Teme - raziskave

 • Vpliv digitalnega sveta na našo pozornost

  Pri Microsoftu so v Kanadi opravili zanimivo raziskavo o tem, kako digitalni svet vpliva na pozornost oziroma koncentracijo ljudi. Povprečni razpon pozornosti naj bi leta 2000 znašal dvanajst sekund, leta 2013 pa le še osem sekund – to je sekunda manj kot pri zlatih ribicah. To naj bi bila predvsem posledica pametnih telefonov in poplave najrazličnejših vsebin. Raziskava je našla tudi pozitiven faktor tega – počasi se izboljšujejo naše zmožnosti opravljanja več opravil hkrati (»multitasking«), hkrati smo tudi vse bolj sposobni se v kratkem času skoncentrirati.

  Objavljeno: 18.5.2015 10:10več
 • Velik napredek pri kvantnem šifriranju

  Ne zgodi se prav pogosto, da v najelitnejši znanstveni reviji Nature članke objavljajo raziskovalni oddelki podjetij. Še redkeje pa je tematika tamkajšnjih člankov računalniška. V najnovejši številki Nature pa je Toshibin evropski raziskovalni laboratorij iz Cambridgea objavil kratek članek (letter) o uspehu na področju kvantnega šifriranja, ki to naslednjo generacijo zaščite občutljivih komunikacij precej približuje sedanjosti. Pokazali so, da je mogoče šifriranje s fotoni uporabiti tudi za komunikacijo več strank, ne le dveh, kar bo v prihodnosti znatno pocenilo in poenostavilo postavitev tovrstnih omrežij.

  Objavljeno: 11.9.2013 06:00več
 • Prozoren zvočnik

  Raziskovalcem iz univerze Harvard je uspelo sestaviti skupaj delujoč zvočnik iz izredno tankega prozornega materiala. Zvočnik uporablja tehniko ionske prevodnosti, ki so jo prvič uporabili v tovrstne namene. Rezultat je pravzaprav nekakšna umetna mišica, ki zna reproducirati zvok v celotnem slušnem območju.

  Objavljeno: 31.8.2013 01:00več