Objavljeno: 11.6.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2013 | Teme: spletna trgovina

Najcenejši nakupi

Nacionalni šport Slovencev v zadnjih letih očitno postaja iskanje najnižjih cen. Anekdot trgovcev, kako se stranke pogajajo za še zadnji evro popusta, pri čemer ta lahko predstavlja tudi manj kot tisočinko vrednosti izdelka, ne manjka. Da se ne bi tudi vi znašli v tej statistiki, smo pripravili vrsto nasvetov, kako poiskati nizke cene tehničnih izdelkov in kje take ugodne izdelke kupiti, tako doma kot v tujini.

Namizne računalnike, prenosnike, televizorje in tablice lahko danes kupimo skorajda kjerkoli – v računalniških trgovinah, bolje založenih tehničnih trgovinah, tudi v najrazličnejših supermarketih jih bomo našli. Pa se nismo še niti dotaknili spleta in spletnih trgovin. Ker ta članek berete v strokovni reviji, od vas seveda ne pričakujemo, da bi prenosni računalnik kupili v enem izmed supermarketov. Ne, da ti ne bi bili konkurenčni s ceno, prej nasprotno, a se ponavadi zalomi, ko gre za podporo in postopke reklamacij in vzdrževanja. Poleg tega je ponudba akcijskih modelov pogosto omejena na zgolj določen model brez kakršnihkoli možnosti prilagajanja željam uporabnika.

Po tehnično oziroma računalniško napravo se zato velja odpraviti v specializirano tehnično ali računalniško trgovino. Tam lahko izdelek tudi podrobno preizkusimo in pregledamo. Cene pri specializiranih trgovcih utegnejo biti v praksi morebiti nekaj deset evrov višje kot v spletnih trgovinah, se pa zato lahko še dodatno posvetujemo s trgovcem o primerljivi ponudbi in si ogledamo izdelek, ki ga želimo kupiti, ali ima morda kakšno poškodbo ali napako. Ne nazadnje je razlika v ceni med fizično in spletno trgovino celo manjša, saj moramo pri nakupu slednje dodati še stroške pošiljanja, ki so za zavarovano pošiljko, težko dobre štiri kilograme, okoli 10 evrov (če kupujemo prenosnik). Če je razlika v ceni velikanska (denimo 15 odstotkov ali več), pa naj obisk in preizkus v fizični trgovini rabita kot podlaga za potrditev izbora – izdelek pa naročimo po spletu. A ne pozabimo – v spletnih trgovinah barantanja za nižjo ceno preprosto ni (no, so tudi redke izjeme).

Enostavna primerjava cen

Internet nam je lahko v izdatno pomoč pri iskanju nizkih cen izdelkov. Za to početje so se namreč specializirale številne spletne trgovine, pravcati spletni primerjalniki cen. Z vidika nakupovalcev tehničnih izdelkov v Sloveniji delujeta predvsem dva primerjalnika cen, in sicer Ceneje.si (www.ceneje.si) in Lovec na cene (www.lovecnacene.si). Prvi je eno najstarejših in najbolj učinkovitih domačih spletnih mest za primerjavo cen. Med izdelki, ki jih lahko primerjamo, najdemo avdio in video opremo, računalniške, fotografske in komunikacijske izdelke, ne manjka niti nabor športnih izdelkov, avto opreme ter gospodinjskih aparatov. Izbira je resnično velika, a se nam utegne pripetiti, da iskalnik preseneti in ne vrne želenega rezultata – pa ne zato, ker bi se pri vnosu iskanega izdelka zatipkali. Poleg iskanja najugodnejših cen izdelkov spletno mesto ceneje.si ponuja tudi primerjavo med izdelki (ter iskanje izdelkov s podobnimi lastnostmi) in mnenja uporabnikov. Med zanimivejše vsebine sodi tudi t. i. indeks rasti cen izdelkov, ki ga Ceneje.si izračunava za vsak mesec in lepo prikazuje gibanje cen izdelkov v posameznih kategorijah.

Še več kategorij kot Ceneje.si pa premore spletno mesto Lovec na cene. Razveselilo nas je tudi to, da omenjeno spletišče pri nekaterih izdelkih poleg opisov in tehničnih podatkov navaja tudi povezave do spletnih mest s preizkusi in recenzijami teh izdelkov. Tako nakupovalcu bistveno olajša ali pa celo oteži nakup.

Če bi se radi obremenjevali z občasno nekonkurenčnostjo slovenskih trgovcev ali preverili, koliko bi prihranili z nakupom izdelka v tujini, priporočamo tudi ogled nekaj tujih primerjalnikov cen. Že avstrijski »skopuh«, ki domuje na spletnem naslovu www.geizhals.at, je pravi mednarodni primerjalnik cen, saj poleg ponudbe na domačem trgu spremlja cene po številnih državah Evropske unije (in vedno znova ugotavlja, da pri najnižjih cenah vodijo angleške, nemške in poljske spletne trgovine). Geizhals pri zadetkih iskanih izdelkov prikazuje vrsto ključnih tehničnih podatkov, še več, poleg cene in zaloge postreže tudi s podatki o poštnini, zadnjem osveževanju cene in načinih plačila. Ne manjkajo niti povezave do mnenj uporabnikov o izdelku in spletni trgovini, ki ga prodaja. Prebivalcem Avstrije in Nemčije je na voljo tudi nadvse priročna možnost iskanja izdelkov  glede na oddaljenost od želenega kraja (saj ima kar nekaj spletnih trgovcev tudi fizične trgovine). Da je avstrijski skopuh ena najbolj priljubljenih strani pri naših severnih sosedih, poskrbijo tudi številne napredne funkcije, ki bi jih z veseljem radi videli tudi pri domačih primerjalnikih cen. Mednje, denimo,  sodijo možnosti, kot so naročanje o obvestilu, ko cena zdrkne pod želeno vrednost, izdelava seznama želja, seznam najbolj priljubljenih izdelkov, seznam izdelkov, ki so se najbolj pocenili, itd.

Eden največjih primerjalnikov cen v Evropi je tudi Idealo (www.idealo.de), ki spremlja cene več sto tisoč izdelkov po različnih državah. Za razliko od večine slovenskih primerjalnikov cen zna združiti ponudbe za iskani izdelek, zato se zadetki ne ponavljajo (tudi če trgovci postavljajo malce različne opise/nazive izdelka). Poleg seznama ponudnikov, ki je večinoma resnično dolg, nam Idealo v zgornjem levem kotu takoj predstavi najnižjo ceno izdelka v spletni trgovini in s podobo zastave nakaže, v kateri državi je. Všeč nam je tudi graf, ki prikazuje gibanje cen iskanega izdelka v zadnjih 90 dneh.

Primerjalnikov cen v tujini resnično ne manjka. Med seboj se sicer razlikujejo po lokaciji trgovin, številu in kategorijah izdelkov. Da bi pregledati vse, se zdi nemogoče, zato smo navedli le nekaj najzanimivejših, ki hkrati pokrivajo za nakupovanje zanimive države. Poleg opisanih velja omeniti še nemški Guenstiger.de (www.guenstiger.de), angleški PriceRunner (www.pricerunner.co.uk) in ameriški PriceGrabber (www.pricegrabber.com), obisk pa si zasluži tudi mednarodni Ciao (www.ciao.uk).

Domače spletne trgovine

Vse več Slovencev spoznava prednosti nakupa izdelkov po spletu. Ne le, da nakup opravimo iz domačega naslanjača, deležni smo celo dostave na dom. V nadaljevanju kratko opisujemo več domačih spletnih trgovin, ki ponujajo pretežno tehnične in računalniške izdelke ter spletnim nakupovalcem omogočajo kupovanje blaga po cenah, ki so nižje od priporočenih prodajnih cen. Imenik slovenskih spletnih trgovin za računalništvo najdemo na povezavi http://www.trgovine.net/?c=4, pri čemer je omenjeni seznam v začetku junija obsegal kar 124 vnosov.

■ Anni (www.anni.si). Podjetje ANNI iz Trzina sodi med staroste slovenskega računalništva, za iskanje kupcev pa sta poleg oglasov v tiskanih medijih in po radiu najboljša spletna stran in akcijski katalog. Ponudba podjetja obsega predvsem najrazličnejše izdelke in rešitve za računalništvo, na voljo je tudi posebna ponudba za poslovne subjekte. Podjetje sicer na svoji spletni strani predstavlja tudi izkušnje s področij sistemske integracije, a ta bo spletne nakupovalce manj zanimala kot morebitna možnost servisa/vzdrževanja računalniške opreme in tiska optičnih nosilcev, ki sta še dve izmed osrednjih dejavnosti in spremljajočih storitev podjetja. Kot zanimivost omenimo, da je podjetje ANNI lani prevzelo del podjetja Kotar in tako strankam ponuja tudi storitev reševanja podatkov z okvarjenih pomnilniških nosilcev in celo možnost zavarovanja podatkov na podatkovnih nosilcih (R-Paket).

■ Comshop (www.comshop.si). Spletna prodajalna Comshop v svojih koreninah izvira iz podjetja Comtron, specializiranega trgovskega podjetja za prodajo računalniške opreme, svojo tržno navzočnost pa dopolnjuje z verigo istoimenskih trgovin v večjih slovenskih mestih. V spletnem Comshopu tako najdemo pestro ponudbo namiznih računalnikov (tudi lastne blagovne znamke TRON), prenosnikov in druge računalniške opreme. V zadnjih letih so ponudbo razširili še na področja fotografije, avdio in video naprav. Podjetje z redno izdajo katalogov in prodajnih akcij (t. i. mega popusti) in ugodnimi plačilnimi pogoji skrbi, da ga uporabniki vedno uvrstimo v ožji krog zanimivih domačih prodajalcev.

■ Cool PC (www.cool-pc.org). Spletna trgovina COOL PC slovenskim računalniškim zanesenjakom že desetletje ponuja izbiro specifičnih računalniških komponent, še posebej bogat nabor izdelkov pa ponuja s področij računalniška hlajenja, modificiranja ohišij, igričarskih pripomočkov in drugih »potrebščin« za računalniške zagrizence. V spletni prodajalni COOL PC bomo tako našli vse potrebno za utišanje računalnika ali preoblikovanje njegove zunanje in notranje podobe. Zelo dobro so zastopani tudi interesi uporabnikov, ki bi si radi sestavili večpredstavni mini računalnik (t. i. HTPC). Spletna trgovina res ni med cenejšimi, a se tu in tam odkupi z zanimivimi akcijskimi ponudbami in razprodajami.

■ EnaA (www.enaa.com). Spletna trgovina EnaA, ki jo upravlja podjetje Gambit Trade, sodi po prometu med absolutno največje v Sloveniji. Kako tudi ne, ko pa ima v ponudbi več kot 250 tisoč izdelkov, pohvali pa se tudi s skoraj 200.000 kupci. EnaA.com, ki deluje že od leta 1999, se je med domačimi spletnimi nakupovalci uveljavila predvsem z ugodnimi cenami računalniških komponent in drugega tehničnega blaga in zanesljivimi dobavami. Kot ena redkih domačih spletnih trgovin že več let premore tudi aplikacijo, ki poenostavi nakupovanje za uporabnike mobilnih telefonov in tablic. Spletno mesto EnaA.com je v preteklosti prejelo vrsto nagrad, med drugim za najboljšo spletno stran in za najboljše e-podjetje v Sloveniji. Redni kupci so deležni vrste ugodnosti, denimo brezplačnih dostav in daril, za pospeševanje prodaje pa skrbi redna izdaja promocijskih kod. Ena izmed boljših pogruntavščin je tudi možnost pogajanja za ceno s programiranim spletnim pogajalcem. Gre torej za spletno prodajalno, ki je vsekakor ne gre izpustiti pri pregledovanju domače spletne ponudbe.

■ Funtech (www.funtech.si). Funtech je še eden izmed domačih trgovcev, ki z dobrim delom izstopajo iz povprečja. Tudi po inovativnosti. V spletni prodajalni trgovine Funtech so namreč kupcem kot pomoč pri nakupu namenili pameten konfigurator računalniških komponent, ki »ve«, katere komponente sodijo skupaj in katere ne. Tako se lahko poslovimo od napak, povezanih z izbiro osnove plošče, pomnilnika in procesorja, ki sodijo med najpogostejše. Za nameček konfigurator skrbi tudi za zadovoljstvo uporabnika, saj prikazuje le izdelke, ki so na zalogi v trgovini ali pri dobaviteljih, zato je končni rezultat računalnik, ki ga uporabnik dejansko lahko kupi. Zgledno v več pogledih. Zanimiv je tudi pogled na storitve, ki jih podjetje ponuja, saj se med njimi najdejo tudi možnosti, kot so vgradnja sistema vodnega hlajenja v računalnik, nega računalnika, utišanje računalnika, navijanje računalnika in podobno.

■ Mimovrste=) (www.mimovrste.com). Spletna prodajalna mimovrste=) je lani upihnila deset svečk. To jo uvršča med najstarejše spletne prodajalne pri nas. Po obsegu izdelkov morebiti res ne dosega največjih, saj izbor oži na tiste, ki so za prodajo verjetnejši, a se na njenem seznamu še vedno najde okoli 80 tisoč izdelkov, razdeljenih v 16 oddelkov. Kot pravijo upravitelji spletne trgovine, v središče pozornosti postavljajo predvsem skrb za prijazen, kakovosten, udoben in sodoben nakup. To jim po številu naročil sodeč odlično uspeva, saj na naslove naročnikov vsak dan odpošljejo okoli 750 paketov. Ni čudno, da največji spletni nakupovalni center v Sloveniji zaposluje kar 90 ljudi. Konkurenčna ponudba, razmeroma ugodne cene dostave (za VIP uporabnike je dostava brezplačna) ter pregledna izbira izdelkov sta ob podpori različnih kuponov očitno pravi recept, kako Slovence prepričati, da pridno polnijo svoje spletne košarice. Tudi spletna stran mimovrste=) je v preteklih letih osvojila vrsto nagrad netko, samo lani pa je prejela naziv Generalni spletni prvak in zmagala v kategoriji Web štacunarji. Leto 2012 je podjetje sklenilo s priznanjem spletni trgovec leta 2012 in prejelo najboljše ocene v kategoriji Najboljši spletni trgovec v kategoriji IT.

■ Nakupovanje.net (www.nakupovanje.net). Spletna trgovina Nakupovanje.net je še ena tistih, ki se predstavljajo s širokim izborom izdelkov s področja računalništva, foto, avdio in video tehnike ter avtoakustike. Kupci jo pogosto pohvalijo tudi zaradi zelo ugodnih cen, velika odlika pa je tudi hitra dostava naročenih izdelkov (a le tistih, ki so na zalogi) po fiksni ceni dobre tri evre. Tako kot praktično skoraj vse domače spletne trgovine tudi Nakupovanje.net strankam omogoča osebni prevzem v poslovalnici podjetja.

■ Techtrade (www.techtrade.si). Eden izmed stebrov slovenske spletne ponudbe računalniške opreme je tudi podjetje Techtrade. V svoji spletni prodajalni ponuja široko izbiro aktivnih in pasivnih komponent za računalniška omrežja, vrsto komunikacijskih rešitev ter vse potrebno za ožičenje doma ali pisarne. Svojo dejavnost podjetje dopolnjuje še s prodajo računalniških in pisarniških komponent. Spletna prodajalna rabi tako končnim kupcem kot strankam B2B, podjetje pa se ne izkaže le s konkurenčnimi cenami, temveč tudi s hitrimi dobavnimi roki, saj imajo veliko izdelkov, ki jih prodajajo, dejansko na zalogi. Večjim kupcem s posebnimi željami ali potrebami ponujajo tudi izdelke po naročilu.

Tuje spletne trgovine

Dejstvo je, da so nakupi po spletu v tujini velikokrat znatno cenejši kot v Sloveniji. A vse le ni tako preprosto, saj moramo ob nakupu izdelka v tujini upoštevati še najrazličnejše stroške, ki jih tak nakup prinaša, predvsem stroške dostave in morebitnih dajatev, če nakup opravimo onkraj meja Evrope. Praktično vsi tuji trgovci ponujajo garancijske pogoje, ki so povsem enakovredni slovenskim (včasih so celo boljši!), a se moramo zavedati, da lahko ob okvari in vračilu izdelka nastanejo še dodatni stroški (še posebej, če izdelka ne moremo servisirati v domovini). Zato mora biti cena v tujini resnično ugodna, da je kupec pripravljen sprejeti tudi vsa tveganja, povezana z nakupom blaga na velike razdalje.

Najbolj prekaljeni spletni nakupovalci spremljajo ne le cene, temveč tudi druge okoliščine, kot so napovedi ali predstavitve novih modelov, gibanje rasti cen komponent, valutna razmerja ... Prav slednja, torej razmerja med posameznimi valutami, utegnejo včasih poskrbeti za še posebej velike razlike. Če je tradicionalno šibkejši ameriški dolar res dober motivator za nakupe onkraj luže, pa njegove prednosti skoraj vedno izničijo stroški pošiljanja blaga čez ocean in delo Carinske uprave. Kadar gospodarske in politične razmere na Otoku (beri: v Veliki Britaniji) na kolena spravijo funt, utegnejo biti nakupi v Angliji nadvse privlačni.

■ Amazon (www.amazon.de in www.amazon.co.uk). Spletna trgovina Amazon bržkone ne potrebuje posebne predstavitve, saj velja za največjo in najbolj prepoznavno svetovno spletno trgovino. V ameriški podružnici je moč kupiti dobesedno vse – od knjig in glasbenih plošč, s katerimi so v Amazonu začeli zgodbo o uspehu, pa vse do hrane. Evropske podružnice se s tako bogato ponudbo ne morejo pohvaliti, a je izdelkov, še posebej tehničnih, še vedno v izobilju. Pri naročilu izdelkov priporočamo nemško ali angleško podružnico, saj bomo izdelke dobili hitro in brez uvoznih dajatev, le stroški pošiljanja znajo pri manjših izdelkih neprijetno presenetiti, pri večjih pa prijetno. Drugače so stroški pošiljanja močno odvisni od samega izdelka, saj kljub temu da je večina izdelkov na voljo iz Amazonovih skladišč, nekatera področja pokrivajo pogodbeni partnerji, ki prodajajo znotraj Amazona.

■ Dealextreme (www.dx.com). Spletna trgovina Dealextreme je pravcati raj za ljubitelje elektronskih igračk in sorodne navlake. V poplavi najrazličnejših bolj ali manj uporabnih izdelkov se najdejo tudi številne dobesedno nore kitajske elektronske igračke, ki delujejo na baterije ali pa se na računalnik povežejo prek kabla USB. Opis ponudbe je resnično težaven, lahko bi ga skrčili tako, da zapišemo, da Dealextreme ponuja kup elektronskih in drugih pripomočkov, ki zvečine stanejo vsega nekaj evrov. Največja odlika omenjenega spletnega mesta je brezplačna poštnina. Da, prav ste prebrali. Tudi kadar naročimo izdelek za 2 evra ali manj, nam ga bo prodajalec iz Hongkonga poslala brezplačno! V praksi se izleti na spletno stran Dealextreme končajo tako, da si uporabniki nakupimo za nekaj deset evrov plastične in elektronske navlake, ki je dejansko ne potrebujemo. Da bi se izognili plačilu dajatev, opravite več naročil, vsako pa naj bo vredno manj kot 22 evrov. Bili ste opozorjeni. Aha, še pomanjkljivost: na naročene izdelke bomo v povprečju čakali od tri do štiri tedne.

■ eBay (www.ebay.de in www.ebay.co.uk). eBay je naslednje veliko ime svetovnega spleta. Hudomušno bi lahko zapisali, da če iskanega izdelka ne najdemo v nobeni izmed znanih spletnih trgovin, ga bomo skoraj gotovo našli na spletni tržnici eBay. Drži, eBay je najprej spletno mesto, namenjeno malim oglasom in licitiranju, a danes večji del ponudbe že predstavljajo prodajalci. Gre za ponudnike, ki svoje prodajajo po (najpogosteje) fiksni ceni in izdelke prodajo takoj. Izbira izdelkov na eBayu ni le velika, je skoraj nepregledna.

Na eBay se velja obrniti takrat, ko želimo poiskati najboljšo ceno, saj velika konkurenca ponudnikov opravlja silne cenovne pritiske. Seveda ne smemo biti presenečeni, če bomo odkrili, da so najnižje cene pri ponudnikih iz ZDA, z Daljnega vzhoda in predvsem iz Hongkonga. Pri teh nakupih nikakor ne smemo pozabiti na uvozne dajatve, ki lahko izdelek znatno podražijo. Tudi pri »zakamufliranih« prodajalcih iz »Evrope« velja v vsakem primeru preveriti, od kod nam bodo poslali naročeno. Če kot kraj izdelka ni navedeno območje stare celine, si lahko obetamo dodatne stroške.

Ena izmed boljših plati spletne tržnice eBay je tudi način plačevanja. Ta je največkrat zaupan spletni storitvi PayPal, ki spletni nakup naredi še varnejši. Prodajalec namreč sploh ne izve številke naše kreditne kartice.

■ Everbuying (www.everbuying.com). Kitajski Everbuying je praktično sorodnik spletnega mesta Dealextreme. Ponudba izdelkov resda ni enaka, saj na strani Everbuying najdemo tudi naprednejše in dražje elektronske izdelke, ki pa so tudi po plačilu slovenskega davka še vedno med najcenejšimi na svetu. Poštnina je tudi tu večinoma  brezplačna, logično pa je, da izdelki z drugega konca sveta v deželo pod Alpami potujejo več tednov.

■ Game (www.game.co.uk). Angleška spletna trgovina Game velja za specializirano spletno mesto za prodajo računalniških in konzolnih iger ter igričarske opreme. V ostri ameriški konkurenci (ki je za Slovence sicer manj privlačna) se je trgovina Game zatekla k agresivni politiki prodajnih akcij, zato v tej spletni prodajalni ne smemo biti presenečeni, če uzremo kak igričarski naslov tudi do polovico ceneje kot v domačih spletnih trgovinah z igrami. Izbira je seveda velikanska. Manjša pomanjkljivost prodajalne je trenutno razmeroma močan britanski funt, ki ne pomaga k prodaji na evroobmočju. Zgleden primer dobrega poslovanja pa so stroški pošiljanja – omenjena spletna trgovina bo brez težav kamorkoli v Evropsko unijo dostavila tudi igralno konzolo in pri tem kupcu zaračunala vsega tri britanske funte.

■ Home of Hardware (www.hoh.de). Spletna trgovina Hoh.de je dobro znana tudi med slovenskimi spletnimi nakupovalci, saj na njej najdemo bogato ponudbo računalniške opreme (predvsem strojne, ne manjka pa niti programska), iger, avdio in video naprav itd. Razlog za obisk so predvsem resnično nizke cene najnovejših izdelkov, zato se spletne skupnosti uporabnikov pogosto odločajo za skupinske nakupe. Razlog za tak pristop se skriva v stroških pošiljanja, ki so za Slovenijo 14,90 evra za paket, težak do enega kilograma, in dodaten evro za vsak dodaten kilogram. Blago na zalogi je navadno dobavljeno v treh do petih delovnih dneh s hitro dostavno službo in dobro zapakirano. Spletna trgovina omogoča tako plačila s kreditno kartico kot tudi po predračunu.

■ Mindfactory (www.mindfactory.de). Spletna trgovina Mindfactory deluje že 17 let, zato njene snovalce vsekakor lahko označimo za bolj izkušene. Tudi v tej spletni trgovini bomo našli cel kup cen, ki so bistveno ugodnejše kot pri domačih računalniških trgovcih in trgovcih z zabavno elektroniko. Cenovne šoke in presenečenja podkrepijo še časovno omejene akcije različnih izdelkov. Največja pomanjkljivost trgovine Mindfactory je strošek poštnine, ki je za pošiljanje v Slovenijo okroglih 30 evrov na posamezen paket. Nakup drobnarij se torej ne izplača, pri večjih naročilih pa stroški pošiljanja postanejo znosni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji