Objavljeno: 8.7.2021 20:00 | Teme: procesor, ARM, prenosnik

Qualcomm želi vstopiti na področje osebnih računalnikov PC

Cristiano Amon, direktor družbe Qualcomm, je v nedavnem intervjuju potrdil, da želi družba s svojimi izdelki vstopiti na trg osebnih računalnikov, v prvi vrsti prenosnikov. Po njegovih navedbah naj bi družba imela konkurenčen procesor nekje v drugi polovici leta 2022.

Qualcomm namerava vstopiti na trg, kjer danes dominirajo Intel, AMD, pa tudi Apple s svojimi izvrstnimi procesorji M1. Prav s slednjimi ima nov projekt družbe Qualcomm veliko skupnega. V ozadju je namreč prevzem družbe Nuvia, ki ga je Qualcomm izvršil v začetku letošnjega leta, v vrednosti 1,4 milijarde dolarjev. Družbo Nuvia pa je soustanovil Gerard Williams III, ki je še do leta 2019 vodil razvoj procesorjev Apple M1, A13 in najbrž tudi A14.

Qualcomm trdi, da bo novi procesor zasnovan na povsem novem jedru z delovnim imenom Phoenix, ki ne temelji na referenčni arhitekturi družbe Arm, a z njo deli programsko združljivost. Zelo podobno pot je ubral tudi Apple pri razvoju svojega procesorja M1, ki že zamenjuje Intelovo tehnologijo x86/x64 v novi generaciji prenosnikov in namiznih računalnikov.

Qualcomm naj bi enoto CPU družbe Nuvia obogatil z lastnimi tehnologijami na področju grafičnih procesorjev (GPU), DSP in umetne inteligence (AI). Po besedah direktorja družbe naj bi s tem nastal procesor, ki bo prekašal tekmece tako pri zmogljivosti, kot tudi porabi energije. Zelo verjetno je, da bo Qualcomm novo arhitekturo v drugi fazi uporabil tudi za potrebe strežniških sistemov, s čimer bi se postavil vsaj ob bok trenutnim ponudnikom.

Ne smemo pozabiti, da je Qualcomm obenem eden glavnih dobaviteljev procesorjev za mobilne telefone (Snapdragon) pa tudi številne naprave IoT in naprave s področja zabavne elektronike. Analitiki potezo označujejo tudi kot strateški ukrep ob prevzemanju družbe Arm s strani tekmeca Nvidia, ki se namerava v dobičkonosni verigi dobaviteljev visoke tehnologije prav tako zavihteti razred više.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji