Teme - zakonodaja

 • Kalifornija predpisuje močna gesla

  V Kaliforniji so po hitrem postopku (potrebna sta bila le približno dva tedna) sprejeli zakon, ki proizvajalcem računalniških internetno povezanih naprav narekuje implementacijo mehanizmov za zagotovitev močnejših, predvsem pa unikatnih gesel.

  Objavljeno: 8.10.2018 08:00več
 • EU si ne želi novega škandala

  Evropska unija pripravlja amandma, s katerim bi v prihodnje oglobili politike, ki bodo na spletu zbrane podatke zlorabili v svojo korist.

  Objavljeno: 27.8.2018 10:00več
 • Kako je policija leta zavajala s stroški gradnje in zmogljivostjo sistema Tetra

  Napačne in celo namerno sfrizirane ocene o zmogljivosti sistema Tetra ogrožajo varnost policijskih komunukacij in s tem tudi varnost države.

  Objavljeno: 28.11.2015 08:00več
 • Fiasko prenove informacijskega sistema davčne uprave z desetmilijonsko škodo

  Nekdanja davčna, zdaj finančna uprava, je za tri četrtine plačane dobila le tretjino opravljene prenove informacijskega sistema. Škodo, ki jo je ta polom povzročil davkoplačevalskemu denarju, lahko merimo v milijonih evrov.

  Objavljeno: 20.11.2015 06:00več
 • Sodišče EU: shranjevanje osebnih podatkov na ameriških strežnikih ni ustrezno

  Izmenjava podatkov s tretjimi državami je v EU urejena z direktivo o zaščiti podatkov (direktiva 95/46/EC), ki pod določenimi pogoji dopušča prenos podatkov izven jurisdikcije EU v tretje države, če so tudi tam deležni ustrezne zaščite. Generalni pravobranilec Sodišča Evropske unije Yves Bot je izdal mnenje, da je prenos podatkov v ZDA zaradi nedavno razkritega prisluškovanja nedopusten. Sodišče bo o primeru še odločalo, a po navadi sledi mnenju generalnega pravobranilca.

  Objavljeno: 24.9.2015 08:00več
 • Za PayPal ne potrebujete davčne blagajne

  Prihodnje leto se nam v Sloveniji obetajo davčne blagajne, ki naj bi zmanjšale utajevanje davkov. Njihova uporaba bo obvezna pri gotovinskem poslovanju, zaradi nejasne dikcije zakona pa so se pojavili resni pomisleki, da bodo obvezne tudi pri prejemanju plačil prek PayPala. Kot poroča portal podcrto.si, sta Ministrstvo za finance in FURS sporočila, da je strah neutemeljen.

  Objavljeno: 11.9.2015 09:00več
 • Preusmeritev in branje e-pošte nekdanjih zaposlenih nista dopustna

  Okrajno sodišče je v sporu pritrdilo informacijskemu pooblaščencu, ki je že večkrat podal mnenje, da je branje službenega elektronskega predala nekdanjih zaposlenih nedopustno. Nekateri delodajalci pošto, ki prispe v elektronski predal nekdanjih zaposlenih, preusmerjajo na druge naslove – po lastnih navedbah, da bi laže zagotovili kontinuiteto delovnega procesa. Tega sedaj ne bodo smeli več početi, sledi iz potrditve odločbe IP v prekrškovnem postopku zoper dva delodajalca.

  Objavljeno: 8.9.2015 05:00več
 • Prihaja nov ameriški zakon o nadzoru interneta

  V ZDA se obeta sprejem novega zakona, katerega namen je podjetjem olajšati boj proti internetnim napadom, stranska posledica pa nove zakonite možnosti, da vladne agencije pridobijo še malo podatkov o uporabnikih.

  Objavljeno: 8.5.2015 08:00več
 • Irska zapira davčno luknjo

  Irski finančni minister je v nastopu pred poslanci napovedal, da država ukinja davčno luknjo, t.i. »double irish«, s pomočjo katere so multinacionalke državam »utajile« ogromne količine davkov. Podjetja, kot je npr. Google, imajo v Dublinu svojo podružnico, na katero se stekajo reke denarja od oglaševalskih prihodkov, ta pa jih plačuje svoji podružnici v Irski, ki pa je davčno registrirana na, recimo Bermudih. Po novem bodo morala biti podjetja, ki so registrirana na Irskem, tudi tamkajšnji davčni rezidenti. Irska se je za ta korak nedvomno odločila zaradi stalnega in vedno močnejšega pritiska ameriške administracije.

  Objavljeno: 15.10.2014 12:30več
 • Po zlorabi spletne banke bo NLB morala vrniti denar

  Po štirih in pol letih pravnega spora je višje sodišče v Ljubljani potrdilo sodbo, po kateri mora NLB potrošniku vrniti 5000 evrov, ukradenih z zlorabo spletne banke. Konkretno je šlo leta 2009 (ko je bilo potrošniku ukradenih 5150 evrov) za spletno ribarjenje oziroma lažno spletno stran, na kateri je komitent NLBja vnesel svoje identifikacijske podatke, ki so jih tako pridobili nepridipravi.

  Objavljeno: 12.8.2014 17:00več