Objavljeno: 9.12.2020 13:00 | Teme: 5G

V Rimu postavili rekord – 5G povezava hitrost 1 Gb/s na razdalji 6,5 km

Sodelovanje med podjetji TIM (italijanski mobilni operater), Ericsson, Casa Systems in Qualcomm je v Rimu prineslo hitrostni komunikacijski rekord – s tehnologijo mmWave 5G so na razdalji 6,5 km dosegli hitrosti prenosa 1 Gb/s.

Taka hitrost prenosa je bila zabeležena ob uporabi protokola UDP, medtem ko je Ooklin Speedtest, ki uporablja (za hitrostne teste) manj učinkovit TCP, pokazal 700 Mb/s. Na preizkusu, ki meri na morebitno fiksno povezovanje v mestih, kjer je slaba ožičena/optična infrastruktura, je Ericsson prispeval antenski del s programsko opremo, od Casa Systems pa so uporabili opremo, ki se namesti pri uporabniku. V slednji je bil uporabljen Qualcommov modem Snapdragon X55 5G z modulom QTM527.

Za komunikacijo so uporabili frekvenčni pas 26 GHz, ki omogoča visoke hitrosti, vendar le na relativno kratkih razdaljah. Ko/če bomo v telefonih kdaj zares uporabljali frekvence iz pasu mmWave (24 do 100 GHz), bo morala biti »antenska« infrastruktura v mestih postavljena zelo gosto.

Za fiksno brezžično povezovanje (t.i. »last mile«) je sicer mmWave 5G le ena izmed tehnologij, ki je na voljo. V Texasu so denimo letos že preizkušali tehnologijo cnWave (60 GHz) in dosegali hitrosti okoli 1,8 Gb/s z latenco le 2 ms.

 

ISPReview

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji