Teme - brezžično

 • Revolucija na področju brezžičnega napajanja?

  Med številnimi inovacijami prikazanimi ne sejmu CES je ene izmed najbolj zanimivih predstavilo mlado podjetje Energous. Njihov sistem brezžičnega napajanja z imenom WattUp se od drugih razlikuje po temu, da lahko ciljne naprave napaja tudi na razdalji do šestih metrov. Dosedanje tehnologije so omogočale oddaljenost le nekaj centimetrov.

  Objavljeno: 8.1.2015 01:00več
 • OpenWRT dobil podporo za IPv6

  Projekt OpenWRT, eden izmed večjih neodvisnih projektov za razvoj neoriginalne programske opreme za usmerjevalnike, je v novi različici dobil kar nekaj izboljšav. Gre za trenutno še razvojno različico 14.07 (s kodnim imenom »Barrier breaker«), ki uporablja Linuxov kernel 3.10, med večjimi novostmi pa je podpora za IPv6. Zraven je sicer kar nekaj drugih novosti, denimo novi sistem Procd za inicializacijo, napisan v Cju, celotna objava novosti je na voljo na tej povezavi.

  Objavljeno: 16.7.2014 14:00več
 • Brezžični hitrostni prvak

  Če v spletne iskalnike vpišemo izraz usmerjevalnik (oziroma njegov angleški prevod) in pogledamo med fotografije, je prva naprava, ki se pokaže, Linksysov stari, a legendarni WRT54G oziroma njegove izpeljanke. Po več letih pa je končno prišel naslednik.

  Objavljeno: 27.5.2014 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Omrežja prihodnosti - Trideseta delavnica o telekomunikacijah VITEL 2014

  Ta teden je na Brdu pri Kranju potekala jubilejna, trideseta delavnica o telekomunikacijah VITEL z naslovom Omrežja prihodnosti. Elektrotehniška zveza Slovenije  prireja delavnice VITEL (Viable Telecommunications) že od leta 1992, pred tem so se v prejšnji državi imenovale YUTEL. Na tokratni dvodnevni delavnici smo slišali dva ducata predavanj na temo nadaljnjega razvoja fiksnih in mobilnih internetnih omrežij. Evropska digitalna agenda 2020 predvideva, da bodo do leta 2013 vsi prebivalci imeli osnovno širokopasovno povezavo in da bodo do leta 2020 vsi imeli hitrosti nad 30 Mb/s, in 50% uporabnikov hitrosti nad 100 Mp/s. Zaradi hitrega razvoja mobilnih omrežji (tehnologija LTE) v nekaj letih tudi ne bo več razlike med fiksnimi in mobilnimi priključki in s tem tudi ne bo razlike med aplikacijami na enih in drugih priključkih. Pri tem bo še posebej treba paziti, da morebitne tehnične omejitve ne bodo ogrozile nevtralnosti interneta, ki je igrala ključno vlogo pri njegovem razvoju. 

  Objavljeno: 15.5.2014 09:00več
 • Rezence – standard za brezžično napajanje

  Večja skupina proizvajalcev je v okviru združenja Alliance for Wireless Power (A4WP) predstavila nov standard in tržno ime za sistem brezžičnega napajanja računalniških naprav. Ime Rezence, ki je skovanka med Resonance in Essence, naj bi bilo za potrošnike  bolj razumljivo kot A4WP.

  Objavljeno: 13.12.2013 01:00več
 • Večnamenski vžigalnik

  V prtljagi svetovnih popotnikov je vedno premalo prostora za tehnikalije. Prilagojevalniki omrežnih vtičnic, pa napajalniki, morda dodaten akumulator ... Po branju tega članka boste morda vanjo vtaknili že Asusovo brezžično dostopno točko WL-330NUL.

  Objavljeno: 29.10.2013 | Kategorija: Fokusveč
 • Usmerjevalnik za zahtevnejše

  Usmerjevalniki, ki jih preizkušamo, so namenjeni domačim uporabnikom ter manjšim podjetjem, zaradi česar so vse prijaznejši za postavitev. Uporabniški vmesniki postajajo čistejši in lepši, žal pa se pri tem marsikdaj izgubi kakšna naprednejša oziroma zahtevnejša nastavitev.

  Objavljeno: 29.10.2013 | Kategorija: Fokusveč
 • Ko je zid predebel

  Brezžično povezovanje je super, povezani smo lahko vedno in povsod. Razen če je med usmerjevalnikom in računalnikom preveč betona. V tem primeru priskoči na pomoč povezovanje po »žicah«. Omrežnih žicah, če si jih z vrtanjem sten želimo privoščiti, ali pa kar po že v stene položenih električnih. Govorimo o t. i. vmesnikih Powerline.

  Objavljeno: 29.10.2013 | Kategorija: Fokusveč
 • Višje hitrosti, enak domet

  Brezžični usmerjevalniki so tisti del domače opreme, ki jih radi pozabimo, dokler delujejo,  zato se je v marsikaterem domu obdržala tudi kakšna prastara naprava. A omenjena kategorija elektronike vendar toliko napreduje, da se naši vsakoletni preizkusi močno razlikujejo.

  Objavljeno: 29.10.2013 | Kategorija: Fokusveč
 • Ali sploh še potrebujemo kable?

  Preizkušanje brezžičnih rešitev je v Monitorju že kar stalnica in se je zadnje čase (spet) lotevamo kar pogosto. Razlog je seveda v tem, da je to tehnologija, ki bi jo naj imel prav vsak, in v tem, da si tehnične novosti sledijo nadpovprečno pogosto.

  Objavljeno: 29.10.2013 | Kategorija: Fokusveč