Teme - raziskave

 • Investicije v oblačno infrastrukturo dosegajo 32 milijard dolarjev

  Globalne investicije v infrastrukturo potrebno za izvajanje IT storitev v oblaku so se v letu 2016 povečale za 9,2% in dosegle skupno vrednost 32,6 milijard dolarjev, navaja družba IDC. Delež porabe za storitve v oblaku tako zdaj predstavlja že 37,2% vseh investicij v IT infrastrukturo v podjetjih, kar je opazen skok glede na 33,4% leto pred tem.

  Objavljeno: 11.4.2017 01:00 | Teme: IDC, raziskave, Poslovne rešitve, oblak
 • Gartner: prilagodite se ali umaknite

  Ugledna analitska družba Gartner v svoji najnovejši raziskavi in analizi trga osebnih računalnikov PC naslavlja predvsem proizvajalce tovrstne opreme. Sporočilo in povzetek raziskave sta jasna: prilagodite se novim razmeram ali pa se umaknite iz trga osebnih računalnikov.

  Objavljeno: 16.9.2016 01:00 | Teme: Gartner, raziskave, PC
 • Mladina več na spletu kot pred televizorjem

  Britanski BBC je objavil rezultate raziskave o navadah otrok v Angliji. Prvič v zgodovini je čas, ki ga mladina prebije na spletu, presegel čas, preživet pred televizijskim ekranom. Raziskava je zajela mladino od petega do šestnajstega leta starosti. Najmlajši preživijo na spletu tri, najstniki že skorajda pet ur dnevno. Gledanje televizijskih programov jih zabava zgolj dve uri na dan. Razlog za drastično spremembo je priljubljenost mobilnih naprav. Le tablic je med otroki glede na lansko leto 50 odstotkov več. Mobilne naprave so tako priljubljene, da 60 odstotkov televizijske programe gleda na njih. Mladina na spletu največ časa nameni ogledu video vsebin, poslušanju glasbe, igranju iger, družabnim omrežjem ter brskanju.

  Objavljeno: 27.1.2016 01:00 | Teme: mobilni, splet, raziskave
 • Učenci dosežejo boljše rezultate, če so telefoni prepovedani

  Angleški The Guardian piše o nedavni raziskavi v Združenem Kraljestvu, kjer so preverili, kako mobilni telefoni vplivajo na uspešnost učencev. Prepoved telefonov je očitno kar učinkovita, saj so šestnajstletniki dosegli 6,4% boljše rezultate kot svoji vrstniki v šolah, kjer telefoni niso bili prepovedani. Seveda ne gre za uporabo telefonov med testi, temveč tekom celega šolskega dneva. Prepoved telefonov ima približno enak učinek kot dodaten teden šolanja. Najbolj so se izboljšali učenci, ki so sicer dosegali najslabše ocene.

  Objavljeno: 18.5.2015 13:00 | Teme: raziskave, pametni telefon
 • Vpliv digitalnega sveta na našo pozornost

  Pri Microsoftu so v Kanadi opravili zanimivo raziskavo o tem, kako digitalni svet vpliva na pozornost oziroma koncentracijo ljudi. Povprečni razpon pozornosti naj bi leta 2000 znašal dvanajst sekund, leta 2013 pa le še osem sekund – to je sekunda manj kot pri zlatih ribicah. To naj bi bila predvsem posledica pametnih telefonov in poplave najrazličnejših vsebin. Raziskava je našla tudi pozitiven faktor tega – počasi se izboljšujejo naše zmožnosti opravljanja več opravil hkrati (»multitasking«), hkrati smo tudi vse bolj sposobni se v kratkem času skoncentrirati.

  Objavljeno: 18.5.2015 10:10 | Teme: raziskave
 • Velik napredek pri kvantnem šifriranju

  Ne zgodi se prav pogosto, da v najelitnejši znanstveni reviji Nature članke objavljajo raziskovalni oddelki podjetij. Še redkeje pa je tematika tamkajšnjih člankov računalniška. V najnovejši številki Nature pa je Toshibin evropski raziskovalni laboratorij iz Cambridgea objavil kratek članek (letter) o uspehu na področju kvantnega šifriranja, ki to naslednjo generacijo zaščite občutljivih komunikacij precej približuje sedanjosti. Pokazali so, da je mogoče šifriranje s fotoni uporabiti tudi za komunikacijo več strank, ne le dveh, kar bo v prihodnosti znatno pocenilo in poenostavilo postavitev tovrstnih omrežij.

  Objavljeno: 11.9.2013 06:00 | Teme: raziskave
 • Prozoren zvočnik

  Raziskovalcem iz univerze Harvard je uspelo sestaviti skupaj delujoč zvočnik iz izredno tankega prozornega materiala. Zvočnik uporablja tehniko ionske prevodnosti, ki so jo prvič uporabili v tovrstne namene. Rezultat je pravzaprav nekakšna umetna mišica, ki zna reproducirati zvok v celotnem slušnem območju.

  Objavljeno: 31.8.2013 01:00 | Teme: zvočnik, raziskave

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

KSSpnKUyVFQ

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji