Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Matej Šmid | Monitor November 2013

Računalnik na zapestju

Če ste malce starejše generacije, se boste še spomnili časov, ko so ročne ure postale »digitalne« in sčasoma pridobile celo »računalnik« oz. kalkulator, s katerim smo si pomagali v šoli. Če pripadate mlajši generaciji, pa najverjetneje sploh ne veste, kaj je ročna ura. To je za podjetja, ki bi vam jo rada prodala, ključna težava.

Začelo se je tako, kot se zadnja leta v tehnološkem svetu začne marsikaj. Pred nekaj leti so se razširile govorice, da Apple razvija pametno ročno uro, nekakšen iWatch, ki bo seveda, spet, revolucionaren, tako kot so bili iPodi, iPhoni in iPadi. Iz govoric ni bilo nič (še vedno ne), so pa zadostovale, da so se drugi tehnološki velikani splašili in se lotili svojih »pametnih« ur. Če drugega ne, bi lahko ob splavitvi jabolčne ure rekli, da so jo oni vsekakor razvili prej … Čeprav, resnici na ljubo, je s to tematiko že leta 2004 poskušal tudi Microsoft. In s svojimi urami Spot (www.monitor.si/spot) neslavno propadel.

Danes imamo tako na trgu nekaj pametnih ur, ki so tam le zato, ker je nekdo moral prehiteti Apple, obenem pa ni zelo natančno razmislil, za kaj naj bi jih uporabniki sploh uporabljali. Taki sta tudi uri Sony Smartwatch2 in najnovejša Samsung Galaxy Gear, ki smo ju preizkusili tokrat.

Jaz sem ura

Samsung in Sony nista edina, ki sta se lotila pametnih ur. Že spomladi smo tako preizkušali uro I'm watch, članek in video predstavitev o tem si lahko preberete na www.monitor.si/clanek/jaz-sem-ura. Govori pa se, da svojo uro (spet) razvija tudi Microsoft. »Govorice« so jo poimenovale kar Surface Watch.

Samsungovo orodje

Samsung Electronics je v zadnjih letih postalo tako veliko podjetje, da ima na voljo tudi zelo veliko denarja za marketing, kar je lepo videti v »govoricah«, ki začnejo krožiti pred splavitvijo vsakega njihovega izdelka. Tudi o uri, ki naj bi jo Samsung razvijal, se je »govorilo« že kar dolgo, na letošnjem berlinskem sejmu IFA pa je Galaxy Gear končno ugledal luč sveta.

Splošen vtis ob predstavitvi je bil (kljub velikim marketinškim vložkom) mlačen, a se napravica na nekoliko daljšem preizkusu izkaže kot zanimiva, četudi še vedno ne pretirano uporabna. Sploh za 300 evrov, kolikor zahtevajo zanjo.

Prvi vtis je odličen, Gear se ponaša z lepim oblikovanjem (jekleno ohišje), odličnim 1,63-palčnim (4,1 cm) zaslonom AMOLED (320 × 320 pik) in fotoaparatom ločljivosti 4 megapike, ki je nameščen na pritrditveni pas. Slednji je žal nekoliko plastičen (sploh v oranžni barvi, ki smo jo imeli mi, ni videti ravno »dizajnerski«), a udoben. Ura ima samo eno tipko, s katero jo lahko prižgemo, drugače pa s tipali poskrbi, da se zaslon prižge avtomatsko, ko roko z uro dvignemo pred oči (to ročne ure omogočajo že leta in celo desetletja, pa vendar, deluje odlično).

Uporabniški vmesnik ure v celoti temelji na delu s prsti (z enim ali dvema). To pomeni, da se moramo priučiti nekaj osnovnih potegov, po tem pa upravljanje deluje odlično in logično. Na zaslonu imamo večinoma vedno le eno veliko ikono, ki predstavlja program, s potegi levo-desno se premikamo med programi, s potegi gor-dol pa med možnostmi posameznega programa. Majhen zaslon seveda ne omogoča vnašanja besedila, zato v resnici skoraj vse, kar zadeva uro, opravimo prek pametnega telefona, povezanega z bluetoothom.

Uporabniški vmesnik Galaxy Gear je zelo dobro zasnovan in grafično dovršen. Zabavno je, da lahko z uro tudi telefoniramo. Če je le telefon dovolj blizu, da deluje povezava Bluetooth.

Uporabniški vmesnik Galaxy Gear je zelo dobro zasnovan in grafično dovršen. Zabavno je, da lahko z uro tudi telefoniramo. Če je le telefon dovolj blizu, da deluje povezava Bluetooth.

Slednji je trenutno lahko zgolj in samo najnovejši Galaxy Note 3, kmalu bodo podprti tudi nekateri drugi Samsungovi telefoni (S3, Note 2 …) oz. so z nadgradnjo na beta različice strojne programske opreme na Android 4.3 že. To je seveda velika težava – kupili ste uro za 300 evrov in deluje le v povezavi s točno določenim telefonom, ki spet stane 600–700 evrov. V resnici ni nobenega tehnološkega razloga, da Gear ne bi deloval z vsakim telefonom Android (kot dokazuje naš preizkus Sony Smartwatch 2), gre le za odločitev Samsungovega marketinškega oddelka.

Iz telefona v uro tudi nameščamo programe, oz. jih povezujemo s storitvami. Že v osnovi so na voljo pregledovalnik fotografij (le tistih, ki smo jih naredili s samo uro), program za snemanje zvočnih zapisov (deluje super), program za fotografiranje in snemanje (izdelki so, hm, povprečni, če so svetlobne razmere dovolj dobre), zapisovalnik korakov (pedometer) in še kaj. In seveda program, ki poskrbi, da je ura tudi pravi mali (skoraj) telefonski sprejemnik. Ob telefonskem klicu namreč zabrni tudi ura in s potegom zelenega »gumba« na njej lahko klic tudi sprejmemo in se s kličočim pogovarjamo v slogu Star Treka. Seveda lahko z ure tudi kličemo, na enak način. No, vprašanje je, ali bo to kdo tudi res počel, ker je videti nekako preveč, hm, startrekovsko.

Na voljo je tudi nekaj dodatnih programov, a so vsi po vrsti na voljo na Samsungovi lastni tržnici, ne pa v trgovini Play. Tako lahko za silo pregledujemo statuse s Facebooka in Twitterja in celo pošto Gmail. Program Gear Manager, ki se v telefon ob nameščanju ure (prek značke NFC) namesti samodejno, je sicer zelo enostavno uporabljati, a je včasih malce uporabniško zmeden (dva ločena gumba za nastavljanje).

Z Gearom smo imeli tudi nekaj težav. Tako nam med preizkusom ura nikakor ni hotela prikazati naših stikov s telefona, med preizkusom pa je enkrat tudi izgubila povezavo s telefonom. Pomagal je nov  zagon, res pa je, da ne vemo, ali telefona (Note 3) ali ure, ker smo hkrati opravili oboje. Grajati moramo tudi način polnjenja ure (rekli bi, da bo to treba postoriti vsake 4 dni), saj ura nima običajnega polnilnega vhoda mikro USB, temveč ga ima posebno zunanje ohišje, v katero moramo zapreti uro, ko jo želimo polniti. Čudaška odločitev, zaradi katere bomo morali na potovanjih v torbi nositi še en »polnilec« več. Še bolj čudaška odločitev – čip NFC, s katerim dejansko enostavno povežemo telefon uro, v resnici ni v sami uri, temveč – v polnilnem ohišju. Videti je, da se je Samsungu kar nekoliko preveč mudilo.

Gear v resnici deluje. Je simpatična ura, celo manjša od običajnih »digitalnih« ur Casio (G-Shock), a bi res težko rekli, zakaj bi jo komu priporočili. V resnici se nam je zdela še najuporabnejša kot »odklenjevalnik« telefona. Ko smo bili z uro blizu telefona, je bil odklenjen, ko smo se oddaljili, pa se je vklopil močnejši zaklepni mehanizem, npr. odklep s kodo PIN. Bližina obeh naprav je tudi sicer tisto, kar je nujno – brez telefona je Gear v resnici le precej »neumna« ura, nič boljša od običajnih ur. Zato pa veliko dražja.

Samsung Galaxy Gear

Kdo: www.janustrade.si.

Cena: 300 EUR.

✓    Zelo dobro oblikovanje, odličen zaslon.

✗    Omejena uporabnost, cena. Združljiv (bo) samo z nekaterimi Samsungovimi telefoni.

Pametna ura, drugič

Sonyjeva pametna ura je zakorakala že v drugo generacijo, prvi Smartwatch je bil predstavljen že lani. Smartwatch 2 je precej izboljšan model in v resnici precej drugačen od Samsungove rešitve.

Ura je precej velika, debela in masivna, k občutku masivnosti pa še dodatno pripomore težak kovinski pas. Po zunanjem videzu Gearu ne seže niti do pasu, tudi zaslon je precej slabši. Zaslon LCD niti približno ni tako svetel kot Gearov AMOLED in ima tudi nižjo ločljivost, 220 × 176 pik. Tudi avtomatskega vklopa osvetlitve ob dvigu roke nam ni uspelo nastaviti, res pa je, da ura stalno prikazuje čas, tudi ko osvetlitev ni vklopljena. Smartwatch2 nima vgrajenega fotoaparata, ura tudi ni namenjena (startrekovskemu) telefoniranju, temveč ob klicu omogoča le zavrnitev klica oz. zavrnitev s (prenastavljenim) sporočilom SMS.

Sonyeva ura je manj dodelana, vendar ima na voljo veliko več aplikacij neodvisnih razvijalcev. Med drugim si lahko omislimo prikaz trenutne lokacije na zemljevidu in branje e-pošte. Vendar le, če je telefon dovolj blizu...

Sonyeva ura je manj dodelana, vendar ima na voljo veliko več aplikacij neodvisnih razvijalcev. Med drugim si lahko omislimo prikaz trenutne lokacije na zemljevidu in branje e-pošte. Vendar le, če je telefon dovolj blizu...

Po drugi strani smo bili navdušeni nad tem, da ura deluje z vsakim telefonom Android. V telefon je treba le namestiti ustrezen program, ta pa potem poskrbi za nameščanje še dodatnih programskih paketov. Iz telefonskega programa (Smart Connect) potem poskrbimo za nameščanje dodatnih programov na uro. Povezava teče tudi v nasprotni smeri, ko klik kakega urnega programa poskrbi, da se na telefonu odpre izbirno okno, s katerim ga do konca nastavimo.

Da, programski del ure in podpora neodvisnih razvijalcev je tisto, kar naredi Smartwatch že skorajda uporaben. Na tržnici Play smo namreč našteli kar 138 programov, ki so napisani za Sonyjevo uro. Iskanje v Playu in nameščanje teh programov poteka neposredno iz programa Smart Connect in nasploh deluje odlično. Med programi, tudi brezplačnimi, smo našli kar nekaj zanimivih. Omenimo le program, ki na uri izrisuje naš položaj na zemljevidu (seveda pri tem uporablja telefonsko podatkovno povezavo in telefonski GPS), športni program za tek (Runtastic), vremenski program, program za nadzor fotoaparata telefona na daljavo in še kaj. Odlično deluje tudi pregled klicanih in kličočih telefonskih številk (povezava s stiki v telefonu deluje) in celo branje pošte Gmail, ki pa ne podpira oblikovanja HTML, a to je zaradi majhnega zaslona logično.

Kljub tej zapisani pohvali pa moramo žal tudi za Smartwatch zapisati, da nam ni čisto jasno, čemu bi ga imeli. Četudi stane precej manj kot Gear. Res je zanimiva in zabavna igrača, težko pa si predstavljamo, da bi nam nadomestil običajno ročno uro. Sploh pa si težko predstavljamo, da bi katerakoli izmed preizkušenih ur prepričala današnjo mladež, ki ročnih ur sploh ne uporablja.

Sony Smartwatch 2

Kdo: www.aim-high.si.

Cena: 190 EUR.

✓    Zelo veliko dodatnih programov, združljivost z vsemi telefoni Android, enostavno upravljanje in povezovanje.

✗    Nekoliko masivna izdelava, ni avtomatskega vklopa. Ni fotoaparata, ni možnosti sprejetja telefonskega klica. Nekoliko slabši zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji