Objavljeno: 1.2.2006 00:29 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2006 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Toshiba Portege M300

Portege M300 v Toshibini prodajni paleti nadomešča model M100. Gre za ultra lahki prenosnik, v katerega je kljub majhnim zunanjim meram vgrajena tudi optična enota. Njegova poglavitna odlika je dokaj zmogljiv akumulator, ki nas na terenu ne pusti tako kmalu na cedilu. Po opremljenosti (preizkusili smo šibkejšo različico prenosnika) je prenosnik precej podoben predhodniku: ima procesor s taktom 1,2 GHz, 512 MB pomnilnika in 40-gigabajtni disk. Optična enota na CDje piše, DVDje pa le bere. Grafični procesor Intel 845G je v sistemskem naboru.

Toshiba pri poslovnih prenosnikih, pri katerih je zelo pomembna varnost podatkov, izpostavlja tehnologijo easyguard, ki poskrbi za to, da podatkov ne izgubimo tudi pri morebitni poškodbi prenosnika. Gre za tehnologijo, ki med drugim obsega posebno ohišje, odpornejše proti udarcem, zaščito diska, ki ob morebitnih tresljajih ali padcu pospravi glave na varno, da ne udarijo po površini magnetnih plošč, in dodatno zaščito podatkov na disku z geslom, tako da ob morebitni kraji prenosnika naši dokumenti ostanejo skriti pred nepoklicanimi. Določene prvine te tehnologije ponujajo tudi nekateri drugi izdelovalci, Toshiba pa je prva predstavila skupni paket varnostnih rešitev, ki naj bi v prihodnje postal najpomembnejši sestavni del prenosnika, če že ni.

Toshibini inženirji so v prenosniku našli dovolj prostora za čitalca kartic CF in SD/MMC. Ob reži compactflash imamo na voljo tudi razširitveno mesto PCCard, tako da lahko uporabnik razširi zmogljivost prenosnika z bolj ali manj vsemi dodatnimi karticami, ki so trenutno na voljo na trgu. Tipkovnica je dobra, s Toshibino (nekoliko samosvojo) razporeditvijo tipk, nekatere tipke pa so nekoliko manjše, saj je na površini prenosnika nekoliko manj prostora kot pri večjih konkurentih.

Zmogljivost bo več kot zadovoljila cestne bojevnike. Prenosnik bo brez težav poganjal celoten nabor današnje programske opreme za pisarniško delo, pa tudi za lažje delo z večpredstavnimi datotekami je dovolj zmogljiv. Dobro se obnese tudi akumulator, ki brez napajalnika zdrži okoli tri ure in tri četrt.

Portege M300 je na voljo po ugodni ceni, zato ima nekoliko manjši disk kakor konkurenti, pa tudi DVD zapisovalnika preizkušeni model ni imel. Gre za prenosnik, ki v razredu ultra lahkih modelov pomeni dober kompromis med opremljenostjo, zmogljivostjo in ceno.

Toshiba Portege M300

Poslovni indeks Winstone 2004: 16,5.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 17,8.

Trajanje delovanja: 3 h 42 min.

Zgradba in oprema: 4.

Velikost in teža: 4.

Mere: 28,6 × 23,3 × 3,3 cm, 1,6 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,2 GHz, 512 MB RAM, 40 GB disk, DVD-ROM/CD-RW, WLAN 802.11g, bluetooth.

Zaslon: 12,1-palčni, 1024 × 768 pik.

Cena: 388.800 tolarjev.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Mere, čas trajanja akumulatorja.

Proti: Povprečna opremljenost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji