Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2013 | Teme: apple, prenosnik, brezžično, usmerjevalnik

Zračne izboljšave

Apple je pred leti s prenosnikom Air pokazal, kakšni bi morali biti prenosni računalniki. Vmes so ga še izboljšali, najnovejšo generacijo pa smo preizkusili tudi mi.

Novi model ohranja zunanjost predhodnika - enak zaslon, enaka od zadaj osvetljena tipkovnica itd. Dva vmesnika USB 3.0, en vmesnik Thunderbolt in bralnik pomnilniških kartic SD. Novost je brezžični omrežni vmesnik, ki zdaj podpira novi standard brezžičnih omrežij, IEEE 802.11AC.

Spremembe so tako očem skrite. Prva je uporaba novih procesorjev, cenejši model (v obeh velikostih, tako 11- kot 13-palčni) uporablja novi Intelov procesor Core i5 (model 4250U), ki bije pri taktu 1,3 GHz. Na preizkusih se obnese za nekaj odstotkov bolje od predhodnikovega Core i5-3427U, ki je imel takt 1,8 GHz in se ga je našlo tudi v marsikaterem tekmečevem ultra tankem prenosniku.

Bistveno večja posebnost novega procesorja je varčnost delovanja, zaradi katere zdrži novi Air zares noro dolgo brez polnjenja. Pri predhodniku smo brez težav delali več kot sedem ur, tu pa vsaj deset ur (ob uporabi povezave WiFi). Brez težav bomo gledali filme vsaj dvanajst ur, prej več kot manj. To je bolje, kot doseže marsikateri prenosnik v navezi z dodatnim akumulatorjem, premaga pa tudi večino tablic.

Za grafiko bo tako kot pri predhodniku skrbela vgrajena Intelova rešitev (Intel HD5000), ki ni nič posebnega, a tega prenosnika seveda ne kupujemo z igrami v mislih. Kot rečeno, je mobilnost pomembnejša. Pomnilnika je še vedno 4 GB (vsaj pri osnovni različici, ki smo jo preizkusili), disk je vrste SSD, velikost pa 120 GB.

Cena novinca je praktično enaka, kot je bila cena njegovega predhodnika – pri nas je to 1175 evrov. Čeprav se sliši veliko (no, saj tudi je), pa za ta denar težko najdemo enakovrednega konkurenta. Veliko kupcev zna odvrniti Mac OS, čeprav se nanj navadimo kar hitro, tudi programov, ki nadomestijo tiste, ki smo jih vajeni iz sveta Oken, je dovolj. Seveda pa lahko nanj namestimo tudi Okna. So pa nadgradnje (večji disk, več pomnilnika) s strani uporabnika nemogoče, če si jih omislimo pri Applu, pa jih žal močno preplačamo (možne so le takoj ob nakupu).

Appe MacBook Air 13

Ultra tanek prenosnik.

Izdeluje: www.apple.com.

Prodaja: www.epl.si.

Cena: 1175 EUR.

✓    Videz, velikost in teža, kakovost izdelave, zmogljivost akumulatorja.

✗    Drage nadgradnje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji