Teme - 5G

 • Samsung naj bi Huaweiju pomagal pri tehnologiji 5G

  Pred kratkim smo pisali o vse večjih težavah, ki jih ima Huawei pri uporabi ameriške tehnologije – tudi če ta ni proizvedena v ZDA.

  Objavljeno: 15.6.2020 10:43več
 • Slovenija v skupno izjavo o kibernetski varnosti 5G z ZDA proti Kitajski

  Slovenija pripravlja skupno izjavo z ZDA glede kibernetske varnosti 5G. Za visokoletečimi besedami o sodelovanju na področju izboljšanja kritične infrastrukture ter koristim za državljane in gospodarstvo se skrivajo geopolitični podtoni, ki kažejo na odmik od kitajskih proizvajalcev in premik v vzhodnoevropsko politično skupino.

  Objavljeno: 13.6.2020 05:00več
 • V kabinetu predsednika vlade so razumevajoči do težav teoretikov zarot

  Kot pišejo kolegi v današnji Mladini, so se v kabinetu predsednika vlade odzvali na dopis, ki ga je poslala organizacija Civilna Iniciativa Modro Nebo (CIMN) in v katerem so izrazili zaskrbljenost zaradi domnevnega »geoinženiringa« nad Slovenijo.

  Objavljeno: 12.6.2020 10:00več
 • Hvar ne verjame mednarodnim inštitucijam, zato ustavlja 5G

  Mestni svet je na hrvaškem otoku Hvaru soglasno izglasoval zamrznitev preizkušanja pete generacije mobilnih omrežij (5G), dokler ne bodo imeli dokazov, da tehnologija nima škodljivih učinkov na ljudi in okolje. Pri tem jih niso zmotila dejstva – ta namreč kažejo, da takih škodljivih učinkov ni.

  Objavljeno: 6.6.2020 12:00več
 • Kako smo pri Monitorju že leta 1994 pisali o »zaščiti proti sevanju«

  Zavajanja o škodljivosti »sevanj« in lažne zaščite proti le tem niso nič novega. Že teta 1994 smo pri Monitorju opravili velik primerjalni test računalniških monitorjev (takih s tehnologijo katodnih cevi) in v okviru članka objavili tudi okvir o merjenju elektromagnetnega sevanja, ki ga oddajajo.

  Objavljeno: 29.5.2020 10:00več
 • USB-ključek proti 5G se prodaja za 330 funtov

  V Veliki Britaniji so se pojavili USB-ključki, ki se oglašujejo kot zaščita pred 5G. Čeprav ni v notranjosti nič drugega kakor 128 MB velik čip in svetleča dioda, se prodajajo za več kot 300 funtov. Varuh pravic potrošnikov Trading Standards je že dejal, da prevaro preiskujejo v sodelovanju s policijo.

  Objavljeno: 29.5.2020 05:00več
 • V koprskem pristanišču s 5G izboljšujejo pretovor

  V našem edinem pristanišču bodo postavili mobilno omrežje naslednje generacije (5G), s pomočjo katerega bodo razvijali in preizkušali nove rešitve na področju logistike in transporta. Gre za evropski projekt 5G-Loginnov iz programa Horizon 2020, v katerem sodelujeta tudi pristanišči Hamburg in Pirej.

  Objavljeno: 24.5.2020 18:00več
 • Kako so teoretiki zarote ugrabili mestni svet v Glastonburyju

  Aprila letos je mestni svet v britanskem Glastonburyju izdal poročilo s priporočili o uvajanju mobilnih omrežij naslednje generacije (5G), v katerem ostro nasprotujejo uvedbi. Bolj kot poročilo pa je zanimiva zgodba o njegovem nastajanju, saj je odbor praktično ugrabila struja teoretikov zarote in psevdoznanstevnikov, zaradi česar je polovica članov, ki niso bili svetniki, izstopila še pred objavo zaključnega poročila. Odstopili so inženir elektrotehnike, molekularni biolog, fizik in poslovnež.

  Objavljeno: 18.5.2020 05:00več
 • Češka skupaj z ZDA za kibernetsko varnost 5G

  Češki premier Andrej Babiš in ameriški minister za zunanje zadeve Mike Pompeo sta v sredo podpisala skupno deklaracijo o sodelovanju na področju tehnologije 5G in zlasti njenega varnostnega aspekta, ki vključuje temeljite preverjanje dobaviteljev in logističnih verig.

  Objavljeno: 8.5.2020 09:00več
 • Vlada zaradi kibernetskih groženj ustavlja 5G

  Na včerajšnji seji sveta za nacionalno varnost (SNAV) so najprej govorili o državnem načrtu za epidemije, podobne trenutnemu koronavirusu, v drugi točki pa o tehnologiji 5G. Čeprav je izbira tem za isto sejo vsled kipečim teorijam zarote o povezavi med 5G in koronavirusom nekoliko neposrečena, točki nista bili povezani. Obravnavali so oceno tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G.

  Objavljeno: 5.5.2020 05:00več