Teme - raziskave

 • Rekordna prodaja strežnikov in pomnilniških sistemov

  Raziskave družbe IDC kažejo na izredno rast prodaje strežnikov in pomnilniških sistemov, kar je posledica novih vlaganj v modernizacijo infrastrukturo, še posebej pri storitvah v oblaku. Zadnje četrtletje je zabeležilo nasploh največjo rast prodaje v zgodovini strežnikov, saj se je prodaja povečala kar za 43,7%. To je že četrto zaporedno četrtletje z dvoštevilčno rastjo.

  Objavljeno: 8.9.2018 07:00več
 • 44% mladih je Facebook izbrisalo iz svojih telefonov

  Razsežnost afere s psihološkim profiliranjem uporabnikov brez soglasja v primeru zlorab družbe Cambridge Analytica je dala slutiti, da bo Facebook brez dvoma izgubil določen del članstva, vendar so to doslej bila zgolj ugibanja. Ameriška agencija za raziskave javnega menja Pew Research Center pa je pravkar objavila rezultate raziskave, ki kažejo, da je bil osip morda celo večji, kot bi pričakovali. Raziskava velja sicer samo za uporabnike v ZDA, vendar bi verjetno tudi drugod po svetu lahko srečali podobne rezultate.

  Objavljeno: 6.9.2018 10:00več
 • Kaj menijo starši o rabi tehnologij v šolah?

  Računalniki in programi so danes že skoraj nepogrešljiv pripomoček v učnem procesu, ne glede na razredno stopnjo ali tip šole. Toda starši imajo pri njihovi uporabi relativno malo vpliva, zato je toliko bolj zanimivo slišati njihovo mnenje o primernosti rabe tehnologije, tako v okviru šolskega, kot izvenšolskega okolja.

  Objavljeno: 4.9.2018 09:00več
 • Amazon z rekordnimi vložki v raziskave in razvoj

  Visokotehnološka podjetja so že desetletja tista, ki največ vlagajo v raziskave in razvoj, zato ni nobeno presenečenje, če si ogledamo lestvico vlaganj v to dejavnost v letu 2017 in njej srečamo sama znana imena. Toda za marsikoga bo morda presenečenje, da je v preteklem letu daleč največ vložkov opravila družba Amazon, skoraj toliko, kot Microsoft in Apple- skupaj!

  Objavljeno: 11.4.2018 01:00več
 • Naprava, ki sliši naše misli

  Raziskovalci univerze MIT so razvili napravo, ki sliši neizgovorjene besede.

  Objavljeno: 6.4.2018 10:00več
 • Pametni povoji s povezavo 5G

  Na britanski univerzi Swansea so razvili s 3D tiskalnikom natisnjene pametne povoje s povezavo 5G in majhnimi tipali, ki bodo zdravniškemu osebju sporočali stanje okrevanja, ne da bi jih bolniku morali odstraniti.

  Objavljeno: 17.4.2017 08:00več
 • Investicije v oblačno infrastrukturo dosegajo 32 milijard dolarjev

  Globalne investicije v infrastrukturo potrebno za izvajanje IT storitev v oblaku so se v letu 2016 povečale za 9,2% in dosegle skupno vrednost 32,6 milijard dolarjev, navaja družba IDC. Delež porabe za storitve v oblaku tako zdaj predstavlja že 37,2% vseh investicij v IT infrastrukturo v podjetjih, kar je opazen skok glede na 33,4% leto pred tem.

  Objavljeno: 11.4.2017 01:00več
 • Gartner: prilagodite se ali umaknite

  Ugledna analitska družba Gartner v svoji najnovejši raziskavi in analizi trga osebnih računalnikov PC naslavlja predvsem proizvajalce tovrstne opreme. Sporočilo in povzetek raziskave sta jasna: prilagodite se novim razmeram ali pa se umaknite iz trga osebnih računalnikov.

  Objavljeno: 16.9.2016 01:00več
 • Mladina več na spletu kot pred televizorjem

  Britanski BBC je objavil rezultate raziskave o navadah otrok v Angliji. Prvič v zgodovini je čas, ki ga mladina prebije na spletu, presegel čas, preživet pred televizijskim ekranom. Raziskava je zajela mladino od petega do šestnajstega leta starosti. Najmlajši preživijo na spletu tri, najstniki že skorajda pet ur dnevno. Gledanje televizijskih programov jih zabava zgolj dve uri na dan. Razlog za drastično spremembo je priljubljenost mobilnih naprav. Le tablic je med otroki glede na lansko leto 50 odstotkov več. Mobilne naprave so tako priljubljene, da 60 odstotkov televizijske programe gleda na njih. Mladina na spletu največ časa nameni ogledu video vsebin, poslušanju glasbe, igranju iger, družabnim omrežjem ter brskanju.

  Objavljeno: 27.1.2016 01:00več
 • Učenci dosežejo boljše rezultate, če so telefoni prepovedani

  Angleški The Guardian piše o nedavni raziskavi v Združenem Kraljestvu, kjer so preverili, kako mobilni telefoni vplivajo na uspešnost učencev. Prepoved telefonov je očitno kar učinkovita, saj so šestnajstletniki dosegli 6,4% boljše rezultate kot svoji vrstniki v šolah, kjer telefoni niso bili prepovedani. Seveda ne gre za uporabo telefonov med testi, temveč tekom celega šolskega dneva. Prepoved telefonov ima približno enak učinek kot dodaten teden šolanja. Najbolj so se izboljšali učenci, ki so sicer dosegali najslabše ocene.

  Objavljeno: 18.5.2015 13:00več