Teme - oblak

 • Trg računalništva v oblaku bo leta 2020 vreden 411 milijard dolarjev

  Podjetje Gartner je nedavno podalo napoved o rast trga storitev v oblaku, kje napovedujejo, da se bo vrednost storitev na tem področju v naslednjih treh letih skoraj podvojila glede na lanske dosežke. Skupno naj bi leta 2020 ponudniki storitev v oblaku zaslužili že okoli 411 milijard dolarjev.

  Objavljeno: 9.11.2017 01:00več
 • Dropbox za profesionalce

  Najbolj priljubljena oblačna shramba na planetu Dropbox je v ponudbo dodala privlačno možnost za profesionalce.

  Objavljeno: 19.10.2017 07:30več
 • Analiza dokumentov v oblaku z umetno inteligenco

  V teh časih se skoraj vsako podjetje trudi, da bi v svojih izdelkih in storitvah uporabilo tudi algoritme umetne inteligence ter strojnega učenja. Podjetje Box, ki ga poznamo predvsem po storitvi pomnilniškega prostora v oblaku, se je domislilo zanimivega načina uporabe tovrstnih algoritmov na vsakdanjih dokumentih in datotekah, ki jih shranjujemo v oblaku.

  Objavljeno: 15.10.2017 01:00več
 • Javni oblak predstavlja že tretjino prodaje IT infrastrukture

  Ponudniki storitev v oblaku s svojimi potrebami močno spreminjajo podobo trga IT izdelkov, kot so strežniki, pomnilniški sistemi in omrežne naprave. Po raziskavi trga družbe IDC peščica ponudnikov javnih storitev v oblaku danes kupuje že več kot tretjino svetovne proizvodnje teh izdelkov za potrebe rasti svojih podatkovnih centrov.

  Objavljeno: 14.10.2017 01:00več
 • Uporaba kontejnerjev je manjša od navdušenja

  Za koncept kontejnerjev, kot sredstva za virtualizacijo, izolacijo, objavo in stopnjevano nadgradnljivost sodobnih aplikacij, v poslovnem okolju obstaja velik interes, vendar se to še ne odraža v praktični rabi. Raziskava družbe Cloud Foundry Foundation je pokazala, da v letu 2017 le okoli 25% vprašanih podjetij uporablja kontejnerje za objavo in uporabo svojih aplikacij. Da se navdušenje še ne odraža v praksi kaže tudi podatek, da se je delež povečal le za 3% v primerjavi z lanskim letom.

  Objavljeno: 16.9.2017 01:00več
 • Azure odslej jamči za zaupnost v oblaku

  Microsoft je predstavil novo storitev v oblaku, ki omogoča zaščito s šifriranjem podatkov tudi tedaj, ko so v obdelavi. Azure confidential computing, kot se imenuje nova storitev, omogoča popoln nadzor nad dostopom in šifriranjem podatkov, ne samo me hrambo temveč tudi tedaj, ko je v obdelavi v avtorizirani aplikaciji.

  Objavljeno: 15.9.2017 01:00več
 • Alibaba Cloud želi svoj prostor v oblaku

  Kitajski spletni veletrgovec se po zgledu Amazona in njihovega oddelka AWS vse bolj usmerja v ponudbo gostovanja računalniških storitev v oblaku. Nedavno so oznanili lep mejnik, milijon plačljivih uporabnikov, njihova rast pa presega tisto na zahodu, saj so v zadnjem četrtletju zabeležili 96% rast prihodkov.

  Objavljeno: 19.8.2017 01:00več
 • Amazonove novosti za lažjo migracijo aplikacij in podatkov

  Amazon je v New Yorku gostil letno konferenco AWS Summit, posvečeno rešitvam in storitvam v oblaku Amazon Web Services (AWS). Pri Amazonu menijo, da je glavna ovira za še hitrejši prehod poslovnih sistemov v oblak težavnost pri prenosu aplikacij in podatkov, zato je to bila glavna tema letošnjega srečanja.

  Objavljeno: 16.8.2017 01:00več
 • Štiri od petih podjetij ne uspe izkoristiti investicij v oblak

  Storitve v oblaku postajajo vse večji dejavnik v informacijski strategiji in uporabi v domala vseh gospodarskih panogah in državah, toda vprašanje je, koliko uspejo podjetja te storitve tudi izkoristit. Raziskava družbe Fugue prikazuje nekoliko presenetljivo sliko današnjega stanja, kjer je kar 80 podjetij priznalo, da za zdaj še ne vidijo otipljivih prednosti od doslej opravljenih investicij v oblak. Kar 96% vprašanih meni, da bi oblačne storitve in z njimi povezane zadeve potrebovale spremembe in izboljšave.

  Objavljeno: 16.7.2017 01:00več
 • Microsoft uvaja nov podatkovni strežnik Cosmos DB za oblačne rešitve

  Microsoft je na letošnji razvojni konferenci najavil nov tip podatkovne baze in strežnika, ki združuje lastnosti relacijskih in ne-relacijskih baz. Nova baza Cosmos DB bo del oblačnih storitev platforme Azure, z njo pa nameravajo pošteno premešati karte med vodilnimi bazami za rabo v sodobnih spletnih storitvah.

  Objavljeno: 21.5.2017 01:00več
ph