Objavljeno: 29.9.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2020

Panasonic Lumix S1H

Panasonic je pred enim letom na trg poslal novo »S« serijo zmogljivih brezzrcalnih aparatov s tipali polnega formata. Takrat so predstavili »klasični« aparat za široko uporabo S1 in model S1R s tipalom višje ločljivosti (ta ima tipalo z 47 milijonov pik namesto 24), namenjen studijski rabi. Zdaj pa smo na preizkus dobili še tretjega člana družine, model S1H. Ta odkrito meri na snemalce videa, saj ponuja goro funkcij, s katerimi se kosa s profesionalnimi video kamerami.

S1H ohranja razmeroma veliko in težko ohišje svojih sorodnikov. Gre za brezzrcalni aparat, ki je večji od tekmecev, torej Sonyjevih aparatov Alpha, Nikonove serije Z in Canonove EOS R. Novi model je celo malenkost večji in težji od sedanjih dveh modelov. Največja razlika je v globini aparata, torej v debelini med zaslonom na zadnji strani in bajonetom na prednji.

Pod zaslonom je namreč vgrajen ventilator, ki skrbi za aktivno hlajenje tipala, s čimer omogoča časovno neomejen zajem videa. Kljub hladilnim režam na strani je aparat še vedno zaščiten pred vremenskimi vplivi. Zaslon na zadnji strani je nameščen na vrtljivem tečaju, ta pa na dvižni ploščici. To omogoča zelo fleksibilno postavitev zaslona, ki hkrati ne posega v vmesnike na levi strani aparata.

Tipk in funkcijskih kolesc je po ohišju več kot dovolj, spet pa opazimo nekaj posebnosti, namenjenih zajemu videa. Najočitnejši sta živo rdeči tipki za zagon videa (seveda lahko za to uporabimo tudi prožilec). Ena je na zgornji desni strani, bolj nenavadna pa je tipka na prednji strani aparata, v levem vogalu pod bajonetom. Ta je izredno koristna, ko je aparat na stativu, po možnosti imamo na njem priključene še kakšne dodatke ali pa snemamo sami sebe.

Spredaj in zadaj sta tudi statusni lučki, ki opozarjata na aktivno snemanje. Nastavimo lahko delovanje le ene izmed njiju, obeh hkrati ali pa obe izključimo. Na zgornji strani je klasični statusni zaslon, ki je večji kot pri drugih dveh aparatih te serije. Ponuja močan kontrast, za delo v temnih pogojih pa seveda tudi osvetlitev od zadaj, izbiramo pa lahko med prikazom fotografskih ali videografskih podatkov.

Zadnja večja sprememba pa sta reži za kartice SD. Aparata S1 in S1R namreč ponujata eno režo za kartice SD in eno za hitrejše (in tudi dražje ter bolj redke) kartice XQD. Tu je možnost dveh kartic SD bistveno bolj smiselna, saj so potrebe po hitrosti pisanja pri video posnetkih manjše, tudi če snemamo pri višjih ločljivostih.

Največji format, ki ga aparat zmore, je 6K, torej 5.952 × 3.968, pri 24 slikah na sekundo in s podatkovnim tokom 200 Mb/s. Ta način bo uporaben predvsem za naknadno izrezovanje, bolj pogosto bo snemanje v pravem 4K (4.096 × 2.160). Pri tem lahko izberemo snemanje s celotnim tipalom (kjer se ne uporabi vseh svetlobnih pik) ali z izrezom, konkretno s formatom Super35 ali 1 : 1, kjer se uporabi slabih devet milijonov svetlobnih pik, brez izpuščanj vmesnih. Največji podatkovni tok je 400 Mb/s, podprta sta kodeka H.264 in H.265, oboje pri snemanju 4 : 2 : 2 in 10-bitni barvni globini.

S stališča fotografije novinec ne prinaša nobenih resnih prednosti v primerjavi z modelom S1 – tipalo je enako, dodan je le nizkopasovni filter proti t. i. učinku moire, kar je za fotoaparat, namenjen predvsem zajemu videa, razumljivo.

V svetu zmogljivih fotoaparatov je novi S1H enostavno eden najboljših modelov za snemanje videa. Kot zanimivost omenimo, da je prvi fotoaparat, ki so ga pri Netflixu potrdili za snemanje vsebin v ločljivostih 4K. Med resnejšimi konkurenti je sicer Panasonicov lastni GH5S – ta seveda uporablja manjše tipalo in se slabše znajde v slabih svetlobnih pogojih, seveda pa bo imel prednost tam, kjer potrebujemo več globinske ostrine. Manjši model ponudi večino naprednih video funkcij, seveda po občutno nižji ceni.

Panasonic Lumix S1H

Kaj: brezzrcalni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi

Ločljivost: Do 6.000 × 4.000.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,6 × 23,8 mm, CMOS.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 3.999 EUR (ohišje)

Za: Kakovost ohišja, upravljanje, funkcije za zajem videa.

Proti: Cena, velikost in teža.

Citat: Pod zaslonom je vgrajen ventilator, ki skrbi za aktivno hlajenje tipala, s čimer omogoča časovno neomejen zajem videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji