Teme - 5G

 • Ker menda virus potuje po radijskih valovih 5G, zažigajo bazne postaje... 

  V Birminghamu, Liverpoolu in v Mellingu so zagorele bazne postaje. Glede na sočasen incident oblasti predvidevajo, da je šlo za požig, preiskava uradnega razloga pa še poteka. Na internetu se je pojavil tudi posnetek, kjer mimoidoči nadlegujejo delavce, ki postavljajo telekomunikacijsko opremo. Incidente je sprožila gonja proti mobilnemu omrežju 5G, ki se je razrasla v najbolj nore teorije zarote.

  Objavljeno: 5.4.2020 12:00več
 • V Južni Koreji že več kot 5 milijonov naročnikov 5G

  V Južni Koreji so 11 mesecev po zagonu prvega omrežja 5G priključili že več kot 5 milijonov naročnikov. Najcenejši mesečni paket 5G stane (preračunano) okoli 40 evrov.

  Objavljeno: 1.4.2020več
 • Nokia predstavila svoj prvi telefon 5G

  HMD Global, podjetje, ki ima v lasti znamko Nokia za telefone, je predstavilo nekaj novih telefonov, med njimi tudi model 8.3, njihov prvi telefon s podporo za omrežja 5G.

  Objavljeno: 20.3.2020 14:45več
 • Elektromagnetna sevanja: ICNIRP izdal nova priporočila, ki so še vedno manj stroga od slovenskih

  Po sedmih letih preverjanja vse dosegljive znanstvene literature je Mednarodna komisija za varstvo pred neionizirnimi sevanji (ICNIRP) izdala nova priporočila glede dopustnih izpostavljenosti elektromagnetnim poljem. Priporočila v večji meri ostajajo enaka kot leta 1998 in so še vedno manj stroga od slovenske uredbe iz leta 1996. Nekoliko so se zaostrile le meje za sevanja, ki jih oddajajo mobilni telefoni. ICNIRP v dodatku izrecno poudarja, da ni niti epidemioloških dokazov, da bi izpostavljenost pod predpisanimi mejami kakorkoli negativno vplivala na zdravje ljudi, niti znanih mehanizmov, kako bi to sploh bilo možno.

  Objavljeno: 12.3.2020 08:00več
 • Nokia bo zaradi težav s prodajo omrežnih rešitev 5G zamenjala direktorja

  Finska Nokia, ki je eno izmed velikih proizvajalcev omrežne opreme za mobilne operaterje (poleg Ericssona, Huaweia in ZTE), je sporočila, da bo zamenjala direktorja (CEO) in s tem morda prekinila težave, ki jih ima v boju s konkurenti.

  Objavljeno: 2.3.2020 13:00več
 • »Spoštovani sosedje«, 5G, 5 GHz in DNK

  V spletu (Twitter, Facebook) v zadnjih dneh kroži fotografiran dopis, ki naj bi ga ga je zaskrbljen stanovalec spisal za svoje sosede. Ali je resničen ali pa gre za potegavščino, seveda ne vemo, vseeno pa je vreden pozornosti. Dopis je nastal v Štepanjskem naselju v Ljubljani.

  Objavljeno: 2.3.2020več
 • Telefoni 5G naj bi letos dosegli 15% tržnega deleža

  Sodeč po napovedih analitičnega podjetja Strategy Analytics, se bo prodaja telefonov 5G v 2020 občutno dvignila.

  Objavljeno: 22.2.2020 14:39več
 • Merilniki elektromagnetnih "sevanj" in zaslužek z njimi

  Na internetu najdemo številne posameznike in družbe, ki ponujajo meritve elektromagnetnih sevanj, in celo nemalo tovrstnih aplikacij za pametni telefon. Elektromagnetna sevanja je mogoče meriti, a to ni ne poceni ne enostavno, predvsem pa doma ni potrebno. Na eni strani imamo posameznike dvomljive usposobljenosti na načičkanih spletnih strani, na drugi pa akreditirane institucije z več deset tisoč evri vredno opremo. Kaj je res in kaj ni?

  Objavljeno: 24.12.2019 | Kategorija: Nove tehnologijeveč
 • Švicarji popustili strahu in ustavili 5G

  Medtem ko je ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) ta teden objavila čisto svež pregled vseh znanstvenih raziskav iz let 2008-2018, ki so preučevale vpliv elektromagnetnih valovanj na zdravje, in zaključila, da ni nobenih dokazov za škodljivost, so v Švici za nedoločen čas prekinili uvajanje tehnologije 5G.

  Objavljeno: 14.2.2020 08:45več
 • FDA: 5G ali mobiteli ne povzročajo raka

  Ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) je objavila poročilo o vplivu elektromagnetnih valovanj na zdravje, ki vključuje pregled vse objavljene znanstvene literature med leti 2008 in 2018. Temeljita analiza vseh dostopnih informacij je pokazala, da je bilo dosedanje stališče FDA utemeljeno. FDA je ugotovila, da ne obstajajo dokazi, da bi bila izpostavljenost elektromagnetnim valovanjem radijskega dela spektra kakorkoli vzročno povezana z rakom.

  Objavljeno: 14.2.2020 07:00več