spletnim velikanom Google. Predstavniki ameriške družbe ne želijo izključiti možnosti, da bi zaradi napovedane spremembe v evropski zakonodaji na območju celotne EU izklopili spletni servis Google News, ki agregira povzetke novic ustvarjenih s strani drugih medijev. Nova zakonodaja namreč predvideva obdavčitev storitev, ki objavljajo vsebine povezane z drugimi viri.

Spomnimo se, da je leta 2014 podobno uredbo sprejela Španija, nakar je Google v tej državi izključil storitev Google News. Spletne statistike kažejo, da je nov zakon tam imel negativne posledice za španske novičarske medije, saj od tedaj tam beležijo manjši obisk novičarskih spletnih strani, kot v preteklosti.

Odnos med družbo Google in avtorji novic je že lep čas predmet številnih polemik. Avtorji spletnega velikana obtožujejo, da mastno služi s prodajo oglasov tudi na račun agregiranja vsebin in prikaza spletnih rezultatov gradiva, ki ga ustvarjajo drugi, a pri tem niso nič poplačani. Po drugi strani pa so spletne strani avtorjev novic odvisne od Googlovih storitev, kot sta News in sam iskalnik, saj te močno prispevajo k povečanju obiskov in prihodkov.

Predstavniki družbe Google trdijo, da še niso sprejeli nobene končne odločitve in da bodo počakali končno besedilo predlagane zakonodaje. Pri tem seveda močno lobirajo, da bi jim ne bilo treba plačati dodatnih davkov za prikaz tovrstnih vsebin. Strokovnjaki s področja spletnih medijev, tudi ameriški, po drugi strani trdijo, da je EU ena redkih organizacij, ki so dovolj velike, da se postavijo po robu interesom velikih korporacij, kot je Google. In branijo neodvisne medije, ki v senci velikanov težko živijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji