Teme - zakonodaja

 • Googlova odstranitev povezave je bila slaba odločitev

  Včeraj smo pisali o BBCjevem uredniku, katerega objavo so pri Googlu odstranili iz iskalnih rezultatov. Možnost odstranitve smo dobili zaradi odločitve Evropskega sodišča, da imamo prebivalci EU pravico, da se netočni ali irelevantni zadetki v Googlovem iskalniku odstranijo. Sedaj pa se je oglasil predstavnik Evropske komisije Ryan Heath (ki je sicer tiskovni predstavnik podpredsednika komisije), ki pravi, da naj bi bila Googlova odločitev slaba, saj ne vidi razumnega interesa za odstranitev omenjene objave. Pravi, da odločitev sodišča ni namenjena »Photoshopiranju« spletnih profilov uporabnikov. Po našem mnenju vse skupaj kaže na površno sprejeto direktivo, ki ni dovolj premišljena in dodelana.

  Objavljeno: 4.7.2014 11:00več
 • Vohunjenje za uporabniki Googla je v Angliji »legalno«

  Po besedah britanskih oblasti lahko agencija GCHQ (britanska NSA) povsem legalno in brez sodnega naloga vohuni za uporabniki Googla, Facebooka in spletnih ponudnikov elektronske pošte, saj se ta podjetja nahajajo v tujini. To je izjavil vodja GCHQ, Charles Farr, v okviru sodnega postopka, ki so ga sprožili pri nevladni organizaciji Privacy International.

  Objavljeno: 18.6.2014 08:00več
 • Evropsko sodišče potrdilo pravico biti pozabljen

  Sodišče evropske skupnosti je potrdilo t.i. pravico biti pozabljen (Right to be forgotten) v sodbi, po kateri bo moral Google odstraniti nekatere rezultate, dosegljive preko iskalnika. Do potrditve je prišlo zaradi prošnje s strani španskega sodišča, ki se je na evropsko sodišče obrnilo za mnenje v zvezi s primerom, v katerem je tamkajšnji nacionalni varuh zasebnosti podatkov od Googla zahteval umik nekaterih podatkov oziroma zadetkov iz iskalnika.  

  Objavljeno: 13.5.2014 10:00več
 • V Angliji želijo otežiti spletno ustrahovanje

  V Angleškem parlamentu so vse močnejše želje po ostrejši zakonodaji, ki bi otežila ustrahovanje in zalezovanje preko spleta. Več politikov je že izrazilo mnenje, da je trenutna zakonodaja preveč ohlapna. V zadnjem času je bilo v Angliji vse več primerov, ko so se znane osebnosti znašle na napačni strani verbalnih napadov preko spleta, kar nekaj obtoženih pa je dobilo tudi krajšo zaporno kazen. Spremenjena zakonodaja naj bi omogočala predvsem ostrejše kazni.

  Objavljeno: 19.4.2014 09:00več