Teme - mac

 • Apple osvežuje Macbook Air in Mac Mini

  Macbook Air je končno dobil naslednika, prvič z dolgo pričakovanim zaslonom Retina. Po diagonali meri 13,3 palcev in nudi ločljivost 2560 × 1600 pik. Ob tem so za 50% stanjšali robove zaslona, a ohranili kamero FaceTime. Ob vsem tem so prostornino ohišja zmanjšali za 17%, debelino pa za 10%. Prenosnik zdaj tehta le 1,25 kg. Mimogrede, ohišja so zdaj narejena iz 100% recikliranega aluminija, kar najbrž postavlja nov trend v okolijsko ozaveščeni proizvodnji elektronike.

  Objavljeno: 30.10.2018 17:00več
 • Prihaja cenejši Mac?

  Pri Bloombergu poročajo, da so jim zanesljivi viri izdali skorajšnji prihod cenejšega računalnika Mac.

  Objavljeno: 21.8.2018 14:00več
 • Applove novosti za leto 2018

  Apple je svoji osrednji letni konferenci za razvijalce WWDC predstavil nove različice operacijskih sistemov za svoje naprave in kopico novih pomožnih programov zanje. Leto 2018 na prvi pogled ne prinaša velikih novosti, saj je Apple po večjih spremembah v lanskem letu že v naprej napovedal, da bodo letos poskrbeli predvsem za optimizacijo obstoječe kode in drobne izboljšave. A marsikatera novost utegne biti posameznikom kljub temu nadvse zanimiva.

  Objavljeno: 5.6.2018 10:00več
 • 20 let računalnikov Apple iMac, začetnika preobrazbe

  Pisalo se je leto 1998 in Apple je bil v globokih težavah, tako glede financ kot iskanje nove identitete. Soustanovitelj družbe Steve Jobs se je vrnil na krmilo družbe z upanjem, da bo povrnil nekdanji blišč in uspešnost. Prvi rezultat tega novega obdobja je bil osebni računalnik iMac, ki je pripeljal novo oblikovalsko smer in standarde v računalniško industrijo.

  Objavljeno: 7.5.2018 08:00več
 • Applova luknja se vrača

  Varnostna luknja v macOS, ki je vsakomur s fizičnim dostopom omogočala prijavo z administratorskim (root) računom in praznim geslom, se je vrnila. Apple jo je tako površno zakrpal, da se s posodobitvijo macOS na novo verzijo 10.13.1 luknja spet odpre.

  Objavljeno: 2.12.2017 13:00več
 • Izšel macOS 10.13, znane prve ranljivosti

  Izšla je nova verzija operacijskega sistema macOS 10.13 z imenom High Sierra, ki jo bodo uporabniki macov (novejših od sedem let) lahko prenesli brezplačno. V tej verziji se velika večina sprememb skriva globoko pod pokrovom in na prvi pogled uporabnikom niso vidne. Ena izmed izjem je Safari, ki je dobil možnost avtomatičnega utišanja videoposnetkov, ki se samodejno začno predvajati na spletnih straneh. Ti so čedalje popularnejši in predstavljajo veliko nadlogo na internetu. Safari bo videposnetke ustavil, ko bi ti začeli predvajati zvok, in nam ponudil ročno nadaljevanje. Pri tem je tako pameten, da so legitimne strani (YouTube, Netflix, Hulu in podobne) izvzete, medtem ko za videoposnetke na Bloombergu res ni potrebe. Druga novost v Safariju je boljša zaščita pred sledenjem, saj bo omejeval dostop do podatkov, ki ga imajo strani.

  Objavljeno: 26.9.2017 05:00več
 • Vdor v zaklenjen Windows prek USB-ja v 13 sekundah

  Glavni varnostni inženir pri podjetju R5 Industries Rob Fuller je pokazal, kako je mogoče s 50 dolarjev vredno napravo v vsega pol minute dobiti prijavne podatke z zaklenjenega računalnika z Windows ali Mac OS X.

  Objavljeno: 9.9.2016 05:00več
 • Microsoft PowerShell tudi za Linux in Mace

  Microsoft je oznanil, da bo priljubljena ukazna lupina PowerShell za upravljanje in avtomatizacijo operacijskih sistemov Windows odslej na voljo tudi za operacijske sisteme Linux in Mac OS. Za nameček bo PowerShell na voljo kot do odprta koda, dosegljiva prek GitHuba.

  Objavljeno: 19.8.2016 01:00več
 • Prva izsiljevalska koda za Applove Mace

  Applovi osebni računalniki z operacijskim sistemom Mac OS X veljajo za zelo varno in malokrat napadeno okolje. Toda v preteklem vikendu se je na spletu pojavila prva epidemija izsiljevalskih programov, (ransomware), ki specifično cilja na uporabnike Macov.

  Objavljeno: 7.3.2016 01:00več
 • (Ne)Zasebno brskanje z Macom

  Spletna stran MacIssues je razkrila, da zasebni način brskanja s spletnim brskalnikom Safari ne deluje. Naslovi obiskanih spletišč se namreč kljub izrecni prepovedi z uporabniške strani še vedno shranjujejo na lokalni disk. Baza neželenih podatkov se nahaja na področju ~/Library/Safari/WebpageIcons.db. Gre za datoteko, ki jo zlahka odpremo s slehernim pripomočkom SQLite. Preprost postopek nam razkrije seznam vseh obiskanih spletnih naslovov, ne glede na to, ali smo nanje zajadrali v varnem ali običajnem načinu pohajkovanja po spletu. V kolikor želimo, da naše spletno početje ostane skrito, imamo zaenkrat zgolj dve možnosti, uporabo drugega spletnega brskalnika ali redno brisanje datoteke WebpageIcons.db.

  Objavljeno: 18.3.2015 08:00več